BCU Iaşi a depăşit toate recordurile în digital, anul trecut: a ajuns la 4 milioane de pagini scanate disponibile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

BCU Iaşi a depăşit toate recordurile în digital, anul trecut: a ajuns la 4 milioane de pagini scanate disponibile

GALERIE
Biblioteca_Centrala_Universitara_BCU_Mihai_Eminescu_Iasi
 • Biblioteca_Centrala_Universitara_BCU_Mihai_Eminescu_Iasi
- +

În 2021 au fost 40.335 de utilizatori care au accesat documentele disponibile online, faţă de 20.027 în 2020 şi doar 6.044 în 2019.

 

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU) a anunţat dublarea activităţii digitale în 2021 faţă de anul 2020. În mod concret, în 2021 au fost 40.335 de utilizatori care au accesat documentele disponibile online de la BCU Iaşi, faţă de 20.027 în 2020 şi 6.044 în 2019. Aceşti utilizatori au descărcat de aproape 176.000 de ori diferite documente, dublă faţă de cele circa 89.000 de descărcări din 2020 şi cele 27.000 din 2019. În ceea ce priveşte vizitele, simple accesări, în 2021 au fost circa 312.500, faţă de 138.000 cu un an în urmă.

„În ultimii trei ani, la BCU Iaşi s-au scanat peste patru milioane de pagini. Marea parte a acestui efort de prelucrare digitală a unor documente tipărite aflate în colecţiile bibliotecii, îndeosebi cărţi şi reviste ştiinţifice ieşite de sub incidenţa legislaţiei privind drepturile de autor, a trezit, din partea publicului, o reacţie pe măsură. De la momentul inaugurării colecţiilor digitale şi până în prezent, biblioteca digitală universitară ieşeană a fost frecventată de peste 55.000 de utilizatori din toată lumea (ip-uri unice), numărul total al accesărilor apropiindu-se de jumătate de milion”, a declarat Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi.

Anul acesta ţinta este de 500.000 de accesări

Persoanele care au accesat site-ul bibliotecii au accesat cel mai des lucrările din fondul „N.A. Bogdan”, istoric cunoscut pentru lucrările publicate despre Iaşi, documentele Societăţii Dramatice din Iaşi, afişe cu programul spectacolelor organizate la Teatrul Naţional din Iaşi, lucrările din fondul „G. Ibrăileanu”. Directorul BCU Iaşi spune că a fost acordată prioritate atunci când s-a creat resursa online colecţiilor digitale care fac parte din sfera resurselor de documentare specifice ştiinţelor socio-umane - filologie, istorie, filosofie.

„Acesta este profilul dominant al intereselor de lectură ale utilizatorilor BCU. Nu deţinem, încă, o statistică individuală a celor mai accesate opere şi articole, dar datele semnalează că printre cele mai căutate resurse se numără ediţiile electronice ale revistelor ştiinţifice şi culturale pe care le-am prelucrat digital. Este, de asemenea, important să facem cunoscut faptul că bibliotecarii ieşeni au creat acces gratuit şi universal la operele unor personalităţi de prim rang: G. Ibrăileanu, Nicolae Iorga, C. Stere, Alexandru Philippide, Sextil Puşcariu, A. D. Xenopol ş.a”, a mai precizat Ioan Milică.

Acesta estimează că în 2022 media lunară de cititori în mediul virtual va creşte de la 4.000 de utilizatori la peste 5.000 de utilizatori, ajungându-se la un prag de peste 50.000 de utilizatori pe an şi jumătate de milion de accesări pe an. În 2021 a fost deschis accesul gratuit la primele colecţii de publicaţii periodice - ziare şi reviste, din Iaşi, iar de astăzi este deschis accesul la colecţia Eminescu, care are ediţiile ieşite de sub copyright din creaţia poetului naţional. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X