anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Biblioteca Universităţii Cambridge, apel public pentru găsirea a două caiete ale lui Charles Darwin dispărute de 20 de ani

GALERIE
biblioteca
 • biblioteca
- +

Biblioteca Universităţii Cambridge a făcut un apel public pentru găsirea a două caiete ce i-au aparţinut lui Charles Darwin, evaluate la milioane de lire sterline şi date dispărute în urmă cu 20 de ani.

Unul dintre caietele omului de ştiinţă din secolul 19 conţine celebrul desen „Tree of Life”, care arată relaţia evolutivă dintre specii. În urma unei „căutari ample”, curatorii au concluzionat că aceste caiete au fost probabil furate. Astfel, au lansat un apel public pentru a reuşi să le găsească. „Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă” în încercarea de a descoperi ce s-a întâmplat, a declarat pentru BBC dr. Jessica Gardner, bibliotecar.

Ultima dată când au fost văzute caietele a fost în noiembrie 2000, după „o cerere internă” de a fi scoase din depozitul special pentru manuscrise pentru a fi fotografiate. Ele au fost duse într-un studio amenajat temporar, care se afla atunci într-o clădire provizorie de pe terenul bibliotecii universităţii la care erau făcute lucrări de construcţie. La o „verificare de rutină” făcută două luni mai târziu a fost descoperit că lipsesc.

„Ştim că au fost fotografiate în noiembrie. Dar nu ştim ce s-a întâmplat între acel moment şi ianuarie 2001, când a fost descoperit că nu se aflau în locul adecvat de pe rafturi”, a mai spus Gardner, care a devenit director de servicii ale bibliotecii în 2017. „Mi-e teamă că nu există ceva în registre care să ne spună mai multe”.

Iniţial, bibliotecarii au crezut că le-au pus într-un loc greşit. „Predecesorii mei chiar au crezut că le-au înregistrat greşit şi că le vor găsi”. De-a lungul anilor au fost efectuate mai multe căutări, însă fără succes.  Biblioteca cuprinde peste 200 de kilometri de rafturi şi găzduieşte peste 10 milioane de manuscrise, hărţi şi alte obiecte. La începutul acestui an, Gardner a organizat o nouă căutare, dar nici aceasta nu a avut succes până acum.

Era nevoie de o nouă abordare, astfel că echipa condusă de ea a „reexaminat complet ce s-a întâmplat atunci”. Concluzia lui Gardner: „Acele caiete au fost probabil furate”. Furtul, a mai afirmat ea, „ar fi trebuit luat în calcul ca posibilitate de la început şi asta nu a fost făcut”.

Pe parcursul ultimelor două decenii, procedurile de securitate au fost revizuite şi consolidate. „Acum, dacă ceva de asemenea amploare şi importanţă nu ar fi de găsit, am merge la poliţie”. Cambridgeshire Police a fost acum informată şi dispariţia caietelor a fost înregistrată în Registrul Naţional pentru Arta Pierdută. Poliţia a adăugat caietele pierdute în baza de date pentru lucrări de artă furate a Interpol.

În luna iulie 1837, Charles Darwin avea 28 de ani. În casa lui din Londra, el a scris în susul unei pagini dintr-unul dintre caietele lui îmbrăcate în piele roşie: „Gândesc”. Şi a făcut schiţa unui copac. Recent, revenise din Insulele Galapagos şi lucra la ideile inspirate de acea călătorie.

„Aceste caiete reprezintă cu adevărat încercarea lui Darwin de a-şi adresa întrebarea de unde vin speciile, care este originea speciilor”, a explicat Jim Secord, profesor emerit de istorie şi filozofie a ştiinţei de la Cambridge University.

Pe 24 noiembrie 1959, Darwin a publicat un copac al vieţii mult mai dezvoltat în „On the Origin of Species”. Deşi caietele au fost digitalizate, profesorul Secord spune că aceste copii nu vor putea vreodată să înlocuiască originalele. „Dispariţia unui obiect atât de emblematic este realmente o tragedie”. Caietele au dimensiuni mici - nu sunt mai mari decât o carte poştală. Ele erau ţinute într-o cutie albastră făcută pe comandă, de dimensiunea unei cărţi.

Gardner a asigurat că nu vor înceta căutările, însă abia peste cinci ani va fi finalizată examinarea completă a rafturilor şi depozitelor bibliotecii. Oricine ar putea avea informaţii despre caietele dispărute poate contacta Cambridge University Library, prin e-mail (ManuscriptAppeal@lib.cam.ac.uk) sau Cambridgeshire Police.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.