Belarus: Opoziţia denunţă peste 1.000 de arestări efectuate duminică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Belarus: Opoziţia denunţă peste 1.000 de arestări efectuate duminică

GALERIE
belarus
  • belarus
- +

Principala figură a opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a denunţat luni un nou val de represiune după arestarea a peste 1.000 de persoane cu o zi înainte în timpul marelui miting săptămânal împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează France Presse.

Potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viasna, poliţia a efectuat 1.048 de arestări duminică, cel mai mare număr total de după luna august, când o represiune brutală a poliţiei era în plină desfăşurare în urma scrutinului prezidenţial contestat încheiat cu realegerea lui Lukaşenko în faţa dnei Tihanovskaia.

“Peste o mie de persoane au fost arestate, alte sute au fost bătute cu picioarele şi bastoanele”, a denunţat opozanta, care a plecat în exil în Lituania la scurt timp după scrutinul pe care ea consideră că l-a câştigat.

“Belaruşii manifestă împotriva violenţei şi cei care le rup picioarele (...) nu merită să fie numiţi belaruşi”, a spus ea, mulţumind manifestanţilor care au mărşăluit din nou în număr mare duminică la Minsk.

În fiecare duminică începând din august, zeci de mii de belaruşi au manifestat pe străzile capitalei pentru a obţine plecarea lui Lukaşenko.

Acesta din urmă a rezistat însă presiunii străzii şi a multiplicat loviturile împotriva opoziţiei, arestând sau forţând să plece în exil majoritatea figurilor mişcării de contestare.

Intervenţiile poliţiei împotriva manifestanţilor, după o pauză la sfârşitul verii, au căpătat de asemenea amploare în ultimele săptămâni, în timp ce mobilizarea străzii, chiar dacă rămâne importantă, pare să scadă.

Tihanovskaia a recunoscut luni că lupta opozanţilor “se dovedeşte a fi un maraton”.

Opozanta a primit sprijinul majorităţii capitalelor occidentale, în timp ce Lukaşenko are susţinerea Rusiei, putere regională, aminteşte AFP. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.