Bilanț al investițiilor școlare ieșene sub sunetul clopoțelului de început de an. Care e situația la liceul din container
Anul școlar 2024-2025 începe, în județul Iași, pentru 590 de unități de învățământ la care studiază aproximativ 135.000 de copii. Primăria Municipiului Iași a trecut în revistă investițiile făcute pentru acest an școlar la unitățile din Iași, susținând că este „cel mai mare și mai ambițios program de investiții în Educație din istoria orașului nostru”, fiind vorba despre circa 100 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Programul Operațional Regional (POR), de la Guvernul României și din bugetul local.
„Programul acoperă toată gama de investiții în infrastructura și dotările unităților de învățământ din orașul nostru, de la construirea de grădinițe, săli și terenuri de sport noi, lucrări de reabilitare termică și eficientizare energetică la dotări IT, mobilier școlar și laboratoare moderne”, a transmis biroul de presă al Primăriei Municipiului Iași.
Investiții finalizate în 2023-2024
În anul școlar 2023-2024, Primăria Iași a finalizat modernizarea sălii de sport de la Colegiul „Garabet Ibrăileanu” (2,5 milioane lei) și construirea unui nou teren de sport (335.000 lei). De asemenea, la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” au fost realizate lucrări de consolidare (6,5 milioane lei), iar Colegiul „Costache Negruzzi” a beneficiat de un nou Muzeu Școlar (2,5 milioane lei).
În total, 21 de unități școlare din Iași au primit terenuri de sport noi, investiția ridicându-se la peste 12,3 milioane lei. Acestea sunt: Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” (Corp A și Corp B), Liceul Teoretic „Miron Costin”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială „George Călinescu”, Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Școala Gimnazială „Ion Neculce”, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Școala Gimnazială „Veronica Micle”, Școala Gimnazială „Ion Creangă” (Corp B – Școala Primară „Petru Poni”) și Școala Primară „Gheorghe Asachi”.
Cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional a fost construită o grădiniță nouă, cu 280 de locuri, în Dacia – „Grădinița „Sf. Stelian” (7.952.864 lei) și finalizează o nouă grădiniță, cu 180 de locuri, în Bucium (5.963.205,99 lei).
Proiecte în derulare pentru școlile ieșene – bazine de înot pentru trei grădinițe
Primăria continuă lucrările la patru noi săli de sport, precum cele de la Școala Gimnazială „George Coșbuc” (2,87 milioane lei), Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” (6,3 milioane lei), Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” (2,8 milioane lei) și Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (2,98 milioane lei).
În premieră națională, Primăria anunță că vor fi construite bazine de înot pentru grădinițe din oraș, fiind o investiție de 8 milioane de lei. Primele trei unități de învățământ care vor beneficia de astfel de facilități pentru preșcolari sunt Grădinița PP 14 (strada Canta nr. 30), Grădinița PP 18 (strada Decebal nr. 10) și Grădinița PP 21 (strada Plăieșilor nr. 18), anunță Primăria Municipiului Iași.
Tot cu fonduri locale Primăria face reparații capitale la clădirea școlii (finalizate) și sala de sport (realizate în proporție de 40%) ale Liceului de Mecatronică și Automatizări (6.910.178,50 lei) și de reabilitare termică a Corpului A al Colegiului Economic „Virgil Madgearu”.
Pentru Colegiul „Mihai Eminescu” municipalitatea va construi o sală de festivități, la care proiectarea este finalizată, urmând execuția lucrărilor (12.000.000 lei).
Consolidarea și modernizarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”
La Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” este în construcție o clădire modulară pentru a permite desfășurarea cursurilor în timpul lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice, valoarea totală a proiectului fiind de peste 162 milioane lei, cea mai mare din țară, prin Programul „Școli Sigure și Sănătoase” inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
„Cu fonduri de la bugetul local, Colegiul Pedagogic a încheiat un acord-cadru pentru o sumă de 5.020.940,25 lei pentru închirierea a 154 de containere, care vor forma o structură compusă din 33 săli de clasă, două laboratoare, o sală de gimnastică, cancelarie, patru grupuri sanitare pentru elevi, un grup sanitar pentru profesori, holuri de circulaţie, scări, accese etc. În prealabil, lucrările pentru realizarea platformei pe care este montată școala modulară, a racordurilor la utilități și a unor construcții adiacente (scări, șarpante etc.) au fost executate pentru o sumă de 5.125.309,46 lei, tot din bugetul local. În paralel, lucrările de consolidare și refuncționalizare a imobilelor – monument istoric ale Colegiului Pedagogic (Corp C1 Liceu, vechi din 1891, și Corp C2 Cantină) continuă în ritm susținut. Acestea sunt executate pentru o sumă de 67.272.661,70 lei”, a transmis biroul de presă al Primăriei Municipiului Iași.
