anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Beatrice Rancea, în corzi: 100 de dedesubturi scandaloase. Avem raportul Corpului de Control

GALERIE
rancea raport iasi
  • rancea raport iasi
- +

Legea achizițiilor publice și legea finanțelor publice, călcate în picioare la Opera Națională Română Iași (ONRI). Contracte de colaborare cu persoane care nu fac dovada studiilor de specialitate, dar în schimb  fac parte din lumea showbiz-ului sau balerini, de renume mondial de altfel, dar la o vârstă de peste 80 de ani, care apar remunerați ca prim-solisti în spectacole. La astea se adaugă și contracte lunare de zeci de mii de lei pe servicii de avocatură deși, chipurile, există compartiment juridic iar litigiile se pierd pe bandă rulantă dar și acorduri de parteneriat cu dealeari de mașini pentru autoturisme de lux folosite, spun surse din cadrul ONRI, mai mult în scop personal. Acestea sunt doar câteva dintre cele 25 de pagini din concluziile Corpului de Control (CC) al Ministerului Culturii (MC) în verificările făcute în februarie-martie la ONRI Iași pe care Ziarul de Iași vi le prezintă în EXCLUSIVITATE.

Se știa că vin banii, așa că, „liber la cumpărături” cu încălcarea legii finanțelor

Opera Națională Română Iași (ONRI) se pregătește de spectacol. Așa cum au anunțat reprezentanții instituției, transmisiile online din perioada stării de urgență și de alertă s-au încheiat și urmează cele în aer liber. Ce ascunde în schimb cortina de la ONRI Iași sunt neregulile găsite de CC al MC la Iași și despre care managerul Beatrice Rancea le-a recunoscut și le-a trecut în revistă lapidar la ultima conferință de presă de acum aproximativ o lună.

Un prim aspect sesizat și care pare ca tras la indigo din raportul Corpului de Control al Primului Ministru realizat la Opera din București pe perioada de interimat al lui Beatrice Rancea este încălcarea Legii finanțelor publice. La punctele 66-67 din concluziile raportului dar nu numai se precizează faptul că “66. Nu există documente justificative cu privire la faptul că ordonanțarea de plată pentru factura nr. 6987561/20.12.2019 a depășit disponibilul existent înaintea efectuării plății, deși ornonanțarea are aplicată viza CFPP, fiind astfel încălcate prevederile Legii Finanțelor Publice nr.500/2002 (…) 67. Există o practică la nivelul ONRIca ordonanțarile de plată să fie înregistrate înaintea angajamentului bugetar(...)”.

Suplimentarea la buget  a venit pe 21 decembrie, anul trecut. La momentul respective, în Operă deja se știa că vor veni banii, așa că, managerul Beatrice Rancea a dat liber la “cumpărături” încă dinainte ca aceștia să ajungă în conturi. Factura la care face referire CC al MC este vorba despre o achiziție făcută de la eMag în valoare de 38.180 lei și care includea diverse obiecte electrocasnice, printre care șapte televizoare 4k Ultra HD, 14 aspiratoare Rowenta, cinci statii de calcat, trei uscătoare de rufe, trei videoproiectoare dar și șase suporturi auto pentru telefoanele mobile, monitor gaming si 11 telefoane analogice. Și asta nu a fost tot, pentru că suplimentarea de buget a însemnat 2 miloane de lei în decembrie 2019.

Un „bal mascat” cu decorurile de la ONRI

Factura în cauză este doar un exemplu în încălcarea repetată a Legii Finanțelor Publice la ONRI. Achizițiile în “luna cadourilor” au fost însă clar pe placut stafului instituției, mai ales că veniseră bani de la Ministerul Culturii. E drept, banii au venit pe ultima sută de metri, chiar în prag de Crăciun, așa că trebuiau “fituiți” astfel încât să nu se întoarcă în dărăt. Drept pentru care nu s-a mai ținut cont de legi și alte acte normative. Totul făcut pe achiziție directă, indiferent de sumă, fără semnături de la compartimentele responsabile, respectiv contabilitate, achiziții sau juridic. Toate celelalte departamente aveau liber la bani și la shopping.

Cel mai scandalos exemplu este achiziția pentru decorul destinat spectacolului Bal Mascat, spectacol “boicotat” de pandemia COVID 19. Pe 27 decembrie, la șase zile de la virarea celor 2 milioane de lei de la București, ONRI taie factura BFART 1962/27.12.2019 pentru Art Deco Exim SRL pe suma de 120.000 de lei. Suma a fost virată în contul firmei pe baza unui ordin de plată, plata făcându-se în baza unei facturi simple, fără să existe un contract la bază și fără ca firma să fi trimis măcar un scaun sau o scară drept decor în magazia ONRI.Ce spune însă raportul CC al MC în legătură cu acest aspect. “45. Există situații de recepție a lucrărilor pentru elementele de décor realizate de numai un membru de comisie, nu de o comisie de recepție, deși prin decizia 155/16.09.2019 a managerului ONRI a fost stabilită componența comisie de recepție (…)”.

Singura semnătură este a Rodicăi Eșanu, scenograf în cadrul ONRI, cea care a urmat-o pe Beatrice Rancea la Opera din București în perioada în care aceasta a fost manager  interimar, și cea care a beneficiat de mai multe contracte cu ONB deși era salariat ONRI.

Revenind la decorul pentru “Bal mascat”, la baza acestei achiziţii nu a existat nici un contract semnat de ambele părţi. “Nici nu avea cum, pentru că managerul Beatrice Rancea pe 27.12.2019 pleca din Bucureşti cu avionul, într-o vacanţă în străinatate, solicitându-mi printr-un mesaj activarea roamig-ului în sistemul Orange”, a explicat Simona Gogan, fostul contabil șef al ONRI. Decorul despre care se face referire în procesul verbal de recepţie nu a fost realizat şi nu a fost livrat la Opera Iaşi pana la data de 22 ianuarie 2020, comisia semnând că acel decor există calitativ şi cantitativ în intervalul 27-30 decembrie 2019.

Fata lui Cristi Minculescu, fără studii, „pupila” lui Beatrice Rancea

În concluziile Raportului CC al MC se precizează la punctul  48 și 49 că “au fost identificate contracte de colaborare încheiate pentru o perioadă care depășește anul bugetar (…) (exemplu – contractul nr. 4808/28.12.2018) (…) În urma analizei prin sondaj a unor contracte din perioada 2018-2019 încheiate cu  doamna ….au rezultat următoarele aspecte:  nu au fost puse la dispoziția comisie de control vreun document din care să reiasă care sunt aptitudinile care o recomandă pentru exercitarea calității de producător delegate în cadrul  ONRI, nu există niciun document din care să reiasă cum săa ajuns la stabilirea prețului contractelor ; nu au fost respectate clauzele contractual în ceea ce privește plata contractului unui raport de activitate aprobat de către manager; nu au fost duse la îndeplinire  toate obligațiile  asumate de către colaborator prin contractile semnate, deși plata acestora a fost realizată integral; în fapt , contractele în cauză nu sunt niște contracte de colaborare, acestea au un caracter de repetitivitate lunar, (...), fiind de fapt niște contracte de muncă”.

Potrivit legii privind protecția datelor, numele persoanei la care fac referire inspectorii CC al MC nu pote fi divulgate. Pe baza numărului contractului, reporterii Ziarului de Iași au aflat despre cine este vorba. Producătorul delegat este Mădălina Minculescu, fiica lui Cristian Minculescu, fondatorul trupei Iris. Surse din cadrul ONRI au declarat că motivul pentru care Mădălina Minculescu are un contract de colaborare prelungit periodic și nu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată este faptul că nu are studii de specialitate, ba chiar mai mult nu există acte la dosar care să dovedească finalizarea studiilor liceeale. Mai mult chiar, multe dintre atribuțiile prevăzute din contract nu au fost duse la îndeplinire, cum ar fi varianta în limba engleză a site-ului ONRI. În schimb, Mădălina Minculescu s-ar fi ocupat direct de partea de achiziții, cum ar fi contractele cu Cargo Management SRL, redenumită Screen Lead SRL, pentru spectacolul Magia serii, în 2018 și 2019. Tot surse din cadrul ONRI au declarat că aceasta se ocupa cu negocierea contractelor cu colaborartorii români și străini pentru spectacolele de la ONRI.

Apropierea de managerul Beatrice Rancea se vede însă și în timpul liber. Cele două apar într-o postare a lui Beatrice Rancea pe facebook, undeva în nordul Italiei, țară cu a căror artiști ONRI a încheiat mai multe contracte de colaborare. De precizat că Mădălina Minculescu câștigă de la ONRI pe funcția de producător delegat 7500 de lei brut pe lună.

Emerita Ilieana Iliescu, prim-solistă la Iași la 83 de ani

Alte contracte de colaborare controversate și suprinse în raportul CC al MC vizează în principal corpul de balet al ONRI. E vorba de contracte de colaborare încheiate în luna decembrie 2019, contracte care au fost antedatate cu numere şi date din ianuarie, februarie, martie etc. 2019, prin ştergerea din registrul intrări-ieşiri şi preluarea unor numere, date la diverse acte, documente şi atribuite acelor referate prin care se solicita încheierea unor contracte de colaborare. Unele dintre aceste contracte sunt cele încheiate cu artistul emerit, Ilieana Iliescu, artist de talie internațională. Touși și în acest caz apar “ciudățenii” care, în pofida numelui și a prestației artistei, frizează ridicolul.

De exemplu potrivit contractului 5685/2019 care vizează Gala Operelor Naţionale Române, Ileana Iliescu, în vârstă de 83 de ani a avut rolul de solist balet, deși nu a prestat nici o reprezentanță pe scenă. Pentru Gala de 8 Martie, anul trecut, Ileana Iliescu a încasat 10.000 de lei pentru scenografie. În rest, potrivit contractelor de colaborare pentru care artista a făcut cel puțin teoretic naveta de la București la Iași, onorariul de spectacol a variat între 2500 și 5000 de lei. Amintim că într-o conferință care a avut loc în urmă cu aproximativ o lună ținută de managerul Beatrice Rancea, au fost recunoscute parțial și prezentate lapidar toate concluziile raportului CC al MC. Conferința de presă a managerului Beatrice rancea s-a încheiat atunci cu două mesaje. Unul pentru publicul larg că ”vom face” și unul pentru cei care au reclamat neregulile –“ne vedem în instanță”. Până una alta, managerul Beatrice Rancea, cea care dirijează toate compartimentele din cadrul ONRI, alături de alți colegi vor trebui să dea “cu subsemnatul” la alte instituții de anchetă și control, acolo unde a fost trimis raportul CC al MC. E vorba de Curtea de Conturi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași dar plângeri există inclusiv la DNA.

Precizăm că în urma ultimei conferințe de presă, managerul Beatrice Rancea a declarat că nu va mai răspunde întrebărilor pe marginea raportului CC al MC. Ziarul de Iași a adresat în urmă cu aproape o lună conducerii ONRI un set de întrebări pe marginea raportului la care și acum așteaptă răspuns.

În ediția viitoare ZDI va dezvălui alte nereguli descoperite de CC al MC: cât primea o firmă de avocatură din Iași pentru prestația în litigiile de muncă pe care le-a avut ONRI cu foarte mulți dintre actuali și foști angajați, multe dintre ele fiind procese pierdute sau cu ce limunizină s-a plimbat staful ONRI pe banii instituției și multe altele.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.