Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Berlusconi nu a reuşit să obţină un scor detaşat la alegerile din Italia. “Va petrece o seară proastă”

GALERIE
Berlusconi
  • Berlusconi
- +

Coaliţia de dreapta se află pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, în Italia, însă scorurile istorice obţinute de populiştii de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi extrema dreaptă a lui Matteo Salvini complică lucrurile şi arunca ţara în incertitudine politică, scrie AFP.

 

”Uniunea Europeaă (UE) va petrece o seară proastă”, a comentat duminică seara, pe Twitter, preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) francez Marine Le Pen. De fapt, coaliţia formată de Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, Liga şi micul partid Fratelli d'Italia obţine aproximativ 35% din voturile exprimate, potrivit proiecţiilor difuzate de televiziunile italiene.

Însă, în interiorul coaliţiei, Liga lui Matteo Salvini, o formaţiune aliată cu Le Pen în Europa, se află pe primul loc potrivit proiecţiilor. Liga a avut de-a lungul întregii campanii, pătate de incidente violente, un discurs antimigraţie şi sfidător la adresa Bruxellesului, care pare că a atras, într-o ţară care a găzduit 690.000 de migranţi începând din 2013 şi în care euroscepticismul este în plină ascensiune. ”Mai întâi italienii”, ”Stop invaziei” - posterele de campanie de la sediul Ligii la Milano amintesc marile teme asupra cărora a insistat Matteo Salvini, în vârstă de 44 de ani, de-a lungul întregii campanii, din nordul în sudul peninsulei.

”Primul meu comentariu: mulţumesc!”, a scris pe Twitter către miezul nopţii liderul Ligii, care urmează să se exprime luni. Silvio Berlusconi, care s-a prezentat la Bruxelles drept singurul bastion împotriva populiştilor şi forţelor antieuro este foarte aproape de a-şi fi pierdut pariul. M5S - antisistem - îşi confirmă ascensiunea, devenind primul partid din Italia, cu un scor de peste 32%, după victoria Brexitului în Marea Britanie şi a lui Donald Trump în Statele Unite.

Nigel Farage, fostul lider al Ukip, un partid pro-Brexit în Marea Britanie, şi-a felicitat primul, pe Twitter, ”colegii” de la M5S.

Această mişcare, fondată de actorul de comedie Beppe Grillo în 2009, a provocat deja o surpriză obţinând 25% din voturi în ultimele alegeri legislative, în 2013, şi îşi asigură o poziţie centrală în viitorul Parlament, în cazul în care scorul său va fi confirmat. ”Există un element sigur care apare din aceste prime date care sosesc, şi anume că Mişcarea Cinci Stele va fi pilonul viitoarei legislaturi”, a declarat duminică seara unul dintre liderii ei, Alfonso Bonafede.

Datele este necesar să fie luate cu precauţie, având în vedere complexitatea modului scrutinului în alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Noua lege electorală combină sistemele proporţional şi majoritar, iar estimările nu permit să se obţină o idee precisă despre alcătuirea celor două Camere. Potrivit unor experţi, pragul unei majorităţi este de 40-45% din voturile exprimate.

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) al lui Matteo Renzi a confirmat la urne rezultatul prost anticipat de sondaje, cu un scor de aproximativ 20% potrivit estimărilor, adică jumătate din cel obţinut în alegerile europene din 2014.

Rezultatul scrutinului este învăluit în incertitudine, în contextul în care dominaţia forţelor antisistem deschide calea tuturor scenariilor posibile - majoritate de dreapta sau mare coaliţie a moderaţilor de centru-stânga şi de centru-dreapta, deşi aceasta pare să se îndepărteze potrivit comentatorilor italieni, ori chiar o alianţă între populiştii de la M5S şi Liga de extrema dreaptă, cu toate că liderii lor au negat-o.

Preşedintele italian Sergio Mattarella este cel care va încredinţa, în săptămânile următoare, un ”mandat exploratoriu” celor care îi vor părea în măsură să obţină o majoritate în Parlament. Însă aceste consultări politice se vor deschide abia către sfârşitul lunii, cel mai devreme, după alegerea preşedinţilor celor două Camere. Presa italiană părea duminică deja resemnată cu faptul că nu se degajează vreo majoritate clară.

”Verdictul împotriva Italiei este acelaşi: ţara trăieşte o instabilitate permanentă. Neguvernabilitatea ei de-acum o maladie endemică”, deplângea Claudio Tito într-un editorial în La Repubblica. Mulţi alegători şi-au exprimat amarul sau dezamăgirea la ieşirea din secţiile de vot, după o campanie cu accente violente, dominată de probleme legate de migraţie sau insecuritate, ca şi campania Brexitului în Marea Britanie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri