Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Biden schimbă ferm registrul, în comparaţie cu Trump, faţă de Putin

GALERIE
Biden and Putin
  • Biden and Putin
- +

Joe Biden îşi începe mandatul într-un registru mult mai ferm faţă de Rusia, în comparaţie cu mandatul lui Donald Trump, marcat de tărăgănări şi chiar de momente de complicitate cu Vladimir Putin, relatează AFP.

”I-am spus cla rpreşedintelui (rus Vladimir) Putin, într-un mod foarte diferit faţă de predecesorul meu, că vremea în care Statele Unite se spuneau faţă de actele agresive ale Rusiei (...) a trecut”, a declarat joi preşedintele american la Departamentul de Stat. Vrând să marcheze differenţa, noul locatar al Casei Albe ştie că are de-a face cu un teren clar. Atitudnea ambiguă a predecesorului său faţă de cel mai puternic om de la Kremlin a înfuriat întreaga clasă politică, inclusiv pe unii republicani.

Tonul extraordinar de conciliant al lui Donald Trump, la summitul de la Helsinki din iulie 2018, a provocat un val de condamnări în propria tabără. Într-o stranie conferinţă de presă - care va rămâne unul dintre cele mai controversate momente ale preşedinţiei sale -, miliardarul a părut să acorde mai multă valoare declaraţiilor fostului om puternic al KGB-ului decât concluziilor unanime ale agenţiilor americane de informaţii cu privire la amestecul rus în campania prezidenţială americană din 2016.

La două săptămâni după ce s-a instalat la putere, Joe Biden a vrut să marcheze începutul unui nou capitol, pe un ton radical diferit. El a revendicat prelungirea acordului de dezarmare nucleară americano-rus New START, ”ultimul tratat între cele două ţări””, în numele ”stabilităţii nucleare”, însă nu şi-a reţinut vorbele la adresa Kremlinului.

Statele Unite este necesar ”să fie la înălţime împotriva avansării autoritarsmului”, a subliniat Biden, evocând ”voinţa Rusiei de a ne slăbi democraţia”. Citând amestecul în alegerile americane, atacuri cibernetice sau ”otrăvirea propriilor săi cetăţeni”, referindu-se la opozantul politic Aleksei Navalnîi, el nu a anunţat măsuri concrete, însă şi-a multiplicat avertismentele. ”Nu vom ezita să facem Rusia să plătească un preţ mare şi să ne apărăm interesele”, a subliniat el. ”Vom fi mai eficienţi împotriva Rusiei, dacă acţionăm în coaliţie cu partenerii noştri”, a adăugat Biden.

”RUSIA, RUSIA, RUSIA!”

”Rusia, Rusia, Rusia!”, exclama frecvent Donald Trump, exasperat de întrebări recurente despre comportamentul său surprinzător şi imprevizibil faţă de Vladimir Putin. Procurorul special Robert Mueller nu a adunat ”probe” ale unei înţelegeri între Moscova şi echipa de campanie a republicanului, la finalul anchetei ruse, însă amestecul Moscovei în alegerile din 2016 i-a otrăvit mandatul.

Comportamentul lui Donald Trump la marile reuniuni internaţionale, unde nu ezita niciodată să-i irite pe aliaţii Americii, a alimentat de asemenea critici. La summitul G20 de la Osaka, în 2019, el a afişat un fel de complicitate cu Vladimir Putin, glumind pe tema amestecului rus în alegeri şi pe seama ”fake news”. Întrebat dacă intenţiona să ceară Rusiei să nu se mai amestece în viitoarele alegeri, din 2020 - în care era candidat la acea vreme -, el s-a întors amuzat către omologul său rus.

”Fără amestec în alegeri, (domnule) preşedinte. Fără amestec”, a răspuns el zâmbind larg, pe un ton de mustrare, cu arătătorul întins. După ce i s-au tradus decaraţiile, acesta din urmă a zâmbit.

Acest schimb nu a disipat, nici pe departe, îngrijorările faţă de relaţiile între preşedintele primei puteri mondiale şi cel care conduce Rusia cu o mână de fier de peste 20 de ani. După summitul controversat de la Helsinki, Trump a insistat şi l-a invitat pe preşedintele rus la Casa Albă, după care s-a răzgândit din cauza nemulţumirii taberei republicane. Nicio întâlnire între Joe Biden şi Vladimir Trump nu este prevăzută în acest stadiu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri