De Business

Punem punctul pe știi

BCR și Fab Lab au deschis la Iași un hub destinat tinerilor care vor să-și ia „Zborul” în afaceri

marți, 08 octombrie 2024, 23:21
3 MIN
 BCR și Fab Lab au deschis la Iași un hub destinat tinerilor care vor să-și ia „Zborul” în afaceri

Banca Comercială Română (BCR), în parteneriat cu Asociația Fab Lab Iași, a lansat hubul „Zbor în Iași”, un spațiu inovator care le oferă tinerilor șansa de a-și construi viitorul. Acest hub este un punct de întâlnire pentru tineri, un loc în care se pot dezvolta personal, profesional și social, având acces gratuit la activități de educație informală, mentorat și coaching.

La „Zbor”, tinerii au oportunitatea de a participa la cursuri de educație financiară, antreprenorială și digitală, promovând în același timp valori precum sustenabilitatea și gândirea critică. Hubul „Zbor” face parte dintr-o rețea națională, Iașul fiind al doilea oraș în care BCR a implementat acest proiect, după Constanța, iar acum se pregătește să deschidă noi locații în Brașov și Cluj. Inaugurarea „Zbor Iași” a avut loc luni, 7 octombrie.

„Iașul este un centru universitar, este un oraș al libertății”

 

Dana Dima, vicepreşedinte executiv retail şi private banking BCR, a explicat conceptul pentru „Ziarul de Iași”: „Zbor este un vis pe care toți tinerii din România îl au, acela de a veni într-un spațiu de explorat, un spațiu deschis, în care pot veni și pot crea, construi. Pot învăța să comunice, să aibă o gândire critică, pur și simplu pot să-și construiască un nou viitor, iar acest lucru este esențial pentru România. BCR susține acest proiect din tot sufletul, pentru că tinerii reprezintă viitorul țării. Este un spațiu deschis tuturor tinerilor, indiferent dacă sunt încă în liceu sau studenți. Tinerii vor avea parte de mentorat, de coaching, bineînțeles de educație financiară, digitală, de antreprenoriat. Iașul este al doilea oraș, după Constanța, în care am inaugurat hubul «Zbor», urmează în câteva zile alte două orașe importante, respectiv Brașov și Cluj. Sperăm să atingem astfel punctele importante, anume centrele universitare. Iașul este un centru universitar, este un oraș al libertății, educația înseamnă libertate. Noi credem că este important să fim în aceste locuri, pentru că aici vin tineri nu numai din oraș, ci și din apropierea orașului, iar în acest fel deschidem, practic, porțile către toți tinerii din România”, ne-a declarat Dana Dima.

Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare BCR, spune că România are cei mai mulți tineri din Europa Centrală și de Est, iar fiecare regiune are oportunități multe și diferite pentru ei.

„De exemplu, în Iași, tinerii pot fi inițiatorii unor clustere de IT, de biotehnologie, turism sau mediu, în care vor putea nu doar să pregătească forță de muncă pentru diferitele domenii, ci să regândească în totalitate viitorul orașului și al economiei locale. Pentru asta au nevoie să se adune într-un loc care le ofere inspirația, contextul și informația care să le pună în valoare ideile și energia. Asta face hubul Zbor”, a precizat Ionuț Stanimir.

 

„Un vis ambițios”

 

În câteva luni de la apariția ideii, hubul Zbor a devenit realitate, spune Oana Grădinaru, coordonator comunicare BCR, Sucursala Județeană Iași. „De la momentul în care a apărut ideea și până acum, când inaugurăm hubul «Zbor», au trecut câteva luni, un timp relativ scurt pentru un vis atât de ambițios. În această perioadă, am avut numeroase discuții cu membrii comunității locale, cu reprezentanți din mediul academic și de afaceri. Am fost încântați să vedem că toți au reacționat pozitiv și au început să întrebe cum pot contribui, cum se pot implica. Această dorință de a colabora reflectă preocuparea comună pentru viitorul copiilor noștri și al nostru, ceea ce ne-a încurajat să accelerăm procesul”, a declarat Oana Grădinaru.

„Hubul «Zbor», o destinație «wow»”

 

Dan Zaharia, fondatorul Fab Lab Iași, este de părere că hubul „Zbor” le oferă tinerilor un loc atractiv pentru dezvoltare și conectare cu Iașul. „Zbor este mai mult decât un hub, a devenit o invitație deschisă către tineri. La 30-60 de kilometri de Iași există o punte culturală între viața urbană și rurală. Tineri inteligenți și talentați, care au nevoie doar de o scânteie, vin aici pentru oportunități. Dacă acești tineri sunt educați financiar și învață cum să-și gestioneze resursele, devin mai relaxați din punct de vedere financiar. Hubul Zbor este pentru ei o destinație «wow», un loc care le oferă acces la educație, dezvoltare și le consolidează legătura cu Iașul, oferindu-le perspective pentru un viitor mai bun”, consideră Dan Zaharia.

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii