anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Biblii şi manuscrise rare de la Vatican şi Oxford vor fi disponibile online

GALERIE
biblie online
 • biblie online
- +

Câteva dintre primele biblii tipărite, printre care şi cea a lui Gutenberg, alături de manuscrise rare în limbile ebraică şi greacă vor fi disponibile pe un site lansat de Biblioteca Vaticanului şi de Biblioteca Bodleiană din Oxford.

Manuscrisele şi cărţile vechi, care însumează 1,5 milioane de pagini, vor putea fi consultate la adresa http://bav.bodeian.ox.ac.uk, unele dintre acestea începând de marţi.

Lansat de Biblioteca Vaticanului şi de Biblioteca Bodleiană a Universităţii Oxford, acest site face parte dintr-un proiect desfăşurat pe o durată de patru ani, iniţiat în aprilie 2012 cu sprijinul unei fundaţii culturale private, Fundaţia Polonsky.

Scopul proiectului este reunirea textelor dispersate de-a lungul secolelor, pentru a putea fi consultate de cercetători. Pe site va fi disponibilă o Biblie a lui Gutenberg păstrată la Biblioteca Bodleiană, precum şi o colecţie de "ediţii princeps" ale acesteia, provenite din toată lumea.

O parte a colecţiilor de manuscrise în ebraică şi greacă, dar şi a incunabulelor (cărţi tipărite în secolul al XV-lea, începând cu 1450, în prima etapă a tiparului) provenite din cele două biblioteci au fost alese de o comisie de cercetători şi de conservatori din lumea întreagă.

Două treimi din textele în format digital provin din Biblioteca Vaticanului şi o treime, din colecţiile Bibliotecii Bodleiene.

Acest proiect furnizează celor doi parteneri "ocazia de a creşte nivelul şi capacitatea numerică a volumelor digitalizate, cu mare atenţie faţă de expunerea cărţilor, foarte sensibile datorită stării de conservare, la eventuale deteriorări", a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Site-ul oferă, de asemenea, prezentări video şi explicaţii oferite de arhivistul Vaticanului, arhiepiscopul francez Jean-Louis Bruguès, şi de arhiepiscopul de Canterbury, monseniorul Justin Welby.

Colecţiile Bibliotecii Bodleiene reprezintă cel mai mare fond de cărţi existent în bibliotecile universitare din Marea Britanie, cu 11 milioane de lucrări tipărite şi 55.000 de reviste electronice.

Biblioteca apostolică din Vatican, înfiinţată în 1451 de papa Nicolae al V-lea, este una dintre cele mai vechi biblioteci de cercetare din lume. Ea cuprinde 180.000 de manuscrise antice, 1.600.000 de lucrări tipărite, pe lângă cele 150.000 de stampe, desene şi gravuri. Printre acestea se află 5.000 de manuscrise în limba greacă, ce conţin operele lui Homer, Sofocle, Platon şi Hipocrate.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.