Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Biblioteca Universităţii Cambridge, apel public pentru găsirea a două caiete ale lui Charles Darwin dispărute de 20 de ani

GALERIE
biblioteca
  • biblioteca
- +

Biblioteca Universităţii Cambridge a făcut un apel public pentru găsirea a două caiete ce i-au aparţinut lui Charles Darwin, evaluate la milioane de lire sterline şi date dispărute în urmă cu 20 de ani.

Unul dintre caietele omului de ştiinţă din secolul 19 conţine celebrul desen „Tree of Life”, care arată relaţia evolutivă dintre specii. În urma unei „căutari ample”, curatorii au concluzionat că aceste caiete au fost probabil furate. Astfel, au lansat un apel public pentru a reuşi să le găsească. „Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă” în încercarea de a descoperi ce s-a întâmplat, a declarat pentru BBC dr. Jessica Gardner, bibliotecar.

Ultima dată când au fost văzute caietele a fost în noiembrie 2000, după „o cerere internă” de a fi scoase din depozitul special pentru manuscrise pentru a fi fotografiate. Ele au fost duse într-un studio amenajat temporar, care se afla atunci într-o clădire provizorie de pe terenul bibliotecii universităţii la care erau făcute lucrări de construcţie. La o „verificare de rutină” făcută două luni mai târziu a fost descoperit că lipsesc.

„Ştim că au fost fotografiate în noiembrie. Dar nu ştim ce s-a întâmplat între acel moment şi ianuarie 2001, când a fost descoperit că nu se aflau în locul adecvat de pe rafturi”, a mai spus Gardner, care a devenit director de servicii ale bibliotecii în 2017. „Mi-e teamă că nu există ceva în registre care să ne spună mai multe”.

Iniţial, bibliotecarii au crezut că le-au pus într-un loc greşit. „Predecesorii mei chiar au crezut că le-au înregistrat greşit şi că le vor găsi”. De-a lungul anilor au fost efectuate mai multe căutări, însă fără succes.  Biblioteca cuprinde peste 200 de kilometri de rafturi şi găzduieşte peste 10 milioane de manuscrise, hărţi şi alte obiecte. La începutul acestui an, Gardner a organizat o nouă căutare, dar nici aceasta nu a avut succes până acum.

Era nevoie de o nouă abordare, astfel că echipa condusă de ea a „reexaminat complet ce s-a întâmplat atunci”. Concluzia lui Gardner: „Acele caiete au fost probabil furate”. Furtul, a mai afirmat ea, „ar fi trebuit luat în calcul ca posibilitate de la început şi asta nu a fost făcut”.

Pe parcursul ultimelor două decenii, procedurile de securitate au fost revizuite şi consolidate. „Acum, dacă ceva de asemenea amploare şi importanţă nu ar fi de găsit, am merge la poliţie”. Cambridgeshire Police a fost acum informată şi dispariţia caietelor a fost înregistrată în Registrul Naţional pentru Arta Pierdută. Poliţia a adăugat caietele pierdute în baza de date pentru lucrări de artă furate a Interpol.

În luna iulie 1837, Charles Darwin avea 28 de ani. În casa lui din Londra, el a scris în susul unei pagini dintr-unul dintre caietele lui îmbrăcate în piele roşie: „Gândesc”. Şi a făcut schiţa unui copac. Recent, revenise din Insulele Galapagos şi lucra la ideile inspirate de acea călătorie.

„Aceste caiete reprezintă cu adevărat încercarea lui Darwin de a-şi adresa întrebarea de unde vin speciile, care este originea speciilor”, a explicat Jim Secord, profesor emerit de istorie şi filozofie a ştiinţei de la Cambridge University.

Pe 24 noiembrie 1959, Darwin a publicat un copac al vieţii mult mai dezvoltat în „On the Origin of Species”. Deşi caietele au fost digitalizate, profesorul Secord spune că aceste copii nu vor putea vreodată să înlocuiască originalele. „Dispariţia unui obiect atât de emblematic este realmente o tragedie”. Caietele au dimensiuni mici - nu sunt mai mari decât o carte poştală. Ele erau ţinute într-o cutie albastră făcută pe comandă, de dimensiunea unei cărţi.

Gardner a asigurat că nu vor înceta căutările, însă abia peste cinci ani va fi finalizată examinarea completă a rafturilor şi depozitelor bibliotecii. Oricine ar putea avea informaţii despre caietele dispărute poate contacta Cambridge University Library, prin e-mail (ManuscriptAppeal@lib.cam.ac.uk) sau Cambridgeshire Police.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri