anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Big Brother la Maternitatea Elena Doamna. Medicii, urmăriți când vin și pleacă de la spital

GALERIE
maternitate elena doamna
  • maternitate elena doamna
- +

Un spital din Iaşi testează un sistem de urmărire permanentă a personalului medical. În orice moment, se va şti unde se află un medic sau o asistentă care lucrează la Maternitatea „Elena Doamna“. Angajaţii vor fi urmăriţi cu ajutorul unor carduri care sunt localizate folosind tehnologii Wi-Fi şi Bluetooth. Conducerea spitalului speră ca astfel să nu mai existe medici care să plece din maternitate în timpul orelor de serviciu

La Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi se lucrează, în colaborare cu o companie de telecomunicaţii, la introducerea unei metode inedite de pontaj digital, prin care să se identifice exact timpul real de lucru al personalului medical, şi nu doar momentul în care angajaţii ajung şi în care pleacă de la spital. Unul dintre motivele pentru care managerii din sistemul de sănătate ar dori să implementeze acest sistem este acela că există mai multe cazuri de medici care desfăşoară activităţi în sistemul privat în timpul în care sunt pontaţi şi ar trebui să se afle la spitalul de stat. Momentan, sistemul este într-o perioadă de testare, fiind deja aplicat de mai bine de o lună într-un singur pavilion al spitalului, unde au fost instalaţi şase senzori, personalul medical purtând un card prin intermediul căruia pot fi identificaţi exact unde se află. Acest sistem combină mai multe tehnologii, cum ar fi Wi-FI, Bluetooth şi cele de tip cloud pentru a strânge date referitoare la intrarea şi ieşirea din anumite zone, localizarea persoanelor în cazul unor urgenţe, dar identifică şi care este gradul de ocupare al unei anumite zone în timp real, creând rapoarte de intrare-ieşire sau alerte customizate dacă, spre exemplu, cardul nu este folosit o perioadă mai lungă.
 
Asta, spun reprezentanţii firmei, ajută şi în cazul în care unui angajat i s-ar face rău şi ar putea astfel să fie găsit mult mai uşor. Chiar în primele zile de la instalare, prin acest sistem a fost identificată o persoană care s-a aflat la muncă doar timp de 5 ore, deşi teoretic trebuia să fi stat 7 ore, conform pontajului. „Senzorul este extrem de precis, dacă de exemplu sunt în spital dispozitive de resuscitare unice şi cineva vrea să ştie unde sunt, pe baza acestui sistem se află locul exact. Apoi, dacă acest card este lăsat sau uitat în birou, sistemul poate genera o alertă dacă într-un anumit timp nu s-a mişcat deloc“, au precizat reprezentanţii firmei. Aceştia au mai spus că acest sistem nu a mai fost implementat în nicio altă unitate medicală de stat din ţară, însă că, după ce va fi implementat, va fi unul dintre cele mai precise, existând mai puţine şanse să poată fi „păcălit“. 
 
Personalul medical nu vede cu ochi buni monitorizarea
 
Momentan, această idee nu a fost agreată de angajaţii spitalului, existând persoane care au interpretat-o ca o monitorizare de tip „big brother“. Reprezentanţii firmei spun însă că nu există motive de îngrijorare pentru personalul medical, cum că viaţa lor privată ar fi monitorizată, cardul funcţionând doar în perimetrul spitalului, acolo unde este detectat de senzorii instalaţi şi nu conţine dispozitive de înregistrare audio sau video. Însă cel mai important, prin implementarea acestui sistem se doreşte eliminarea situaţiilor în care medicii pleacă din timpul programului de la spitalul de stat pentru a ajunge la cabinetul privat, scăpând astfel de pontajele fictive. „Este nevoie de acest sistem pentru ca să ne asigurăm că salariile plătite întregului personal medical sunt corecte. Spre exemplu, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ne decontează servicii medicale, noi plătim ore despre care trebuie să ştim dacă sunt sau nu real făcute. De aceea, am dorit un sistem care să ne permită în timp real colectarea informaţiilor“, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna“.
 
Un sistem asemănător a fost implementat la Spitalul Judeţean din Suceava, unde există de mai mult timp un sistem de pontaj electronic, scopul fiind tot acela de a se asigura că toţi angajaţii respectă programul de muncă şi de a stopa fenomenul în care medicii pleacă de la spitalul de stat pentru a oferi consultaţii în sistemul privat. Acesta însă a presupus montarea a aproape 70 de camere video, atât în exterior, cât şi în interior. Modelul a mai fost preluat şi de alte spitale din ţară, existând în toate cazurile nemulţumiri din partea angajaţilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.