anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Advertorial

Beneficiarii guvernării

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

La un moment dat, am spus că România nu este guvernată, ci mai degrabă controlată. Şi cred că nu am greşit. Sunt edificatoare trei argumente:
        

          Unu. Prioritar pentru Guvern este trecerea timpului rămânând la putere şi nu adoptarea unor politici de impulsionare a creşterii economice. Dacă scăderea reducerea TVA era cu adevărat importantă pentru Guvern, atunci această măsură nu ar mai fi fost condiţionată de nimic. Activitatea Guvernului şi bugetul ar fi depins de implementarea acestei măsuri. Guvernul mai spune că rămâne de văzut dacă va exista „spaţiu fiscal“ pentru scăderea impozitelor. Dar spaţiul fiscal nu vine de la sine! Nu pică din cer peste noapte! Trebuie să faci ceva ca să îl ai. Ce face Guvernul ca să creeze acest spaţiu fiscal pentru reducerea birurilor aşezate în cârca cetăţenilor? Nimic! Aţi auzit de vreo reformare a instituţiilor statului, care să le facă mai puţin consumatoare de resurse? Eu cred că ... Nu! Aţi auzit de vreo măsură care să aibă în vedere potolirea foamei de bani publici? Nu! Aţi auzit de privatizări, de debirocratizare? Nu! Şi atunci de unde spaţiu fiscal? A crescut puterea de cumpărare a cetăţenilor? Nu!
          

          Mai apoi consider că Guvernul are o atitudine infantilă. Aţi auzit vreodată un ţăran spunând „Voi însămânţa grâul şi la anul, dacă vremea o va permite“? Sau vreun adult responsabil zicând „O să economisesc ceva bani pentru educaţia copilului, doar dacă îmi mai rămân după ce mănânc bine şi mă plimb prin lume“? Bănuiesc că nu. Ei bine, aţi auzit de multe ori Guvernul României spunând: „O să reducem impozitele, dar doar dacă o permite cadrul bugetar“, dar nu l-aţi auzit declarând faptul că România este o ţară la coada clasamentului mondial al poverii fiscale.
         

          Terţo tempo! Guvernul, nici măcar declarativ, nu urmăreşte reformarea economiei şi a domeniilor cu anvergură socială. Dacă s-ar fi gândit la economie, ar fi înţeles că reducerea impozitelor e un deziderat politic. În schimb el, Guvernul, este de acord cu reducerea impozitelor, doar dacă statul iese în câştig! Şi ar ieşi printr-o mai buna colectare a taxelor şi impozitelor, dar nu la cuantumul de acum! Firesc intervine întrebarea: unde este individul în această ecuaţie, unde este contribuabilul care plăteşte 70-80% din roadele muncii sale către stat? Nicăieri. Aşadar, în România nu se guvernează pentru cetăţeni, ci pentru clientela politică.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.