Bebeluş de 3 zile, operat cu succes la Arcadia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bebeluş de 3 zile, operat cu succes la Arcadia

GALERIE
Arcadia Iasi
  • Arcadia Iasi
- +

Acesta a fost diagnosticat cu o problemă medicală foarte rară care îi punea viaţa în pericol

 

Medicii de la Arcadia au reuşit să sal­veze viaţa unui nou-născut care a fost diagnosticat cu o  afecţiune medicală foarte rară: obstrucţia ductului nazolacrimal in­tranazal  asociat cu dacriocistocel bilateral. „Incidenţa unei astfel de afecţiuni  este foarte rară  - doar un caz la 3.800 de născuţi. Excepţional a fost modul în care s-a mobilizat întreaga noastră echipă de specialişti. Deşi la naştere, copilul părea perfect sănătos, în foarte scurt timp s-a sesizat existenţa respectivei pro­bleme. Şi, în ciuda faptului că era weekend, toţi specialiştii noştri s-au mobilizat. A fost o muncă în echipă fiind implicate departamentele de neonatologie - pediatrie, oftalmologie, imagistică, ORL, terapie intensivă. Astfel, în foarte scurt timp copilul a fost diagnosticat şi operat“, a declarat  dr. Sorin Nistor, director medical al Arcadia - Spitale şi Centre Medicale.

 
Copilul s-a născut la sfârşitul lunii fe­bruarie, în Maternitatea Arcadia, prin cezariană: a primit nota 10 la naştere şi s-a adaptat imediat cu bine la viaţa extra­uterină. Însă, la examenul clinic efectuat după naştere, echipa de neonatologi, coordonată de dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie, medic specialist Pediatrie, a observat o tumefiere bilaterală la nivelul pleoapei inferioare şi a rădăcinii nasului. Ulterior, nou-născutul a dezvoltat stertor nazal (obstrucţie nazală) care s-a accentuat progresiv în intensitate, făcând dificilă respiraţia şi alimentaţia acestuia. A urmat un control oftalmologic, realizat de dr. Corneliu Grigoraş, medic specialist Of­tal­mologie şi unul ORL, realizat de dr. Daniel Rusu, medic primar ORL.
 
„Aşa cum am spus, a fost o mobilizare exemplară. Pentru o mai bună evidenţiere a situaţiei pacientului, s-a realizat imediat un examen prin computer tomografie (CT) al sinusurilor paranazale, unde s-a evidenţiat mucocel de duct nazolacrimal intranazal asociat cu dacriocistocel bilateral. Dacriocistocelul se formează prenatal din cauza îngustării sau obstrucţiei canalului lacrimonazal, care drenează lacrimile din unghiul intern al ochiului în fosele nazale. Incidenţa este rară. Acestă pro­blemă apare doar la 1 din 3.800 de  nou-născuţi. Din cauza blocajului prezent pe ambele fose nazale, starea generală a bebeluşului se agrava progresiv, făcând dificilă respiraţia şi alimentaţia acestuia, cu posibilitatea apariţiei insuficienţei respiratorii“, a mai adăugat dr. Sorin Nistor.
 
Părinţii au fost de acord cu soluţia propusă de medicii Arcadia: operaţia sub anestezie generală a bebeluşului, cu incizie şi drenaj al chistului seros sub control endoscopic şi excizia parţială a peretelui chistului. Pacientul, în vârstă de 3 zile, a fost operat de dr. Daniel Rusu, medic primar ORL. Intervenţia a fost un succes şi a durat 30 de minute. În cazul în care nu s-ar fi intervenit în timp util, specialiştii susţin că ar fi fost necesară intubaţia bebeluşului şi ventilaţia mecanică până la soluţionarea problemei respiratorii. Postoperator, s-a constatat o evoluţie bună imediată, cu revenirea parametrilor respiratori la normalitate şi reluarea alimentaţiei la sân. Externarea a avut loc după două zile de la intervenţie.  „Re­zol­varea unui caz atât de particular, dată fiind vârsta pacientului, este o premieră pentru Arcadia şi a fost posibilă datorită sistemului medical integrat pe care centrul me­dical îl pune la dispoziţia pacienţilor indiferent de vârstă. Centrul de Specialităţi Pediatrice Arcadia, conceput ca o structură integrată, este pregătit să abordeze toate patologiile nou-născuţilor, copiilor şi adolescenţilor“, a încheiat dr. Sorin Nistor.
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Judeţul furat

Cătălin ONOFREI

Judeţul furat

Naţiunea română va rămâne doar un vis.

Filmuletul zilei

opinii

„Nimicul nimicniceşte”

Briscan ZARA

„Nimicul nimicniceşte”

... contaminează totul în jur ca un măr stricat, poate face ca albul să pară negru şi invers, susul să pară jos, iar când se ajunge acolo se instalează absurdul şi anarhia.

Maia şi de la capăt

Mihai DORIN

Maia şi de la capăt

Dacă Basarabia se va salva, istoria va consemna că o femeie a încercat să convoce energiile neîntinate ale poporului, dar nu a reuşit să învingă oculta celor care vor să ţină ţara „între lumi”, din raţiuni exterioare (ruseşti) şi din mediocritate, fie că a reuşit să pună ţara pe calea europeană, singura care o poate lecui de fantasma Rusiei. 

Sus Şora, jos Cioran

Nichita DANILOV

Sus Şora, jos Cioran

Un lucru nu-i este limpede: nu te poţi învârti la infinit în jurul propriului tău paradox. Existenţa aceasta, ca un amurg de cenuşă, ce se varsă peste capul lui Demiurg. Apoi această veşnică demenţă a lui Dumnezeu. Scleroza creaţiei. Lumea privită prin răgetul unui porc. E suficient să-i citeşti o carte, ca să cunoşti conţinutul tuturor celorlalte.

pulspulspuls

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

Fraţilor, e foiala de pe lume, nu alta: cică la partidoiul ieşean se fac calcule şi strategii pe masa electorală, mai ales acuma cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, când, zic cunoscătorii, sau cei cu capul mai pe umeri, este nevoie de un sprint pe judeţ. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.