Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O dramă care îţi rupe inima

Bianca moare cu zile. Părinţii nu sunt de acord cu operaţia salvatoare. Au motive uluitoare

GALERIE
Bianca Raducaneni50
  • Bianca Raducaneni50
- +

Un caz pe cât de mişcător, pe atât de revoltător. Bianca, o fetiţă drăgălaşă de numai 8 ani, a fost depistată la Spitalul de Copii cu cancer renal în fază avansată. Medicii spun că, fără o operaţie urgentă, micuţa nu poate supravieţui. Părinţii Biancăi se opun însă categoric. Tatăl este convins că medicii vor să-i opereze copilul pentru a-i lua şi vinde organelle. Mama vrea garanţii scrise de la medici că fata ei va supravieţui intervenţiei n sesizată de medici, "Protecţia Copilului" Iaşi spune că nu poate interveni mai mult decât încercând să-i convingă pe părinţi să aducă fetiţa la spital. Angajaţii serviciului social de la primăria din comună strâng din umeri: "Noi am încercat. Nu vor...". Este incredibil cum, în secolul XXI, într-o ţară membră a Uniunii Europene, autorităţile stau şi se uită cum un copil nevinovat este efectiv ucis, în văzul tuturor, de inconştienţă, ignoranţă şi nepăsare. Faceţi ceva, domnilor care luaţi salarii din banii noştri tocmai pentru ca astfel de drame să nu se întâmple!

Dramă cumplită la Rădu­căneni. O fetiţă de opt ani riscă să-şi piardă viaţa din cauza propriilor părinţi. Reprezentanţii Spitalului de Copii şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) încearcă să gestioneze un caz medico-social cum nu le-a mai fost dat să vadă: viaţa unei copile de opt ani, diagnosticată cu cancer renal, atârnă de decizia pă­rinţilor care nu sunt de acord cu indicaţiile terapeutice ale me­dicilor.

Deşi fetiţa are metastaze pulmonare evidenţiate în urma investigaţiilor de specialitate, părinţii săi refuză categoric ope­raţia. Explicaţiile adulţilor sunt cât se poate de aberante: dacă tatăl crede că medicii vor să-i fure fiicei sale organele, mama aş­teaptă de la medicul curant o declaraţie scrisă că fetiţa va supravieţui intervenţiei. Toate aceste discuţii se poartă în timp ce minora este diagnosticată cu cancer în stadiu terminal. „Fetiţa este diagnosticată cu nefroblastom cu histologie nefavorabilă, recidivat, operat. Noi am fost sesizaţi de către spital că părinţii nu vor să aducă copilul la tratament. Drept urmare, i-am invitat la dialog, au venit, dar nu au înţeles mare lucru, şi au avut o atitudine agresivă. Noi ne dorim să fie salvat acest copil, şi trebuie salvat dacă se poate. Părinţii trebuie să fie convinşi să meargă cu fetiţa la tratament în continuare şi să nu o condamne“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtător de cu­vânt al Protecţiei Copilului. Au­torităţile recunosc că, în lipsa acordului părinţilor, nu s-ar putea face mai nimic în condiţii de urgenţă.

Opiniile specialiştilor

Bianca Nedelcu, din satul Bohotin, comuna Răducăneni, acum în vârstă de opt ani, a fost diagnosticată cu cancer la rinichi în 2011. Fetiţa a fost monitorizată în clinica de oncologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ de către medicul pediatru Antonela Ciobanu. După o serie de proceduri şi tratamente pe care copila le-a îndrumat conform indicaţiilor specialiştilor, începând din vară, pacienta nu a mai fost adusă la spital, aşa cum li se recomandase părinţilor. „Pacienta nu a fost adusă de către mama sa la data de 04.09.2017 pentru internare şi terapie, după cum declarase mama sa că este de acord. Ulterior, la data de 11.09.2017, familia s-a prezentat la spital, refuzând însă internarea. Pă­rinţii minorei au fost extrem de agresivi verbal, perturbând ac­tivitatea atât pe secţia de oncologie, cât şi la nivelul direcţiei spitalului, şi părăsind spitalul fără a semna orice act prin care refuzau spitalizarea“, potrivit unei înştiinţări pe care Pediatria a trimis-o la DGASPC.

