Bilanț după doi ani în Senatul României (P)

luni, 17 iunie 2024, 15:14
3 MIN
 Bilanț după doi ani în Senatul României (P)

Doi ani care parcă m-au întinerit și mi-au dat o energie pe care înainte doar speram că o mai pot avea. Mi-am folosit această energie pentru a face în Parlament ceea ce mi-am propus, să pun umărul la scrierea unor proiecte de legi pe care le știam foarte necesare și foarte urgente.

Doi ani au trecut de la momentul oficial în care am depus jurământul în Parlamentul României, la preluarea mandatului de senator.

Nu uit nici acum și nici nu voi putea uita vreodată emoțiile care m-au încercat atunci, gândurile patriotice care parcă s-au adunat toate odată să mă încerce în aceeași clipă.

Doi ani care parcă m-au întinerit și mi-au dat o energie pe care înainte doar speram că o mai pot avea. Mi-am folosit această energie pentru a face în Parlament ceea ce mi-am propus, să pun umărul la scrierea unor proiecte de legi pe care le știam foarte necesare și foarte urgente.

Doi ani în care mi-am făcut conștiincios datoria, în care am fost prezent în Senat și am sprijinit proiectele de acte legislative așteptate, în care am atras atenția săptămânal asupra unor proiecte care privesc județul Iași, dar și în care am venit neobosit să particip la evenimentele comunităților locale și să intru în dialog cu ieșenii.

Dacă fac o retrospectivă a proiectelor legislative inițiate în Parlament, pot să fiu mândru de cele trei care privesc monumentele istorice, unul dintre acestea a devenit deja lege în vigoare, și anume cel prin care statul român asigură finanțare pentru punerea în siguranță a 800 de monumente istorice din toată țara.

Celelalte două proiecte de lege privind cadrul în care pot interveni autoritățile locale să salveze clădiri de patrimoniu sau proiectul „primul monument” care lasă posibilitatea persoanelor private să refacă o clădire după același model din legislația pentru „prima casă” – aceste proiecte au trecut deja de Senat.

Pe lângă cele privind monumentele istorice, mai sunt alte patru proiecte de lege pentru care am depus multă energie.

Cel prin care autoritățile locale pot oferi facilități unor întreprinderi de inserție socială, proiectul de lege care permite autorităților locale să intre într-o competiție pentru sume de bani necesare amenajării unor spații frigorifice de depozitare.

Toate acestea sunt pe un traseu bun, sunt făcute cu simțul datoriei și au trecut deja de Senat.

Un alt proiect de lege pe care l-am pus în discuție este cel prin care elevii ar beneficia de 100 de lei pentru carte școlară.

În sfârșit, al șaptelea proiect la care am lucrat este cel care oferă cadrul corect prin care România să poată stimula fertilizarea in vitro, în așa fel încât să încurajăm și sporul demografic, dar să rezolvăm și drama familiilor care nu pot avea copii.

Nu mi-au scăpat din vedere aspecte politice care țin de proiectele de infrastructură rutieră și urmăresc constant stadiul în care se află proiectul Autostrăzii Unirii sau cel legat de A7.

De asemenea, periodic am ridicat în Parlament problema infrastructurii sanitare din județul Iași, având în vedere statura municipiului Iași ca centru medical regional.

Au trecut doi ani. Proiectele nu se opresc aici, am speranța că ele vor deveni realitate cât mai curând. În continuare am ușa deschisă pentru dialog, pentru a rezolva probleme și a acoperi nevoi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii