Beatrice Rancea, în corzi: 100 de dedesubturi scandaloase. Avem raportul Corpului de Control
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Beatrice Rancea, în corzi: 100 de dedesubturi scandaloase. Avem raportul Corpului de Control

GALERIE
rancea raport iasi
  • rancea raport iasi
- +

Legea achizițiilor publice și legea finanțelor publice, călcate în picioare la Opera Națională Română Iași (ONRI). Contracte de colaborare cu persoane care nu fac dovada studiilor de specialitate, dar în schimb  fac parte din lumea showbiz-ului sau balerini, de renume mondial de altfel, dar la o vârstă de peste 80 de ani, care apar remunerați ca prim-solisti în spectacole. La astea se adaugă și contracte lunare de zeci de mii de lei pe servicii de avocatură deși, chipurile, există compartiment juridic iar litigiile se pierd pe bandă rulantă dar și acorduri de parteneriat cu dealeari de mașini pentru autoturisme de lux folosite, spun surse din cadrul ONRI, mai mult în scop personal. Acestea sunt doar câteva dintre cele 25 de pagini din concluziile Corpului de Control (CC) al Ministerului Culturii (MC) în verificările făcute în februarie-martie la ONRI Iași pe care Ziarul de Iași vi le prezintă în EXCLUSIVITATE.

Se știa că vin banii, așa că, „liber la cumpărături” cu încălcarea legii finanțelor

Opera Națională Română Iași (ONRI) se pregătește de spectacol. Așa cum au anunțat reprezentanții instituției, transmisiile online din perioada stării de urgență și de alertă s-au încheiat și urmează cele în aer liber. Ce ascunde în schimb cortina de la ONRI Iași sunt neregulile găsite de CC al MC la Iași și despre care managerul Beatrice Rancea le-a recunoscut și le-a trecut în revistă lapidar la ultima conferință de presă de acum aproximativ o lună.

Un prim aspect sesizat și care pare ca tras la indigo din raportul Corpului de Control al Primului Ministru realizat la Opera din București pe perioada de interimat al lui Beatrice Rancea este încălcarea Legii finanțelor publice. La punctele 66-67 din concluziile raportului dar nu numai se precizează faptul că “66. Nu există documente justificative cu privire la faptul că ordonanțarea de plată pentru factura nr. 6987561/20.12.2019 a depășit disponibilul existent înaintea efectuării plății, deși ornonanțarea are aplicată viza CFPP, fiind astfel încălcate prevederile Legii Finanțelor Publice nr.500/2002 (…) 67. Există o practică la nivelul ONRIca ordonanțarile de plată să fie înregistrate înaintea angajamentului bugetar(...)”.

Suplimentarea la buget  a venit pe 21 decembrie, anul trecut. La momentul respective, în Operă deja se știa că vor veni banii, așa că, managerul Beatrice Rancea a dat liber la “cumpărături” încă dinainte ca aceștia să ajungă în conturi. Factura la care face referire CC al MC este vorba despre o achiziție făcută de la eMag în valoare de 38.180 lei și care includea diverse obiecte electrocasnice, printre care șapte televizoare 4k Ultra HD, 14 aspiratoare Rowenta, cinci statii de calcat, trei uscătoare de rufe, trei videoproiectoare dar și șase suporturi auto pentru telefoanele mobile, monitor gaming si 11 telefoane analogice. Și asta nu a fost tot, pentru că suplimentarea de buget a însemnat 2 miloane de lei în decembrie 2019.

Un „bal mascat” cu decorurile de la ONRI

Factura în cauză este doar un exemplu în încălcarea repetată a Legii Finanțelor Publice la ONRI. Achizițiile în “luna cadourilor” au fost însă clar pe placut stafului instituției, mai ales că veniseră bani de la Ministerul Culturii. E drept, banii au venit pe ultima sută de metri, chiar în prag de Crăciun, așa că trebuiau “fituiți” astfel încât să nu se întoarcă în dărăt. Drept pentru care nu s-a mai ținut cont de legi și alte acte normative. Totul făcut pe achiziție directă, indiferent de sumă, fără semnături de la compartimentele responsabile, respectiv contabilitate, achiziții sau juridic. Toate celelalte departamente aveau liber la bani și la shopping.

Cel mai scandalos exemplu este achiziția pentru decorul destinat spectacolului Bal Mascat, spectacol “boicotat” de pandemia COVID 19. Pe 27 decembrie, la șase zile de la virarea celor 2 milioane de lei de la București, ONRI taie factura BFART 1962/27.12.2019 pentru Art Deco Exim SRL pe suma de 120.000 de lei. Suma a fost virată în contul firmei pe baza unui ordin de plată, plata făcându-se în baza unei facturi simple, fără să existe un contract la bază și fără ca firma să fi trimis măcar un scaun sau o scară drept decor în magazia ONRI.Ce spune însă raportul CC al MC în legătură cu acest aspect. “45. Există situații de recepție a lucrărilor pentru elementele de décor realizate de numai un membru de comisie, nu de o comisie de recepție, deși prin decizia 155/16.09.2019 a managerului ONRI a fost stabilită componența comisie de recepție (…)”.

Singura semnătură este a Rodicăi Eșanu, scenograf în cadrul ONRI, cea care a urmat-o pe Beatrice Rancea la Opera din București în perioada în care aceasta a fost manager  interimar, și cea care a beneficiat de mai multe contracte cu ONB deși era salariat ONRI.

Revenind la decorul pentru “Bal mascat”, la baza acestei achiziţii nu a existat nici un contract semnat de ambele părţi. “Nici nu avea cum, pentru că managerul Beatrice Rancea pe 27.12.2019 pleca din Bucureşti cu avionul, într-o vacanţă în străinatate, solicitându-mi printr-un mesaj activarea roamig-ului în sistemul Orange”, a explicat Simona Gogan, fostul contabil șef al ONRI. Decorul despre care se face referire în procesul verbal de recepţie nu a fost realizat şi nu a fost livrat la Opera Iaşi pana la data de 22 ianuarie 2020, comisia semnând că acel decor există calitativ şi cantitativ în intervalul 27-30 decembrie 2019.

Fata lui Cristi Minculescu, fără studii, „pupila” lui Beatrice Rancea

În concluziile Raportului CC al MC se precizează la punctul  48 și 49 că “au fost identificate contracte de colaborare încheiate pentru o perioadă care depășește anul bugetar (…) (exemplu – contractul nr. 4808/28.12.2018) (…) În urma analizei prin sondaj a unor contracte din perioada 2018-2019 încheiate cu  doamna ….au rezultat următoarele aspecte:  nu au fost puse la dispoziția comisie de control vreun document din care să reiasă care sunt aptitudinile care o recomandă pentru exercitarea calității de producător delegate în cadrul  ONRI, nu există niciun document din care să reiasă cum săa ajuns la stabilirea prețului contractelor ; nu au fost respectate clauzele contractual în ceea ce privește plata contractului unui raport de activitate aprobat de către manager; nu au fost duse la îndeplinire  toate obligațiile  asumate de către colaborator prin contractile semnate, deși plata acestora a fost realizată integral; în fapt , contractele în cauză nu sunt niște contracte de colaborare, acestea au un caracter de repetitivitate lunar, (...), fiind de fapt niște contracte de muncă”.

