Beatrice Rancea: Recunosc! Și-a pus cenușă în cap și amenință pe toată lumea. UPDATE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Beatrice Rancea: Recunosc! Și-a pus cenușă în cap și amenință pe toată lumea. UPDATE

GALERIE
Beatrice Rancea
  • Beatrice Rancea
- +

Ministrul Culturii a anunţat că a înaintat către Parchet şi Curtea de Conturi raportul cu neregulile de la Opera ieşeană. Managerul Operei a vorbit ieri pe larg, părând a-şi pune cenuşă în cap, dar şi ameninţând.

Punct final în verificările făcute de Corpul de Control al Ministerului Culturii la Opera Naţională Română Iaşi. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat pentru Ziarul de Iaşi că a semnat raportul Corpului de Control realizat în urma verificărilor făcute la ONRI în luna februarie şi a pus în practică şi recomandările făcute de inspectori. Respectiv, pe baza raportului au fost sesizate mai multe organe de control, dar şi juridice, printre care Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Curtea de Conturi, ca urmare a gravelor încălcări ale Legii finanţelor Publice dar şi a Legii achiziţiilor. Managerul ONRI, Beatrice Rancea, a afirmat însă că vinovaţi ar fi şi cei care au sesizat ministerul cu privire la ilegalităţile comise. Considerându-se calomniată, Beatrice Rancea a spus că pe toţi care i-au adus prejudicii de imagine îi va acţiona în instanţă.

„Toţi vor da cu subsemnatul”

Anticipând concluziile Ministerului Culturii cu privire la controlul efectuat în februarie la ONRI, Beatrice Rancea a recunoscut, într-o conferinţă de presă susţinută ieri, că toţi cei implicaţi în scandalul care a zguduit instituţia în această iarnă vor trebui „să dea cu subsemnatul la alte organe de control”. Mai exact, Beatrice Rancea a fost prima care a vrut să dezvăluie opiniei publice ilegalităţile descoperite de inspectorii ministerului, la doar două zile de la semnarea raportului de către ministrul Bogdan Gheorghiu. “Evident că foarte multe sau cele mai multe probleme au fost idetificate la contabilitate şi achiziţii. De acolo pleacă cele mai multe documente care atunci când pornesc circuitul trebuie să fie foarte bine realizate”, a declarat Rancea.

“Problemele” despre care a amintit au fost şi cele semnalate în memoriile trimise de Simona Gogan, fostul contabil şef al ONRI, şi Alina Gheorghiu, fostul şef de la Anchiziţii. E vorba de modul în care managerul a dispus la sfârşitul lunii decembrie cumpărarea a mai multor obiecte pentru ONRI, şi asta după ce a venit suplimentarea de buget de la MC cu 2 milioane lei. E vorba de zeci de televizoare, frigidere, aspiratoare, maşini de spălat şi diverse obiecte de îmbrăcăminte pentru artişti. O altă ilegalitae menţionată în memoriile celor doi angajaţi ai ONRI este modul în care a fost achiziţionat decorul pentru spectacolul Bal Mascat, spectacol suspendat din cauza pandemiei. Managerul Beatrice Rancea a dispus încheiarea unui contract cu firma ArtDeco pentru decor şi pentru care în aceaşi lună decembrie a anului trecut a virat în avans, fără ca să aibă decorul în magazine, suma de 120.000 de lei.

Rancea a spus abia acum că de fapt din cauza tuturor “problemelor” ar fi modificat în noiembrie, anul trecut, organigrama instituţiei, modificare aprobată de Ministerul Culturii, şi prin care Simona Gogan trecea pe postul de simplu contabil, iar postul de şef la Compartimentul de achiziţii dispărea complet.”Am dorit ca din ianuarie la Compartimentul de Achiziţii să fie cineva cu studii juridice. Atunci când omul care face achiziţii, este foarte bine documentat, foarte bine instruit, nu mai apar greşeli în circuitul de semmnături, bineînţeles, ultima semnătură fiind a mea”, a spus Beatrice Rancea.

Alina Gheorghiu, fostul şef de la Achiziţii, a fost cea care a atras atenţia MC prin memoriu asupra achiziţiilor făcute ilegal la finalul anului trecut. “Referitor la afirmaţia managerului Beatrice Rancea cu privire la dorinţa dumneaei de a angaja pe acest post o persoană cu studii juridice, meţionez faptul că am ocupat acest post încă de acum 11 ani, când în urma unui concurs am fost angajată de Beatrice Rancea. În tot acest timp nu am avut abateri disciplinare sau de altă natură. Mă miră faptul că doamnei Rancea i-au trebuit 11 ani să-şi dea seama că trebuie să fiu dată afară şi să aducă în schimb altă persoană, probabil din anturajul ei, care să-i cânte în strună”, a declarat Alina Gheorghiu.

Ce spune despre fostul contabil-şef

În privinţa Simonei Gogan, fostul contabil-şef, cea care a depus memorii cu privire la încălcarea legii la ONRI atât la MC, dar şi la DNA, Beatrice Rancea a vrut să facă nişte precizări. “Doamna Gogan nu a fost concediată. I s-a oferit un alt post. Ciudat este faptul că nu a reclamat nimic în luna decembrie, cum că ar trebui să facă ilegalităţi. Nici anterior. În momentul în care i s-a refuzat postul de şef, a apărut în faţa mass-media vorbind despre dezastrul de la contabilitate şi ce ilegalităţi este pusă să facă. Dar eu cred că, atunci când eşti pus să faci nişte ilegalităţi, cum e luna decembrie, ori vii şi semnalezi ori dacă nu, te retragi. Dar ea nu a dat niciun refuz de viză”, a spus Beatrice Rancea. “În ceea ce priveşte activitatea de achiziţii publice, într-adevăr, afirmaţiile făcute de mine s-au referit doar la câteva obiecte care reprezintă doar 1% din luna decembrie 2019, restul achiziţiilor dubioase aducându-le la cunoştinţă instituţiilor abilitate... Au fost zeci de achiziţii, fără semnătură contabilului şef, fără referate de necessitate şi fără că marfă să fi intrat în instituţie. De asemenea, în ceea ce priveşte dezastrul de care vorbeşte Beatrice Rancea în contabilitate şi achiziţie, este un dezastru provocat de dânsa şi acoliţii ei intenţionat, pentru a ascunde ilegalittaile făcute de aceştia. Acest dezastru la venirea mea în ONRI i l-am adus la cunoştinţă, dar persistă de 9 ani de zile şi a făcut tot posibilul să fiu eu împiedicată să le pun în aplicare”, a spus Simona Gogan.

În final, Beatrice Rancea a declarat că va acţiona în instanţă toate persoanele care au adus atingere imaginii ei şi ONRI, şi care ”au sesizat Ministerul Culturii, dar au ieşit în presă”.

UPDATE

După publicarea textului de mai sus, managerul Operei Iași, Beatrice Rancea, a revenit cu un drept la replică pe care vi-l prezentăm în rândurile de mai jos:

Stimată redacție,

În primul rând vreau să menționez că nu mă deranjează titlurile și prezentarea
articolelor dumneavoastră cu tentă tendețioasă. Este la latitudinea dumneavoastră
cum vă raportați cât mai profesional la modul de exprimare în spațiul public.
Referitor la articolul „Beatrice Rancea: Recunosc! Și-a pus cenușă în cap și
amenință pe toată lumea” semnat de Sivia Craus, publicat în data de 13.06.2020, ora
03:01, doresc să formulez următorul punct de vedere:
Având în vedere faptul că Raportul de Control nu reprezintă un act
administrativ, ci reprezintă un act de informare pentru ministrul culturii, ministrul, la
propunerea Corpului de Control, poate înainta Raportul de Control organelor abilitate
pentru un punct de vedere cu privire la eventualele suspiciuni. Pentru transparență și
pentru a gestiona cât mai corect situația și nouă ni se pare just ca acest raport să poată
fi înaintat spre verificare instituțiilor competente.
În altă ordine de idei, una dintre măsurile dispuse prin Raportul de Control este
constituirea unei comisii interne care să identifice persoanele responsabile și să
stabilească recuperarea eventualelor prejudicii în cazul unor contracte de colaborare
nejustificate sau care dublează atribuții.
Unul dintre aceste contracte de colaborare este chiar al doamnei Simona
Gogan, care în luna decembrie a anului 2018 și-a dublat atribuțiile de contabil-șef (post
pe care era angajată) printr-un contract de colaborare semnat chiar de ea.
Un alt contract este al doamnei Corina Bădărău, persoană recomandată de către
doamna Gogan, căreia doamna contabil-șef i-a întocmit un contract de colaborare cu
atribuții pe Resurse umane. Doamna Bădărău, care era responsabilă de întocmirea
contractelor de colaborare, a fost remunerată în luna octombrie a anului 2018 cu o
anumită sumă. Această sumă a fost dublată în luna noiembrie pentru aceeași
activitate, fără a avea o justificare. Am dat aceste exemple pentru a evidenția că
doamnele mai sus menționate sunt și persoanele care erau responsabile de întocmirea
contractelor de colaborare în cadrul instituției.
Pentru orice alte întrebări sau nelămuriri vă stăm la dispoziție pe adresa de
e-mail office@operaiasi.ro.

PS: Doresc să menționez că în articolul „Bombă: procurorii trag cortina la
Operă! Dosar penal pentru jongleriile managerului Beatrice Rancea” semnat de
doamna Silvia Craus, publicat în 27.05.2020, ora 02:50, deși s-a precizat la finalul
articolului „s-a încercat o opinie privit dosarul de cercetare penală de la PTB în care
este direct implicată, Beatrice Rancea nu a putut fi contactată până la închiderea
ediţiei” NU am fost contactată nici telefonic, nici prin altă modalitate.

Beatrice Rancea,

Manager al Operei Naționale Române Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.