anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un studiu care scoate la iveală o tragedie: dintre cei care beau antigel, trei din zece mor

Beţivii sau căscaţii care beau antigel din judeţul Iaşi, subiectul unui interesant studiu dintr-o reputată revistă internaţională

GALERIE
betivi
 • betivi
- +

Studiu a fost realizat pe parcursul a cinci ani, în două mari spitale ieşene, locuri unde ajung des oameni ce beau antigel. Scopul a fost găsirea unui tratament mai eficient, având în vedere rata mare de deces.

 

Un studiu realizat de specialişti de la două spitale ieşene analizează care este parcursul clinic al persoanelor care au fost intoxicate cu etilenglicol (antigel) în perioada 2012 - 2017. Studiul a fost publicat în această lună în revista International Urology and Nephrology, publicaţie reputată în domeniu, fiind cotată ISI. Acesta este semnat de medici nefrologi de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, prof. dr. Adrian Covic şi conf. dr. Ionuţ Nistor, cât şi de medici specializaţi în medicina de urgenţă, prof. dr. Diana Cimpoeşu, asist. univ. dr. Gabriela Raluca Grigoraşi şi dr. Mihaela Corlade-Andrei, de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Colaborarea dintre cele două spitale a apărut în urma parcursului clinic al unui astfel de pacient care a băut voluntar sau accidental substanţa. Acesta este adus de urgenţă şi tratat în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar ulterior este transferat la Spitalul „Parhon”, pentru că majoritatea pacienţilor dezvoltă insuficienţă renală ce necesită tratament îndelungat, dincolo de stabilizarea sa de urgenţă. „Ideea acestui studiu a apărut ca urmare a faptului că într-un an de zile erau foarte multe cazuri de intoxicaţie cu etilenglicol, peste zece anual. Iar în literatura de specialitate nu erau foarte multe informaţii referitor la care ar fi cel mai bun tratament, astfel că a fost o decizie comună de a încerca să punem aceste cazuri într-o bază de date”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, unul dintre autorii studiului.

Dintre cele 56 de cazuri care au fost incluse în studiu, s-au înregistrat 16 decese, un procent de 28,57%, iar simptomatologia la internare a fost mai gravă pentru pacienţii care aveau rinichii afectaţi şi aveau nevoie de hemodializă. „Datele analizate arată o corelare între pH, Glasgow Coma Score şi o mortalitatea crescută. Spre deosebire de supravieţuitori, pacienţii care au murit sau care au avut afecţiuni renale cronice au fost mai predispuşi să prezinte simptome clinice precum coma, crize convulsive sau acidoză. Hemodializa şi antidotul trebuie administrate cât mai precoce şi continuate până când acidoza este corectată”, precizează cercetătorii în concluziile studiului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X