Potrivit legii privind protecția datelor, numele persoanei la care fac referire inspectorii CC al MC nu pote fi divulgate. Pe baza numărului contractului, reporterii Ziarului de Iași au aflat despre cine este vorba. Producătorul delegat este Mădălina Minculescu, fiica lui Cristian Minculescu, fondatorul trupei Iris. Surse din cadrul ONRI au declarat că motivul pentru care Mădălina Minculescu are un contract de colaborare prelungit periodic și nu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată este faptul că nu are studii de specialitate, ba chiar mai mult nu există acte la dosar care să dovedească finalizarea studiilor liceeale. Mai mult chiar, multe dintre atribuțiile prevăzute din contract nu au fost duse la îndeplinire, cum ar fi varianta în limba engleză a site-ului ONRI. În schimb, Mădălina Minculescu s-ar fi ocupat direct de partea de achiziții, cum ar fi contractele cu Cargo Management SRL, redenumită Screen Lead SRL, pentru spectacolul Magia serii, în 2018 și 2019. Tot surse din cadrul ONRI au declarat că aceasta se ocupa cu negocierea contractelor cu colaborartorii români și străini pentru spectacolele de la ONRI.

Apropierea de managerul Beatrice Rancea se vede însă și în timpul liber. Cele două apar într-o postare a lui Beatrice Rancea pe facebook, undeva în nordul Italiei, țară cu a căror artiști ONRI a încheiat mai multe contracte de colaborare. De precizat că Mădălina Minculescu câștigă de la ONRI pe funcția de producător delegat 7500 de lei brut pe lună.

Emerita Ilieana Iliescu, prim-solistă la Iași la 83 de ani

Alte contracte de colaborare controversate și suprinse în raportul CC al MC vizează în principal corpul de balet al ONRI. E vorba de contracte de colaborare încheiate în luna decembrie 2019, contracte care au fost antedatate cu numere şi date din ianuarie, februarie, martie etc. 2019, prin ştergerea din registrul intrări-ieşiri şi preluarea unor numere, date la diverse acte, documente şi atribuite acelor referate prin care se solicita încheierea unor contracte de colaborare. Unele dintre aceste contracte sunt cele încheiate cu artistul emerit, Ilieana Iliescu, artist de talie internațională. Touși și în acest caz apar “ciudățenii” care, în pofida numelui și a prestației artistei, frizează ridicolul.

De exemplu potrivit contractului 5685/2019 care vizează Gala Operelor Naţionale Române, Ileana Iliescu, în vârstă de 83 de ani a avut rolul de solist balet, deși nu a prestat nici o reprezentanță pe scenă. Pentru Gala de 8 Martie, anul trecut, Ileana Iliescu a încasat 10.000 de lei pentru scenografie. În rest, potrivit contractelor de colaborare pentru care artista a făcut cel puțin teoretic naveta de la București la Iași, onorariul de spectacol a variat între 2500 și 5000 de lei. Amintim că într-o conferință care a avut loc în urmă cu aproximativ o lună ținută de managerul Beatrice Rancea, au fost recunoscute parțial și prezentate lapidar toate concluziile raportului CC al MC. Conferința de presă a managerului Beatrice rancea s-a încheiat atunci cu două mesaje. Unul pentru publicul larg că ”vom face” și unul pentru cei care au reclamat neregulile –“ne vedem în instanță”. Până una alta, managerul Beatrice Rancea, cea care dirijează toate compartimentele din cadrul ONRI, alături de alți colegi vor trebui să dea “cu subsemnatul” la alte instituții de anchetă și control, acolo unde a fost trimis raportul CC al MC. E vorba de Curtea de Conturi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași dar plângeri există inclusiv la DNA.

Precizăm că în urma ultimei conferințe de presă, managerul Beatrice Rancea a declarat că nu va mai răspunde întrebărilor pe marginea raportului CC al MC. Ziarul de Iași a adresat în urmă cu aproape o lună conducerii ONRI un set de întrebări pe marginea raportului la care și acum așteaptă răspuns.

În ediția viitoare ZDI va dezvălui alte nereguli descoperite de CC al MC: cât primea o firmă de avocatură din Iași pentru prestația în litigiile de muncă pe care le-a avut ONRI cu foarte mulți dintre actuali și foști angajați, multe dintre ele fiind procese pierdute sau cu ce limunizină s-a plimbat staful ONRI pe banii instituției și multe altele.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.