Conform documentului, medicii nu pot aprecia starea curentă a fetiţei, însă la ultima evaluare din iulie rezultatele investigaţiilor nu arătau deloc bine. „La ultima evaluare clinico-biologică şi imagistica coroborată cu evaluarea PET-CT s-au decelat recidiva locală în loja renală dreaptă şI metastaze pulmonare, ceea ce încadrează cazul în stadiul IV (maxim) de gravitate, cu prognostic extreme de rezervat, chiar dacă pacienta ar relua chimio­terapia de linie III (de rezervă)“, se mai precizează în documentul citat. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Copii, tratamentul Biancăi trebuie efectuat numai în spital, sub supraveghere de specialitate. „Fetiţa este în evidenţa clinicii de oncologie a spitalului nostru din anul 2011 şi are numeroase internări la noi pentru tratament pentru afecţiunea pe care o are. Ultima prezentare este însă în luna iulie 2017. Nu ştim motivele de ce s-a oprit şi nu a mai venit. Tratamentul se face doar în spital, şi trebuie înţeles acest lucru. Sigur că părinţii au toate drepturile asupra copilului, dar atitudinea spitalului a fost corectă că a trecut la informarea DGASPC. Probabil pă­rinţii nu înţeleg sau interpretează altfel situaţia, dar este un caz care are nevoie de tratament“, a menţionat dr. Solange-Tamara Roşu, medic-şef UPU, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii.

Opiniile părinţilor

Soţii Petru şi Maria Nedelcu par de neclintit din decizia lor de a nu-şi mai lăsa copilul pe mâna medicilor. Cei doi părinţi au povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu sunt de acord cu continuarea procedurilor de specialitate pentru că nu au încredere în doctori. Motivele din spatele acestei atitudini sunt cât se poate de aberante: tatăl, un bărbat incoerent după un accident suferit în urmă cu câţiva ani, susţine că specialiştii i-ar putea fura organele fiicei sale. „Au vrut să mă mintă, să o oblige să o opereze. Să semnez eu viaţa copilului pe un caiet studenţesc? Vă daţi dumneavoastră viaţa pe mâna mea să vă tai şi - ferească Dumnezeu! să iasă copilul în sicriu? Eu ştiu ce fac doctorii în sala de operaţie? Se poate să-i ia organele...“, spune tatăl copilei. Pe de altă parte, mama Biancăi a adăugat că ea nu-şi lasă fetiţa pe mâna chirurgilor până când aceştia nu semnează un document prin care să-şi asume un eventual eşec al intervenţiei.

„Nu mai sunt de acord să o opereze pe fetiţă, pentru că doamna doctor Ciobanu şi-a luat angajamentul şi peste doamna doctor Miron, şi peste domnul manager, şi peste chirurg, şi medic ATI, că fetiţa se va opera. E vorba de operaţie de cancer pe inele, care nu se face la noi. Trebuia să merg ori la Cluj, ori la Timişoara, şi nu-mi convine. Eu cu 10 milioane ţin doi copii. Nu-mi convine să fac pe contul meu operaţia“, a spus Maria Nedelcu. Mama fetiţei a adăugat că nu este de acord cu operaţia la plămâni a fiicei sale pentru că, după o astfel de intervenţie, plămânul nu se mai re­generează. „Doamna doctor Ciobanu mi-a spus să operez fetiţa la plămâni, pentru că are metastaze la plămâni. Nu sunt de acord. Dacă doamna doctor dă iscălitură că, de ferească Dum­nezeu!, dacă se întâmplă ceva cu fetiţa, răspunde dumneaei, eu merg pe linia asta. Vrem şi noi o semnătură, că răs­punde. Dacă o băgăm la sala de operaţie şi ne spune că s-a dus? Ce fac eu? Îmi este teamă să o pierd. Ei au operat copil cu metastaze pulmonare şi copilul în sicriu. Rinichiul mai creşte după operaţie, dar plămânul nu mai dă“, a mai adăugat mama.

Ce spun autorităţile locale

Conform reprezentanţilor Pri­măriei Răducăneni, familia Ne­delcu este în atenţia serviciului de asistenţă socială de mai mulţi ani. „Fetiţa familiei, Bianca Pe­tronela Nedelcu, este înca­drată în grad de handicap, având o problemă gravă de sănătate. Copila a fost internată la Iaşi, la Pediatrie, dar după toate demersurile făcute în vederea unei intervenţii chirurgicale, mama şi cu tata nu au fost de acord. Mama a motivat spunând că, având în vedere diagnosticul, nu vrea să mai chinuie copilul. Noi încercăm să instituim o măsură de protecţie pentru copil. Având în vedere starea de sănătate, cred că trebuie ţinută numai în spital, pe când mama nu este de acord. Părinţii refuză categoric copilei şansa la viaţă“, a declarat Luminiţa Lupu, asistent social în comuna Răducăneni, care recu­noaşte că nu a găsit o modalitate de a forţa părinţii să accepte operaţia. Cu toate aceste motivări, este incredibil cum un copil nevinovat este astfel ucis de părinţii in­conştienţi, dar şi de un sistem social „bolnav“, sistem care, iată, nu găseşte căi de a interveni în astfel de situaţii de urgenţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri