anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Beatrice Rancea, trimisă acasă de ministrul Culturii. Detaliile „picante” din jurul cazului!

GALERIE
Beatrice Rancea agerpres_8823045
 • Beatrice Rancea agerpres_8823045
- +

După mai bine de 10 ani, Beatrice Rancea a pierdut posibilitatea de a mai conduce atât Opera Naţională Română Iaşi, cât şi pe cea din Bucureşti. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a dispus ieri, ca Beatrice Rancea să fie suspendată pe perioada controlului judiciar cerut de DIICOT. 

"Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajaţii Operei Naţionale Iaşi, cât şi publicul ieşean că vom urma paşii necesari pentru ca activitatea instituţiei să nu fie perturbată de această anchetă şi de măsurile ce se impun", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Dosarul DIICOT, ca şi acuzare este susţinut inclusiv de raportul Curţii de Conturi Iaşi. Beatrice Rancea a contestat ieri măsura controlului judiciar, axându-se însă doar pe procedura aplicată domiciliului. Cu alte cuvinte, Beatrice Rancea a renunţat la vila din zona Bucium şi a cărei chirie este plătită cu aproximativ 900 de euro, solicitând să revină la locuinţa sa de domiciliu din Bucureşti.

Adeverinţă de studii ciudată

Dincolo de acuzele căreia îi sunt aduse expres lui Beatrice Rancea şi pe care Ziarul de Iaşi le-a detaliat, există şi fapte pentru care, numele ei este ataşat şi de alte nume aflate la dosar. Un exemplu este cel al Mădălinei Minculescu, fiica vitregă a lui Cristi Minculescu, solist al trupei Irirs, care, din 2016, a ocupat succesiv poziţia de asistent regie şi producător delegat. Aici, un mare semn de întrebare îl ridică actul care dovedeşte competenţele ei. Mai exact, în urma scandalurilor apărute în media, dar şi în spaţiul public, Mădălina Minculescu a depus foarte târziu la dosar o adeverinţă de la Liceul German din Bucureşti care ar atesta absolvirea celor 12 clase, încununate de absolvirea bacalaureatului.

Dar în adeverniţa de studii nu apare nici CNP-ul Mădăliei Ioanei Minculescu, şi nu apare nota finală de la bacalaureat. În plus, adeverinţa este una neobişnuită, nu este o adeverinţă tipizată, folosită de colegiile din învăţământul preuniveristar de stat. De asemenea, din act reiese că Mădălina Minculescu ar fi făcut liceul "în tranşe" sau mai exact, după sistemul 2 în 1. Mădălina Minculescu ar fi absolvit Liceul German din Bucureşti astfel: 1992-1993 şi 1995-1996. Între cei doi ani, doi ani sunt pauză. Actul însă a fost depus abia în momentul în care, prim-solistul Corpului de Balet al ONRI, Vlad Mărculescu, a afirmat în public că aceasta nu are studiile şi nici dovada că le-ar fi absovit. Mădălina Minculescu era acuzată că a ocupat şi a beneficiat de poziţiile salariale la ONRI fără vreun drept dat de studiile absolvite. De ce? Pentru că adeverinţa depusă nu dovedeşte cum şi-ar fi terminat studiile liceale; în plus, nu există niciun act la dosar care să ateste specializarea ei în învăţământul superior pe linia artistică. Referitor la actul depus la dosar de Mădălina Minculescu, surse judiciare, conexe anchetei, au spus că ridică mari semne de întrebare.

Apartament şi casă plătite lunar de Operă

Pe lângă onorariul primit pentru prestaţiile prevăzute la contract, Mădălina Minculescu a primit inclusiv "casă" de la ONRI. Mai exact, prin dispoziţia lui Beatrice Rancea, s-a dispus plata chiriei pentru Mădălina Minculescu a cărei valoare s-a ridicat lunar la aproximativ 250 de euro, apartamentul fiind amplasat în zona Centrului Civic. Nu acelaşi lucru s-ar spune şi despre vila în care a stat până acum Beatrice Rancea, situată în zona Bucium, pe strada Regina Maria. Pentru casa în care a stat managerul ONRI, aceeaşi instituţie a plătiti lunar, tot acest timp, 900 de euro. Surse din cadrul ONRI au spus că, în momentul în care Beatrice Rancea a devenit chiriaşa vilei respective, aceasta ar fi dispus anumite modificări extrem de costisitoare, dar care au fost deduse din banii de chirie. Revenind, pe lângă Mădălina Minculescu aflată în gruparea "celor 11" de la ONRI sub control judiciar se află şi Aligheri Iaţîc, şef partidă la instituţia amintită.

Acesta, de-a lungul anilor, a beneficiat de mai multe contracte de colaborare multiple. Era şi angajat cu jumătate de normă ca secretar muzical. La Gala Operei naţionale Române din 2018 a fost angajat cu jumătate de normă de şofer. La Galele din 2019, percuţionistul Aligheri Iaţîc a fost din nou plătit pentru participarea ca percuţionist la spectacol. Un alt personaj cheie care face legătura cu speţa privitoare la dauna imputată de ONB este scenografa Rodica Eşanu. Surse din cadrul ONRI au declarat că aceasta ar fi fost omul de legătură cu fima Doinei Levintza din Bucureşti, firmă şi ea supusă percheziţiilor de acum două zile. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X