Beneficiarii guvernării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Advertorial

Beneficiarii guvernării

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

La un moment dat, am spus că România nu este guvernată, ci mai degrabă controlată. Şi cred că nu am greşit. Sunt edificatoare trei argumente:
        

          Unu. Prioritar pentru Guvern este trecerea timpului rămânând la putere şi nu adoptarea unor politici de impulsionare a creşterii economice. Dacă scăderea reducerea TVA era cu adevărat importantă pentru Guvern, atunci această măsură nu ar mai fi fost condiţionată de nimic. Activitatea Guvernului şi bugetul ar fi depins de implementarea acestei măsuri. Guvernul mai spune că rămâne de văzut dacă va exista „spaţiu fiscal“ pentru scăderea impozitelor. Dar spaţiul fiscal nu vine de la sine! Nu pică din cer peste noapte! Trebuie să faci ceva ca să îl ai. Ce face Guvernul ca să creeze acest spaţiu fiscal pentru reducerea birurilor aşezate în cârca cetăţenilor? Nimic! Aţi auzit de vreo reformare a instituţiilor statului, care să le facă mai puţin consumatoare de resurse? Eu cred că ... Nu! Aţi auzit de vreo măsură care să aibă în vedere potolirea foamei de bani publici? Nu! Aţi auzit de privatizări, de debirocratizare? Nu! Şi atunci de unde spaţiu fiscal? A crescut puterea de cumpărare a cetăţenilor? Nu!
          

          Mai apoi consider că Guvernul are o atitudine infantilă. Aţi auzit vreodată un ţăran spunând „Voi însămânţa grâul şi la anul, dacă vremea o va permite“? Sau vreun adult responsabil zicând „O să economisesc ceva bani pentru educaţia copilului, doar dacă îmi mai rămân după ce mănânc bine şi mă plimb prin lume“? Bănuiesc că nu. Ei bine, aţi auzit de multe ori Guvernul României spunând: „O să reducem impozitele, dar doar dacă o permite cadrul bugetar“, dar nu l-aţi auzit declarând faptul că România este o ţară la coada clasamentului mondial al poverii fiscale.
         

          Terţo tempo! Guvernul, nici măcar declarativ, nu urmăreşte reformarea economiei şi a domeniilor cu anvergură socială. Dacă s-ar fi gândit la economie, ar fi înţeles că reducerea impozitelor e un deziderat politic. În schimb el, Guvernul, este de acord cu reducerea impozitelor, doar dacă statul iese în câştig! Şi ar ieşi printr-o mai buna colectare a taxelor şi impozitelor, dar nu la cuantumul de acum! Firesc intervine întrebarea: unde este individul în această ecuaţie, unde este contribuabilul care plăteşte 70-80% din roadele muncii sale către stat? Nicăieri. Aşadar, în România nu se guvernează pentru cetăţeni, ci pentru clientela politică.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.