Beneficiarii guvernării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

Beneficiarii guvernării

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

La un moment dat, am spus că România nu este guvernată, ci mai degrabă controlată. Şi cred că nu am greşit. Sunt edificatoare trei argumente:
        

          Unu. Prioritar pentru Guvern este trecerea timpului rămânând la putere şi nu adoptarea unor politici de impulsionare a creşterii economice. Dacă scăderea reducerea TVA era cu adevărat importantă pentru Guvern, atunci această măsură nu ar mai fi fost condiţionată de nimic. Activitatea Guvernului şi bugetul ar fi depins de implementarea acestei măsuri. Guvernul mai spune că rămâne de văzut dacă va exista „spaţiu fiscal“ pentru scăderea impozitelor. Dar spaţiul fiscal nu vine de la sine! Nu pică din cer peste noapte! Trebuie să faci ceva ca să îl ai. Ce face Guvernul ca să creeze acest spaţiu fiscal pentru reducerea birurilor aşezate în cârca cetăţenilor? Nimic! Aţi auzit de vreo reformare a instituţiilor statului, care să le facă mai puţin consumatoare de resurse? Eu cred că ... Nu! Aţi auzit de vreo măsură care să aibă în vedere potolirea foamei de bani publici? Nu! Aţi auzit de privatizări, de debirocratizare? Nu! Şi atunci de unde spaţiu fiscal? A crescut puterea de cumpărare a cetăţenilor? Nu!
          

          Mai apoi consider că Guvernul are o atitudine infantilă. Aţi auzit vreodată un ţăran spunând „Voi însămânţa grâul şi la anul, dacă vremea o va permite“? Sau vreun adult responsabil zicând „O să economisesc ceva bani pentru educaţia copilului, doar dacă îmi mai rămân după ce mănânc bine şi mă plimb prin lume“? Bănuiesc că nu. Ei bine, aţi auzit de multe ori Guvernul României spunând: „O să reducem impozitele, dar doar dacă o permite cadrul bugetar“, dar nu l-aţi auzit declarând faptul că România este o ţară la coada clasamentului mondial al poverii fiscale.
         

          Terţo tempo! Guvernul, nici măcar declarativ, nu urmăreşte reformarea economiei şi a domeniilor cu anvergură socială. Dacă s-ar fi gândit la economie, ar fi înţeles că reducerea impozitelor e un deziderat politic. În schimb el, Guvernul, este de acord cu reducerea impozitelor, doar dacă statul iese în câştig! Şi ar ieşi printr-o mai buna colectare a taxelor şi impozitelor, dar nu la cuantumul de acum! Firesc intervine întrebarea: unde este individul în această ecuaţie, unde este contribuabilul care plăteşte 70-80% din roadele muncii sale către stat? Nicăieri. Aşadar, în România nu se guvernează pentru cetăţeni, ci pentru clientela politică.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.