anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Bebeluş de 3 zile, operat cu succes la Arcadia

GALERIE
Arcadia Iasi
 • Arcadia Iasi
- +

Acesta a fost diagnosticat cu o problemă medicală foarte rară care îi punea viaţa în pericol

 

Medicii de la Arcadia au reuşit să sal­veze viaţa unui nou-născut care a fost diagnosticat cu o  afecţiune medicală foarte rară: obstrucţia ductului nazolacrimal in­tranazal  asociat cu dacriocistocel bilateral. „Incidenţa unei astfel de afecţiuni  este foarte rară  - doar un caz la 3.800 de născuţi. Excepţional a fost modul în care s-a mobilizat întreaga noastră echipă de specialişti. Deşi la naştere, copilul părea perfect sănătos, în foarte scurt timp s-a sesizat existenţa respectivei pro­bleme. Şi, în ciuda faptului că era weekend, toţi specialiştii noştri s-au mobilizat. A fost o muncă în echipă fiind implicate departamentele de neonatologie - pediatrie, oftalmologie, imagistică, ORL, terapie intensivă. Astfel, în foarte scurt timp copilul a fost diagnosticat şi operat“, a declarat  dr. Sorin Nistor, director medical al Arcadia - Spitale şi Centre Medicale.

 
Copilul s-a născut la sfârşitul lunii fe­bruarie, în Maternitatea Arcadia, prin cezariană: a primit nota 10 la naştere şi s-a adaptat imediat cu bine la viaţa extra­uterină. Însă, la examenul clinic efectuat după naştere, echipa de neonatologi, coordonată de dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie, medic specialist Pediatrie, a observat o tumefiere bilaterală la nivelul pleoapei inferioare şi a rădăcinii nasului. Ulterior, nou-născutul a dezvoltat stertor nazal (obstrucţie nazală) care s-a accentuat progresiv în intensitate, făcând dificilă respiraţia şi alimentaţia acestuia. A urmat un control oftalmologic, realizat de dr. Corneliu Grigoraş, medic specialist Of­tal­mologie şi unul ORL, realizat de dr. Daniel Rusu, medic primar ORL.
 
„Aşa cum am spus, a fost o mobilizare exemplară. Pentru o mai bună evidenţiere a situaţiei pacientului, s-a realizat imediat un examen prin computer tomografie (CT) al sinusurilor paranazale, unde s-a evidenţiat mucocel de duct nazolacrimal intranazal asociat cu dacriocistocel bilateral. Dacriocistocelul se formează prenatal din cauza îngustării sau obstrucţiei canalului lacrimonazal, care drenează lacrimile din unghiul intern al ochiului în fosele nazale. Incidenţa este rară. Acestă pro­blemă apare doar la 1 din 3.800 de  nou-născuţi. Din cauza blocajului prezent pe ambele fose nazale, starea generală a bebeluşului se agrava progresiv, făcând dificilă respiraţia şi alimentaţia acestuia, cu posibilitatea apariţiei insuficienţei respiratorii“, a mai adăugat dr. Sorin Nistor.
 
Părinţii au fost de acord cu soluţia propusă de medicii Arcadia: operaţia sub anestezie generală a bebeluşului, cu incizie şi drenaj al chistului seros sub control endoscopic şi excizia parţială a peretelui chistului. Pacientul, în vârstă de 3 zile, a fost operat de dr. Daniel Rusu, medic primar ORL. Intervenţia a fost un succes şi a durat 30 de minute. În cazul în care nu s-ar fi intervenit în timp util, specialiştii susţin că ar fi fost necesară intubaţia bebeluşului şi ventilaţia mecanică până la soluţionarea problemei respiratorii. Postoperator, s-a constatat o evoluţie bună imediată, cu revenirea parametrilor respiratori la normalitate şi reluarea alimentaţiei la sân. Externarea a avut loc după două zile de la intervenţie.  „Re­zol­varea unui caz atât de particular, dată fiind vârsta pacientului, este o premieră pentru Arcadia şi a fost posibilă datorită sistemului medical integrat pe care centrul me­dical îl pune la dispoziţia pacienţilor indiferent de vârstă. Centrul de Specialităţi Pediatrice Arcadia, conceput ca o structură integrată, este pregătit să abordeze toate patologiile nou-născuţilor, copiilor şi adolescenţilor“, a încheiat dr. Sorin Nistor.
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.