Beatrice Rancea şi Opera din Iaşi ajung sub lupa Comisiei antiabuzuri din Senat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Beatrice Rancea şi Opera din Iaşi ajung sub lupa Comisiei antiabuzuri din Senat

GALERIE
Rancea
  • Rancea
- +

Sindicatul de aici şi foşti angajaţi cu funcţii de răspundere au depus sesizări privind modul arbitrar în care s-au cheltuit trei milioane de lei daţi de Guvern anul trecut aici.

 

O subcomisie de anchetă care să analizeze situaţia de la Opera Naţională Română Iaşi va fi înfiinţată în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României. Decizia a fost luată ieri ca urmare a sesizărilor depuse atât de fostul contabil-şef al ONRI, Simona Gogan, fostul şef de achiziţii al ONRI, Alina Gheorghiu, dar şi sindicatul ARTIS din cadrul ONRI. 

În sesizarea depusă, Simona Gogan face referire la ”modul discreţionar” în care Beatrice Rancea ar fi dispus cheltuirea celor trei milioane de lei , veniţi ca suplimentare de buget în decembrie , anul trecut, fără a avea semnătura şi avizul contabilului şef. Pentru că ar fi atras atenţia asupra derapajelor de la lege, atât ea cât şi şefa de la achiziţii, Alina Gheorghiu, ar fi fost “pedepsite”, una cu retrogradarea, iar alta cu desfiinţarea postului. În scrisoarea înaintată comisiei, Simona Gogan mai invocă şi “metodele prin care Beatrice Rancea scapă de persoanele incomode”: comisie de disciplină, contracte de muncă pe perioadă determinată, schimbarea organigramei.

La rândul său, sindicatul Artis prin preşedintele Marius Aftagarici precizează în scrisoarea înaintată aceleiaşi comisii că ”încă din 2011 doamna manager a concediat abuziv un număr de 11 angajaţi (…) prin schimbarea organigramei, practică ce a dus la peste 30 de procese pierdute de instituţie, multe dintre ele cu daune şi drepturi salariale plătite retroactive din bugetul ONRI, toate acestea însumând 700.000 de lei”. Tot Sindicatul Artis precizează faptul că “doamna manager foloseşte recompense (roluri, contracte de colaborare etc.) în schimbul de informaţii şi mărturii în comisiile de disciplină, care au dus la sancţionarea şi concedierea unor angajaţi, fără temei legal”. Atât Sindicatul Artis, cât şi fostul contabil-şef şi fostul şef al Compartimentului de Achiziţii au acuzat-o pe Beatrice Rancea că a înlăturat foarte mulţi şefi de compartimente, pe care i-a înlocuit cu “persoane din anturajul său”.

Petiţionarii mai susţin că deciziile, atât la nivelul Compartimentului Artistic, cât şi la nivelul Compartimentului administrativ, au fost luate fără consultarea Consiliului Artistic respectiv al Consiliului Administrativ. Acest lucru ar fi dus la “defavorizarea artiştilor, managerul aplicând un regim discreţionar în alcătuirea distribuţiilor, unul dintre artişti, de exemplu, neevoluând timp de 7 ani”.

O altă metodă de a ţine sub presiune angajaţii, este “angajarea cu contracte de muncă pe perioadă determinată a salariaţilor ONRI, pentru a putea fi mai uşor de manipulaţi şi ţinuţi sub control”. Mai exact, scrie Simona Gogan în scrisoarea adresată comisiei, “există persoane care se află în această situaţie şi care sunt angajaţi de 5, 10 şi chiar 15 ani”. Toate aceste lucruri semnalate de petiţionari au făcut şi obiectul inspecţiei realizate de Corpul de Control al Ministerului Culturii la ONRI. Despre neregulile găsite de acesta la Iaşi, pe larg, într-un amplu articol din ediţia online de azi a ziarului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.