anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Belgia, condamnată de CEDO într-o speţă privind eutanasia

GALERIE
eutanasia
 • eutanasia
- +

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru ''prima dată'' asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura belgiană care duce la actul eutanasierii, dar condamnând Bruxellesul pentru ''sfidările'' în controlul a posteriori, informează France Presse.

Curtea precizează că decizia sa ''nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie'' în general, ci la ''compatibilitatea'' cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului a unei eutanasii practicate asupra mamei unui reclamant belgian, care suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani şi dorea să renunţe la viaţă.

Este ''prima dată'' când CEDO ''se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia'', a comentat, pe Twitter, Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european. ''Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale'', a adăugat Hervieu.

Reclamantul afirma că nu fusese prevenit în legătură cu eutanasia mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia în aprilie 2012. El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a estimat că eutanasia ''s-a derulat potrivit prevederilor legale'' belgiene, adaugă Curtea.

Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează ''actele şi procedura prealabile eutanasiei'' ar constitui ''în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei'' (dreptul la viaţă).

În schimb, judecătorii au evidenţiat ''sfidările'' în analizarea ''a posteriori a eutanasiei practicate'', efectuată de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei: potrivit CEDO, legislaţia nu garantează acestui organism o independenţă suficientă. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.