Beţivii sau căscaţii care beau antigel din judeţul Iaşi, subiectul unui interesant studiu dintr-o reputată revistă internaţională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Un studiu care scoate la iveală o tragedie: dintre cei care beau antigel, trei din zece mor

Beţivii sau căscaţii care beau antigel din judeţul Iaşi, subiectul unui interesant studiu dintr-o reputată revistă internaţională

GALERIE
betivi
  • betivi
- +

Studiu a fost realizat pe parcursul a cinci ani, în două mari spitale ieşene, locuri unde ajung des oameni ce beau antigel. Scopul a fost găsirea unui tratament mai eficient, având în vedere rata mare de deces.

 

Un studiu realizat de specialişti de la două spitale ieşene analizează care este parcursul clinic al persoanelor care au fost intoxicate cu etilenglicol (antigel) în perioada 2012 - 2017. Studiul a fost publicat în această lună în revista International Urology and Nephrology, publicaţie reputată în domeniu, fiind cotată ISI. Acesta este semnat de medici nefrologi de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, prof. dr. Adrian Covic şi conf. dr. Ionuţ Nistor, cât şi de medici specializaţi în medicina de urgenţă, prof. dr. Diana Cimpoeşu, asist. univ. dr. Gabriela Raluca Grigoraşi şi dr. Mihaela Corlade-Andrei, de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Colaborarea dintre cele două spitale a apărut în urma parcursului clinic al unui astfel de pacient care a băut voluntar sau accidental substanţa. Acesta este adus de urgenţă şi tratat în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar ulterior este transferat la Spitalul „Parhon”, pentru că majoritatea pacienţilor dezvoltă insuficienţă renală ce necesită tratament îndelungat, dincolo de stabilizarea sa de urgenţă. „Ideea acestui studiu a apărut ca urmare a faptului că într-un an de zile erau foarte multe cazuri de intoxicaţie cu etilenglicol, peste zece anual. Iar în literatura de specialitate nu erau foarte multe informaţii referitor la care ar fi cel mai bun tratament, astfel că a fost o decizie comună de a încerca să punem aceste cazuri într-o bază de date”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, unul dintre autorii studiului.

Dintre cele 56 de cazuri care au fost incluse în studiu, s-au înregistrat 16 decese, un procent de 28,57%, iar simptomatologia la internare a fost mai gravă pentru pacienţii care aveau rinichii afectaţi şi aveau nevoie de hemodializă. „Datele analizate arată o corelare între pH, Glasgow Coma Score şi o mortalitatea crescută. Spre deosebire de supravieţuitori, pacienţii care au murit sau care au avut afecţiuni renale cronice au fost mai predispuşi să prezinte simptome clinice precum coma, crize convulsive sau acidoză. Hemodializa şi antidotul trebuie administrate cât mai precoce şi continuate până când acidoza este corectată”, precizează cercetătorii în concluziile studiului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.