Beatrice Rancea are în faţă un nou adversar. Sindicaliştii: „Este o stare de vânătoare“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Beatrice Rancea are în faţă un nou adversar. Sindicaliştii: „Este o stare de vânătoare“

GALERIE
beatrice-rancea
  • beatrice-rancea
- +

S-a ajuns la o situaţie atât de anormală încât un sindicat de aici acuză propriii membri şi îi ia apărarea managerului. Este un sindicat nou, apărut ca din neant, alături de sindicatul vechi, care s-a distanţat mereu de manager. Ce acuze aduce acesta din urmă?

Situaţia la Opera din Iaşi rămâne în continuare volatilă, după dezvăluirile din ultima perioadă ale „Ziarului de Iaşi“. Există însă o serie de informaţii pe care mai multe surse din operă ni le-au confirmat, situaţii ce au crescut nivelul de nemulţumire a angajaţilor, şi care au avut loc în ultimele zile.

Beatrice Rancea, managerul instituţiei, a prezidat o întrunire a Sindicatului reprezentativ de la ONRI, care a avut loc în cursul zilei de ieri, la întâlnire participând circa 40 de angajaţi, fără ca restul să fie convocaţi sau anunţaţi că a avut loc şedinţa respectivă. Acelaşi sindicat care publica mesaje pe contul de Facebook al operei şi care trimitea duminică noaptea mesaje de susţinere ale comunităţii. Sursele noastre ne-au explicat că aceasta a făcut un apel la unitate şi că i-a condamnat pe cei care au ieşit public în presă în zilele trecute.

Aceleaşi surse au precizat însă pentru ziar că din ce în ce mai multe persoane din instituţia culturală s-au săturat de presiunea pe care o reclamă de mai mulţi ani, şi vor să iasă public să reclame aceste lucruri. Semne mici au apărut deja - mesajul lui Vlad Mărculescu a fost apreciat de Facebook şi de oameni care au plecat din Operă, care au fost apreciaţi şi care au refuzat să vorbească public împotriva lui Beatrice Rancea, precum canadianul Jean Kristof Bouton sau două balerine japoneze ce au părăsit trupa din Iaşi. Şi Vlad Mărculescu, la alte postări, a continuat acelaşi ton al primului mesaj, despre care scria că e un strigăt de ajutor - „eu am venit acasă ca să fac treabă, nu bătaie de joc. Şi ca mine mai sunt care sunt şterşi pe jos. Noi am venit de acolo (n.r. - de la instituţiile culturale din străinătate) ca să strălucim acasă, nu la străini“.

„Au fost strigăte de ajutor şi în trecut, dar au fost înnăbuşite“

Mai mult decât atât, în cursul zilei de 29 ianuarie, membrii unui sindicat înfiinţat în noiembrie la Opera din Iaşi - Sindicatul Artis Moldova, care s-a distanţat de manager, s-a prezentat în faţa Ministrului Culturii unde au cerut ca un corp de control să vină la Iaşi pentru a verifica acuzaţiile pe linie financiară care au fost aduse în ultimele zile. Ei au reacţionat şi pe 27 ianuarie, la o zi după ce secretara operei trimitea comunicatul Sindicatului Reprezentativ al Operei, în care se specifică faptul că poziţia exprimată „în numele colectivului“ e fals asumată, fiindcă nu a existat o convocare în care artiştii să îşi dea cu părerea asupra situaţiei de la Opera din Iaşi. „Subliniem că sunt incalificabile pentru un sindicat următoarele aspecte: să respingă acuzaţiile, să se ante-pronunţe în legătură cu un posibil denunţ substituindu-se organelor de control şi instituţiilor de anchetă abilitate, să denigreze propriul membru pentru a lua apărarea conducerii Operei prin păreri în legătură cu activitatea profesională“, se menţionează în comunicatul respectiv.

„Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu preşedintele acestui sindicat, Marius Aftaragaci, a explicat că în vizita de la Bucureşti de la minister au solicitat ca la Iaşi să fie trimis un corp de control al primului ministru care să verifice situaţia de aici, mai ales la nivel economic. El spune că nu sunt probleme noi şi că au fost mai multe intervenţii solicitate la minister în ultimii ani, dar că deşi inclusiv Daniel Breaz, fostul ministru al Culturii, a promis că trimite corpul de control la Iaşi, nu a existat niciodată o astfel de intervenţie. Mai mult, el spune că situaţia raportată în mesajul pe Facebook de Vlad Mărculescu, prim-solist la balet, sunt aceleaşi de zece ani în Operă. „Au fost strigăte de ajutor şi în trecut care au fost înnăbuşite, situaţia nu e nouă, e aproape permanentă în ultimii ani. E o stare de stres, de vânătoare, de teroare continuă şi oamenii nu au curajul să vorbească din mai multe puncte de vedere. Cei care au făcut asta au fost sancţionaţi, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt oameni cu experienţă în instituţii care în ultimii 20 de ani nu au fost promovaţi niciodată, şi sunt unele promovări de neînţeles, care nu au baze solide, discriminatorii“, a spus Marius Aftaragaci.

Managerul comunică prin executori

El a vorbit şi de o reorganizarea din instituţie prin schimbarea organigramei, reclamată şi de contabilul-şef care şi-a pierdut astfel locul de muncă, spunând că sunt mai mulţi angajaţi care astfel au fost concediaţi, mai grav fiind faptul că au aflat asta acasă, de la executorul judecătoresc trimis de conducerea instituţiei. „Sunt unii colegi care au primit decizii de încetare a contractului de muncă prin executorul judecătoresc, ceea ce e.... nu am cuvin­te. Care este dialogul dacă managerul comunică cu un salariat prin executorul plătit din bani publici, cine suporta cheltuielile astea? Nu este normal! Care poate să fie reacţia unui om care a fost la serviciu în ziua aia şi primeşte prin exe­cutor aşa ceva acasă?“, a completat sindicalistul.

El a precizat că mulţi dintre oameni se tem să ia cuvântul public împotriva con­ducerii fiindcă au contracte aproape exclusiv realizate pe perioadă determinată, contrar Codului Muncii, şi că au fost şi alţii în trecut împotriva cărora s-au luat măsuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.