Proiecte prin fonduri europene
Grădinița PP Nr. 13 din Tătărași, care va avea o capacitate de 200 de locuri, se află în proces de modernizare și va fi finalizată în luna octombrie, investiția ridicându-se la peste 11 milioane de lei. Totodată, campusul școlar al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” este modernizat, lucrările la cele două clădiri de ateliere fiind realizate în proporție de 75%, valoarea totală a investiției fiind de 8,8 milioane lei.
Un alt proiect este Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei – Centrul Municipal pentru Educație și Sport Iași (CMESIS), care va fi finalizat în această toamnă, potrivit Primăriei. Centrul va oferi spații pentru activități educative și sportive, inclusiv o sală de sport cu o capacitate de 150 de locuri în tribune, investiția totală fiind de aproape 17 milioane lei.
Reabilitarea energetică și dotări IT
Primăria Iași are în desfășurare proiecte de reabilitare termică pentru 14 unități școlare, cu o valoare totală de peste 26 milioane euro.
Unitățile de învățământ la care se fac lucrări de eficientizare energetică sunt:
- Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”
- Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții (Corp C1 Cămin)
- Grădinița cu Program Normal nr. 15 – Corp C1 (din structura Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”)
- Şcoala Gimnazială „George Coşbuc”
- Liceul Tehnologic „Petru Poni”
- Colegiul Tehnic „Ion C. Ștefănescu” (Corpurile C1, C5, C6 și C8)
- Școala Primară „Petru Poni” – Corp C1 (din structura Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”)
- Școala Gimnazială „Elena Cuza”
- Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”
- Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” (Clădire C7 – Internat și Clădire C6 – Cantină)
- Grădinița cu Program Prelungit nr. 15 (din structura Școlii Gimnaziale „Ionel Teodoreanu”)
- Liceul cu Program Sportiv (Clădire C1 – Școala veche)
- Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Clădire C1 – Corp A, Clădire C6 – Corp C Internat, Clădire C4 – Corp D Laborator, Clădire C5 – Sala de sport)
Totodată, printr-un proiect finanțat prin PNRR, 63 de unități de învățământ vor fi dotate cu mobilier și echipamente digitale de ultimă generație, inclusiv calculatoare și table interactive, investiția totală fiind de 88,7 milioane lei.
Până în prezent municipalitatea a încheiat următoarele contracte de achiziție:
- furnizarea și instalarea de echipamente pentru laboratoare de informatică la 45 de școli și licee (din care 12 licee profesionale și tehnice), iar 6 la grădiniţe; pentru acestea municipalitatea cumpără 49 de display-uri interactive și 49 de suporturi de display, 78 de calculatoare staționare (PC Desktop), 1.088 de calculatoare all in one, 88 de laptopuri, 50 de sisteme de sunet, 51 de multifuncționale, 50 de camere de videoconferință, 50 de routere WIFI și două servere (5.175.592,58 lei);
- contract semnat pentru dotarea a nu mai puțin de 1.386 de săli de clasă şi de grupă cu echipamente informatice (TIC); Primăria va cumpăra 1.379 de display-uri (table) interactive și 1.379 de suporturi pentru display, 1.155 de calculatoare all in one, 231 de laptopuri, 1.364 de sisteme de sunet, 1.364 de multifuncționale, 1.324 de camere de videoconferință și 1.334 de scanere portabile (27.040.320,04);
- furnizarea de mobilier școlar pentru 966 de săli de clasă de școli generale, școli gimnaziale și licee. 26.956 de bănci, 26.956 de scaune, 966 de catedre, 865 de scaune pentru catedre, 449 de dulapuri și 119 cuiere (14.917.046,98 lei);
achiziția de mobilier pentru 186 de grupe de grădiniță: 1.038 de măsuțe, 4.145 de scaune, 150 de catedre, 163 de scaune pentru catedre, 54 de dulapuri și 4 biblioteci cu rafturi (2.258.803,26 lei).
Publicitate și alte recomandări video