anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Beatrice Rancea este în concediu, iar ministerul întreabă DIICOT ce e de făcut

GALERIE
Beatrice Rancea
 • Beatrice Rancea
- +

Un secretar de stat explică de ce Ministerul Culturii este spectator: "concediul echivalează cu altă formă de suspendare a raportului respectiv, ceea ce înseamnă că, până când acel concediu nu se termină, respectivul contract este protejat de lege". Protestatarii de pe treptele Teatrului Naţional nu vor să audă de Beatrice Rancea.

Dispunerea din nou a măsurii controlului judiciar în cazul lui Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi, de către procurorii DIICOT, pare să nu fie foarte agreată la nivelul conducerii Ministerului Culturii. Înainte ca procurorii să repună pe tapet măsura controlului judiciar ca urmare a extinderii acţiunii penale pentru deturnare de fonduri şi alte acte de delapidare, Beatrice Rancea şi-a depus o cerere de concediu la minister. În cerere, Rancea o delega pe Iulia Solomon, organizator spctacole, coordonator Departament Marketing, dar şi parte în dosarul penal, drept "locţiitor".

Cererea a fost depusă după ce pe 2 iulie, magistraţii au decis revocarea primului control judiciar în cazul lui Rancea. Perioada de concediu care apare în cererea aprobată de Camelia Marc, şefa Departamentului Juridic din cadrul ministerului este 5-9 iulie. Se pare însă că datele sunt altele. În opinia secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, Andras Istvan Demeter, Beatrice Rancea s-ar afla şi acum, pe 15 iulie în concediu. Mai mult chiar, acesta susţine că va solicita DIICOT Iaşi care sunt posibilităţile de a contesta măsura controlului judiciar.

“De la momentul reactivării contractului managerial al doamnei Beatrice Rancea, domnia sa a depus şi este în executarea unor zile de concediu. Din punct de vedere al relaţiei angajator-salariat, echivalează cu altă formă de suspendare a raportului respectiv, ceea ce înseamnă că, până când acel concediu nu se termină, respectivul contract este protejat de lege. Noi, în momentul de faţă suntem pe cale de a transmite solicitarea oficială, după cum am mai procedat şi ultima dată, către DIICOT Iaşi, pentru a ne comunica exact care sunt deciziile şi care sunt în acelaşi timp posibilităţile, având totuşi în vedere drepturile oricărui cetăţean sau oricărui justiţiabil, ceea ce este şi cazul doamnei Rancea în acest moment, cum ar fi dreptul de a contesta respectiva măsură care a fost dispusă", a declarat secretarul de stat Andras Istvan Demeter. Tot el, în urmă cu două zile, spunea că i-a trimis lui Beatrice Rancea o adresă prin care i se solicită raportul de activitate pe 2020 pentru a fi evaluat.

În tot acest timp, protestele de la ONRI au continuat. În pofida reactivării măsurii controlului judiciar în cazul lui Beatrice Rancea, ieri, membrii sindicatului Artis s-au aflat din nou pe treptele Teatrului Naţional. “Suntem decişi să mergem până la capăt, adică până la demiterea doamnei Rancea. Aici este vorba de încălcări ale legii în administrarea banului public şi de abuzuri făcute repetat", a declarat Marius Aftaragaci, liderul sindicatului Artis. Protestele de la Iaşi prin care o parte dintre angajaţii ONRI au cerut demiterea lui Beatrice Rancea, nu par a impresiona staful ministerial.

“Haideţi să folosim pentru acurateţe un număr de angajaţi. Da, într-adevăr, un număr mai mare sau mai mic de oameni protestează. Este dreptul lor. În altă ordine de idei, Ministerul Culturii şi nicio altă autoritate, nici locală, nici centrală, nu acceptă să ia decizii sub presiunea protestelor. Deciziile se iau în considerarea legii. Legea prevede nişte lucruri foarte simple şi foarte clare. Dacă procuratura a dispus din nou măsura controlului judiciar, din momentul în care această măsură va fi comunicată în mod oficial, Ministerul Culturii va lua legea în vederea aplicării prevederilor privind suspendarea raportului dintre manager şi minister şi desemnarea unui interimar , indiferent cine este acela", a adăugat Andras Istvan Demeter. Precizăm că prejudiciul în dosarul de delapidare şi deturnare de fonduri în care Beatrice Rancea este cap de listă a unui grup infracţional organizat este de aproximativ 5 milioane de lei.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.