anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 07.12.2022

BCU Iaşi a depăşit toate recordurile în digital, anul trecut: a ajuns la 4 milioane de pagini scanate disponibile

GALERIE
Biblioteca_Centrala_Universitara_BCU_Mihai_Eminescu_Iasi
 • Biblioteca_Centrala_Universitara_BCU_Mihai_Eminescu_Iasi
- +

În 2021 au fost 40.335 de utilizatori care au accesat documentele disponibile online, faţă de 20.027 în 2020 şi doar 6.044 în 2019.

 

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU) a anunţat dublarea activităţii digitale în 2021 faţă de anul 2020. În mod concret, în 2021 au fost 40.335 de utilizatori care au accesat documentele disponibile online de la BCU Iaşi, faţă de 20.027 în 2020 şi 6.044 în 2019. Aceşti utilizatori au descărcat de aproape 176.000 de ori diferite documente, dublă faţă de cele circa 89.000 de descărcări din 2020 şi cele 27.000 din 2019. În ceea ce priveşte vizitele, simple accesări, în 2021 au fost circa 312.500, faţă de 138.000 cu un an în urmă.

„În ultimii trei ani, la BCU Iaşi s-au scanat peste patru milioane de pagini. Marea parte a acestui efort de prelucrare digitală a unor documente tipărite aflate în colecţiile bibliotecii, îndeosebi cărţi şi reviste ştiinţifice ieşite de sub incidenţa legislaţiei privind drepturile de autor, a trezit, din partea publicului, o reacţie pe măsură. De la momentul inaugurării colecţiilor digitale şi până în prezent, biblioteca digitală universitară ieşeană a fost frecventată de peste 55.000 de utilizatori din toată lumea (ip-uri unice), numărul total al accesărilor apropiindu-se de jumătate de milion”, a declarat Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi.

Anul acesta ţinta este de 500.000 de accesări

Persoanele care au accesat site-ul bibliotecii au accesat cel mai des lucrările din fondul „N.A. Bogdan”, istoric cunoscut pentru lucrările publicate despre Iaşi, documentele Societăţii Dramatice din Iaşi, afişe cu programul spectacolelor organizate la Teatrul Naţional din Iaşi, lucrările din fondul „G. Ibrăileanu”. Directorul BCU Iaşi spune că a fost acordată prioritate atunci când s-a creat resursa online colecţiilor digitale care fac parte din sfera resurselor de documentare specifice ştiinţelor socio-umane - filologie, istorie, filosofie.

„Acesta este profilul dominant al intereselor de lectură ale utilizatorilor BCU. Nu deţinem, încă, o statistică individuală a celor mai accesate opere şi articole, dar datele semnalează că printre cele mai căutate resurse se numără ediţiile electronice ale revistelor ştiinţifice şi culturale pe care le-am prelucrat digital. Este, de asemenea, important să facem cunoscut faptul că bibliotecarii ieşeni au creat acces gratuit şi universal la operele unor personalităţi de prim rang: G. Ibrăileanu, Nicolae Iorga, C. Stere, Alexandru Philippide, Sextil Puşcariu, A. D. Xenopol ş.a”, a mai precizat Ioan Milică.

Acesta estimează că în 2022 media lunară de cititori în mediul virtual va creşte de la 4.000 de utilizatori la peste 5.000 de utilizatori, ajungându-se la un prag de peste 50.000 de utilizatori pe an şi jumătate de milion de accesări pe an. În 2021 a fost deschis accesul gratuit la primele colecţii de publicaţii periodice - ziare şi reviste, din Iaşi, iar de astăzi este deschis accesul la colecţia Eminescu, care are ediţiile ieşite de sub copyright din creaţia poetului naţional. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

Lucian DÎRDALA

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

În stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului.

opinii

Umbra Regelui

Florin CÎNTIC

Umbra Regelui

Pe 5 decembrie tocmai am comemorat cinci ani de când Mihai I, ultimul monarh constituţional al României, ne-a lăsat mai singuri. După ură viscerală şi bocete ipocrite la catafalc a venit şi vremea uitării împotriva căreia nu putem lupta decât activând memoria scurtă. Ca de exemplu:

Arteziana Balenă din Puşkin

Radu PĂRPĂUȚĂ

Arteziana Balenă din Puşkin

Generaţii şi generaţii de studenţi, care au făcut facultatea în Copoul Iaşilor, desigur că ştiu ce este aceea Balena: fântâna arteziană din campusul Titu Maiorescu (zis de cei mai vechi Puşkin sau, cum zicea o... tovarăşă cu multe fuste - Puşchiu), având conturul unei balene sau, în fine, al unui peştoaice, din părculeţul de lângă căminele de fete de aici. 

Atât de rar - César Franck

Alex VASILIU

Atât de rar - César Franck

La 10 decembrie se vor împlini două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori - César Franck. Aderenţa sa la tehnicile de scriitură clasice şi romantice, inventivitatea, ardenţa emoţională, frumuseţea temelor melodice impresionând instantaneu, imprimându-se definitiv în memorie sunt calităţi ce i-au asigurat autorului francez succesul în timpul vieţii şi pe parcursul timpului.

pulspulspuls

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca să intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatică a limbii române? 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.