Beneficiile colagenului și elastinei pentru sănătatea pielii (P)

vineri, 24 mai 2024, 14:58
3 MIN
 Beneficiile colagenului și elastinei pentru sănătatea pielii (P)

Colagenul și elastina sunt principalele fibre care formează matricea extracelulară. Cele două proteine structurale au rol esențial în menținerea sănătății și tinereții pielii. Colagenul îi oferă rezistență, iar elastina îi asigură elasticitatea. Producția ambelor proteine scade, odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la apariția liniilor fine și a ridurilor.

Astfel că, pentru a suplimenta necesarul de elastină și colagen pentru menținerea fermității și elasticității pielii, este nevoie de ajutor din exterior. Suplimentele cu elastina si colagen pentru sanatatea pielii sprijină și producția endogenă a acestor proteine. De asemenea, produsele cosmetice pot contribui la limitarea degradării fibrelor de elastină și colagen, datorită unor ingrediente ca vitamina C, acid hialuronic, niacinamidă și aloe vera.

 

Citește, în rândurile următoarele, ce sunt elastina și colagenul și care este rolul lor în menținerea sănătății pielii:

Ce este colagenul și cum influențează aspectul și sănătatea pielii?

Colagenul este o proteină structurală esențială, care se găsește în straturile profunde ale pielii și care îi oferă acesteia fermitate și rezistență. Reprezintă 70-80% din greutatea pielii și îi conferă dermului integritatea sa mecanică și structurală.

 

Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de colagen (endogen) scade, ceea ce duce la pierderea fermității și apariția liniilor fine și a ridurilor. Introducerea în rutina zilnică a unor produse cosmetice ce conțin ingrediente care susțin producția acestei proteine, precum și ingerarea alimentelor și a suplimentelor nutritive bogate în antioxidanți ajută la compensarea pierderii colagenului endogen și menținerea pielii tinere.

Printre beneficiile colagenului pentru piele se numără:

  • încetinirea procesului de îmbătrânire – când nivelul colagenului din piele este optim, pielea este mai bine protejată de factorii externi, precum radiațiile ultraviolete și poluanții, responsabili cu îmbătrânirea prematură a pielii;
  • îmbunătățirea rezistenței – colagenul ajută pielea să fie mai rezistentă și mai fermă, astfel să-și poată îndeplini corespunzător rolul, acela de a proteja organismul;
  • regenerarea altor proteine din structura pielii – colagenul are un rol important în regenerarea altor proteine necesare pentru sănătatea pielii, așa cum sunt elastina și fibrilina;
  • îmbunătățirea elasticității – împreună cu elastina, colagenul ajută pielea să fie elastică, ceea ce îi permite să revină la forma inițială, după anumite deformări;
  • îmbunătățirea nivelului de hidratare – colagenul, atât cel natural, cât și cel din suplimente alimentare, poate îmbunătăți nivelul de hidratare al pielii și poate contribui la netezirea ei, conferindu-i un aspect mai catifelat și mai luminos.
  • sprijinirea vindecării pielii – colagenul este implicat în procesul de vindecare a pielii, ajutând la repararea țesuturilor lezate și la regenerarea celulelor.

 

Ce este elastina și cum influențează aspectul și sănătatea pielii?

Elastina este o altă proteină esențială din matricea extracelulară, care conferă elasticitate și flexibilitate țesuturilor. Aceasta acționează împreună cu colagenul pentru a menține structura și integritatea pielii.

 

Producția de elastină scade odată cu înaintarea în vârstă. Spre deosebire de colagen, fibrele de elastină nu se pot regenera, elastina find produsă în mod natural, în cea mai mare parte, foarte devreme, în perioada embrionară. De aceea, este bine ca, începând cu vârsta de 20 de ani, când începe să scadă producția de elastină, să susținem din exterior această proteină, printr-o dietă bine echilibrată și suplimente alimentare.

 

Printre beneficiile elastinei pentru piele se numără:

 

  • menținerea elasticității –  elastina oferă elasticitate țesuturilor, ceea ce înseamnă că pielea se poate întinde și micșora înapoi, fără a se deteriora;
  • încetinirea procesului de îmbătrânire – alături de alte proteine ale matricei extracelulare, elastina contribuie la menținerea structurii, funcției și aspectului tânăr ale pielii sănătoase.

 

În concluzie, colagenul și elastina sunt esențiale pentru menținerea sănătății, aspectului tânăr și frumuseții pielii. Printr-o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume care conțin nutrienți esențiali, cu ajutorul suplimentelor nutritive, care conțin ingrediente ca vitamina C, colagen, elastină și zinc, dar și printr-o rutină eficientă de îngrijire a pielii, putem susține nivelurile optime ale celor două proteine structurale ale pielii.

Sursă foto: Ivatherm

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii