La aproape cinci ani după ce bijuterii în valoare de milioane de euro au fost furate în urma unui jaf al unui muzeu din estul Germaniei, vizitatorii pot admira din nou aproape toate piesele preţioase, scrie Reuters.
În noiembrie 2019, hoţii au furat piese care conţineau peste 4.300 de diamante, cu o valoare estimată la peste 113 milioane de euro (124 milioane de dolari), din Muzeul Gruenes Gewoelbe (Seiful Verde) din Dresda, în landul Saxonia din estul Germaniei.
Poliţia a declarat că majoritatea bijuteriilor furate din muzeu, care adăposteşte una dintre cele mai mari colecţii de artă din Europa, au fost recuperate. Printre piesele care lipsesc încă se numără o epoletă pe care era montată o piatră preţioasă cunoscută sub numele de Diamantul alb de la Dresda.
Începând din această săptămână, bijuteriile vor fi din nou expuse în locurile lor originale – deşi în aceeaşi stare în care au fost recuperate în decembrie 2022, deoarece fac parte din procedurile judiciare în curs şi sunt încă considerate proprietate a instanţei.
„Există anumite lucruri pe care poate experţii absoluţi le pot vedea; noi, cu ochiul liber, de fapt abia putem vedea daunele”, a declarat Marion Ackermann, directorul general al Muzeelor de Stat din Dresda. „Iar aceste daune se datorează în principal faptului că au fost fie sparte în timpul infracţiunii, fie depozitate necorespunzător de către făptaşi după jaf”, a adăugat Ackermann.
Cinci bărbaţi, toţi membri ai aceleiaşi familii, au fost condamnaţi la mai mulţi ani după gratii în mai 2023 pentru implicarea lor.
Jaful a fost o lecţie amară cu privire la securitatea muzeului, care înainte fusese considerat una dintre cele mai sigure clădiri din Europa, a declarat premierul saxon Michael Kretschmer. „Am fost şocaţi că acest lucru a fost posibil, dar am tras concluziile necesare”, a declarat el marţi. Colecţia furată de la Dresda a fost adunată în secolul al XVIII-lea de Augustus cel Puternic, Elector de Saxonia şi ulterior rege al Poloniei, care a comandat bijuterii din ce în ce mai strălucitoare în cadrul rivalităţii sale cu regele Franţei Ludovic al XIV-lea.
Comorile au supravieţuit bombardamentelor Aliaţilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar au fost luate ca pradă de război de Uniunea Sovietică. Acestea au fost returnate la Dresda, capitala istorică a landului Saxonia, în 1958.
Publicitate și alte recomandări video