Big Brother de la Iași este și „mână lungă“. Numai o cameră de supraveghere - 12.000 euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Big Brother de la Iași este și „mână lungă“. Numai o cameră de supraveghere - 12.000 euro

GALERIE
camera video
  • camera video
- +

O firmă ieşeană a montat în Cluj camere de supraveghere de peste trei ori mai ieftin decât vrea municipalitatea să pună pe domeniul public. Liberalii amintesc că nici sistemul de management al traficului n-a avut rezultatele aşteptate.

„Sistemul «Big Brother» pe care Primăria Iaşi inten­ţionează să îl implementeze şi care presupune achiziţia şi montarea a 1.000 de camere video în oraş este un alt «tun» al administraţiei conduse de primarul Mihai Chirica“, susţine liberalul Marius Bodea.

Indignarea şe­fului Organizaţiei Municipale a PNL porneşte de la costul estimat al acestui sistem, 12 milioane euro - „adică 12.000 de euro pentru fiecare cameră video montată şi 30 la sută din toţi banii ieşenilor pentru investiţii locale dintr-un an“.

Liberalul compară achiziţia preconizată de administraţia locală ieşeană cu una similară făcută de Primăria comunei clujene Floreşti, cea mai mare comună din România, cu cel mai mare buget de investiţii, după cum o descrie Marius Bodea. Aici, s-au plătit 560.000 de euro pentru montarea a 137 de camere video, rezultând astfel un preţ unitar de doar 4.000 de euro, de trei ori mai mic decât la Iaşi, precizează deputatul.

Am găsit tranzacţia menţionată de liberali pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Astfel, la licitaţia organizată de clujeni s-au înregistrat cinci oferte, iar cea mai bună a fost considerată cea a unei firme ieşene, Mobilis SRL, care şi-a adjudecat lucrarea contra sumei de 1,9 mi­lioane de lei fără TVA. Lucrarea este eşalonată pe parcursul a trei ani, începând din toamna anului 2015, când s-a semnat contractul. La acest cost, achiziţia şi montarea unei camere performante de supraveghere se ridică la 14.000 de lei, respectiv 3.000 de euro fără TVA.

Titlul proiectului de la Iaşi este practic identic cu al celui de la Floreşti-Cluj: „Sistem de supraveghere video pentru creşterea siguranţei sociale şi prevenirea criminalităţii“. Însă, la şedinţa extraordinară de lunea trecută, primarul Chirica a precizat că, în primă instanţă, vor fi alocaţi 500.000 de lei pentru amplasarea unor camere în spaţiile de joacă publice. Nu este limpede câte camere vor fi montate în 2018 cu aceşti bani. În municipiul Iaşi, Primăria administrează 220 de asemenea parcuri, dintre care 93 sunt supuse în prezent unui proces de modernizare.

Marius Bodea cere explicaţii pentru bugetarea unei sume de trei ori mai mare pentru o cameră video, precum şi publicarea notelor de fundamentare ale achiziţiei „cu toate semnăturile de întocmire şi avizare aferente, pentru a identifica ce repere de preţ similar în România au fost avute în vedere când au stabilit preţul şi cine şi-a pus semnătura pe documentele avizatoare ale acestui «mega-tun»“.

Liberalul a amintit de un alt sistem, cel de management al traficului, cu 600 de camere de luat vederi montate în intersecţii, care a costat Primăria 7 milioane de euro şi ale cărui rezultate „sunt un fiasco“.

„La fel şi cu acest nou sistem «Big Brother» pe care vrea să îl achiziţioneze Primăria: vor fi bani aruncaţi pe fereastră sau, mai degrabă, în buzunarele celor care au pus la cale această escrocherie“, a conchis Marius Bodea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.