anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

BERD a fost înlăturată de la masa credală a CET Iaşi

GALERIE
turbina CET
 • turbina CET
- +

Asta după ce ieri Primăria a preluat creanţele BERD de la CET. Astfel, municipalitatea ieşeană a devenit, dintr-un girant, un titular pentru creditul de 10 milioane de euro. Noua poziţie a Primăriei va produce efecte chiar astăzi, la Adunarea Creditorilor de la CET.

Unul dintre cei mai importanţi creditori ai CET, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost înlăturat de la Masa Credală a CET. Primăria a preluat creanţele pe care BERD trebuia să le recupereze de la societatea de termoficare, inclusiv calitatea băncii în Comitetul Creditorilor. Fără votul destul de important al băncii, creditorii vor putea vota astăzi planul de reorganizare al societăţii aflate în insolvenţă. Acesta nu a fost aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor de luna trecută deoarece BERD-ul a cerut amânarea lui.
 

Plan de salvare

 
Primăria şi-a asigurat voturile în şedinţa Adunării Creditorilor de la CET de astăzi. Principalul punct de pe ordinea de zi este aprobarea planului care trebuie să salveze CET de la faliment şi care nu a trecut de voturile creditorilor în şedinţa trecută. În cadrul întâlnirii de la mijlocul lunii iunie, doi dintre creditori, dintre care şi ANAF, au respins scenariul propus de municipalitalitate, iar BERD a transmis amânarea votului până astăzi. La şedinţa de astăzi banca nu va mai avea drept de vot după ce toate creanţele pe care trebuia să le recupereze au fost preluate de Primărie. Oficialii au primit undă verde pentru a deveni titularii creditului pe care l-au garantat acum şase ani în numele CET. „Ieri (marţi, n.r.) la Bucureşti s-a semnat contractul de refinanţare al unui credit pe care Municipiul Iaşi l-a garantat pentru CET, în total 10 milioane de euro. Este o nouă etapă care practic lămureşte statutul nostru în relaţia cu CET. Am reuşit să avansăm în ceeea ce priveşte calitatea noastră la masa credală şi e bine pentru că am depăşit câteva tensiuni care au apărut de-a lungul timpului“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Banca europeană şi-a pierdut astfel calitatea de creditor, iar Primăria a preluat şi creanţele acesteia, care se ridică la 56 de milioane de lei. Prin această mutare, Primăria devine principalul creditor al CET, cu peste 310,6 milioane de lei de recuperat de la societatea care-i este subordonată. Acest lucru înseamnă că, din cei 630,7 milioane de lei pe care CET îi are de plătit, aproape 50% trebuie direcţionaţi în bugetul local.
 

Ce va presta CET

 
Oficialii susţin că sunt interesaţi în continuare de aplicarea planului de reorganizare. „În continuare se va urmări planul de reorganizare aşa cum a fost el propus cu sau fără observaţii, dar asta cade în sarcina administratorului judiciar şi special. Noi avem doar calitatea de creditor şi ne urmărim recuperarea bunurilor care sunt ale noastre, ca şi bunuri publice. Şedinţa de la Bucureşti întregeşte lanţul prin care noi preluăm calităţile de creditor ale BERD,şi noi devenim creditor majoritar, deci putem să avem un vot suplimentar atunci când se iau decizii pentru CET“, a mai spus Chirica. Conform Primăriei, CET ar urma să iasă din fundătura financiară în care se află prin prestarea unor servicii noi, dar şi prin continuare celor actuale. Municipalitatea vrea ca CET să devină un participant pe piaţa de energie electrică din ţară şi să importe/exporte energie electrică sau să participe pe platformele de tranzacţionare a energiei electrice. Principala sursă de venit gândită de municipalitate este „arderea în CET Iaşi a deşeurilor menajere din zona metropolitană, după modelele UE“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.