BEC respinge cererea de creştere a numărului de parlamentari pentru Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Deşi populaţia judeţului a crescut de la adoptarea legii

BEC respinge cererea de creştere a numărului de parlamentari pentru Iaşi

GALERIE
biroul-electoral-central-BEC
  • biroul-electoral-central-BEC
- +
Legea alegerii Senatului şi Camerei Deputaţilor defineşte numărul deputaţilor şi senatorilor în funcţie de populaţia după domiciliu. Ziarul de Iaşi a arătat că acest număr trebuie să fie acum de 19. Însă legea adoptată în 2015 conţine la final o anexă care prezintă situaţia la acel moment, luată în considerare acum de Biroul Electoral Central.

Cele două sesizări adresate Biroului Electoral Central de către doi candidaţi ai PNL şi PSD Iaşi, dar şi solicitarea formulată de ziarul nostru au primit, toate, respingere, respectiv răspuns negativ. Ele semnalau faptul că legea stabileşte norme de reprezentare pentru un deputat (la 73 de mii de locuitori) şi pentru un senator (la 168 de mii de locuitori) în funcţie de populaţia după domiciliu la data de 1 ianuarie a anului dinaintea celui în care au loc alegeri parlamentare la termen. Cum Institutul Naţional de Statistică menţionează 953.158 de locuitori la 1 ianuarie 2019, două împărţiri arată că, după alegerile din 6 decembrie, ieşenii ar trebui să aibă în Parlament 13 deputaţi şi 6 senatori.

Biroul Electoral Central consideră însă că este prea târziu pentru a decide acest lucru şi subliniază în răspunsul la solicitarea adresată de ziarul nostru că modificarea anexei de la finalul Legii 208/2015 ţine de Parlament. Anexa reprezintă situaţia din 2015, când judeţul avea la 1 ianuarie 910.984 de locuitori. Normele de reprezentare indicau atunci fără dubiu 12 deputaţi şi 5 senatori, în acord şi cu prevederile articolul 5 al legii, dar şi cu anexa. Între timp, anexa a fost depăşită şi, cu toate că acum contrazice definiţiile date de aceeaşi lege din care face parte, este partea luată în considerare din acest act normativ.

„În conformitate cu prevederile art. 4 teza finală din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor (…), denumirea, numerotarea şi numărul de mandate aferent circumscripţiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din această lege“, precizează BEC în răspunsul adresat ziarului nostru.

Prin urmare, „modificarea numărului de mandate aferente circumscripţiei electorale nr. 24 Iaşi se poate efectua doar ca urmare a modificării Legii nr. 208/2015“, intervenţie care este de resortul Parlamentului, subliniază cei de la BEC.

În concluzie, ieşenii trebuie să se consoleze că, deşi judeţul are de departe cea mai mare populaţie (urmat la distanţă de Prahova şi Constanţa, ambele cu mai puţin de 800 de mii de locuitori), vor fi reprezentanţi şi în acest mandat de 17 aleşi. Chiar dacă, deşi este cel mai mare număr dintre toate celelalte judeţe (Prahova şi Constanţa au, fiecare, 5 senatori şi 11 deputaţi), nu corespunde cu situaţia statistică oficială.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.