Bilanț sumbru COVID: La fiecare 17 ieşeni ajunşi la spital, unul dintre ei a murit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Bilanț sumbru COVID: La fiecare 17 ieşeni ajunşi la spital, unul dintre ei a murit

GALERIE
COVID primul-caz-coronavirus-spital-iasi
  • COVID primul-caz-coronavirus-spital-iasi
- +

La nouă luni de la internarea primului pacient cu Covid-19 la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase, „Ziarul de Iaşi” publică bilanţul trist al pandemiei. În tot acest timp, nu mai puţin de 4.000 de pacienţi pozitivi au ajuns la spital, 500 din ei fiind din afara judeţulu. Per total, rata de vindecare a fost de 85-87%, în timp ce mortalitatea a ajuns la 5,8%. Practic, la fiecare 17 ieşeni care au ajuns cu Covid 19 la spital, unul a murit. Cum a evoluat în acest timp simptomatologia bolii? Ce aspecte surprinzătoare au apărut în privinţa copiilor pozitivi?

Un bilanţ făcut la nouă luni de zile de la debutul pandemiei chiar de Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, arată că la Iaşi au fost trataţi peste 4.000 de pacienţi, dintre care 500 au provenit din alte judeţe. Medicul ieşean aflat în prima linie a frontului anti-Covid a mai susţinut că la Iaşi au venit să se trateze ciar şi pacienţi din alte centre medicale mari, precum Cluj şi Bucureşti, la cerere, deşi existau paturi disponibile şi în spitalele de unde au venit persoanele respective.

Medic: „Pare că a fost foarte puţin, pentru că am trăit într-un ritm infernal”

„Au trecut nouă luni de când am îngrijit primul pacient la Iaşi cu infecţie cu noul coronavirus. E mult pentru o lume întreagă să ducă pe umeri această povară, dar pare că a fost foarte puţin, pentru că am trăit într-un ritm infernal. Trebuie să spun cu o oarecare mândrie că am avut cereri din alte centre universitare să vină să se interneze la Iaşi. I-am îngrijit bine şi au plecat mulţumiţi acasă”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ. În cele nouă luni de zile, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au fost pacienţi cu vârste începând de la o lună la 90 de ani, rata de vindecare a variat între 85%-87%, mortalitatea între 5,2 şi 5,8%, iar diferenţa de cazuri care nu sunt cuprinse în raportare o reprezintă cei care au avut alte patologii urgente şi au fost transferaţi către spitale de specialitate. „În ceea ce priveşte profilul clinic al acestei infecţii, el s-a modificat în timp. În prezent spitalizăm numai forme medii şi formele medii cu potenţial de agravare. Aşa cum am subliniat de multe ori, numărul locurilor din zona de confirmaţi care au nevoie de oxigen reprezintă, de fapt, adevărata problemă”, a mai precizat dr. Carmen Dorobăţ.

În ceea ce priveşte copiii, au fost puţin peste 100 de pacienţi internaţi, dar niciunul nu a avut o formă severă. Dar, explică medicul, au fost la copii simptome aparte, care nu sunt neapărat des întâlnite la adulţi: au fost mai puţine cazurile de debut al bolii cu febră; de cele mai multe ori apărea o tuse, câteodată s-a remarcat şi lipsa poftei de mâncare, dar au predominat probleme digestive: greaţă, vărsături, diaree. În unele cazuri au fost şi manifestări cutanate - pete mici şi roşii pe piele, care însă nu erau însoţite de mâncărimi.

Cifre tot mai sumbre de la o zi la alta

În ultimele 24 de ore, la Iaşi s-au înregistrat 387 de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 18.863 în ultimele 9 luni de zile. Dintre persoanele confirmate pozitiv, conform datelor DSP Iaşi, 5.291 au fost externate, cu 67 mai mult faţă de ziua precedentă. S-au înregistrat şi trei decese noi în ultima zi, numărul total al celor care au pierdut lupta cu boala fiind de 323 în Iaşi. Raportarea de la ora 14.00 de ieri a DSP Iaşi arăta faptul că existau 2 paturi destinate pacienţilor cu forme severe de COVID-19 libere la ATI, unul la Spitalul Municipal Paşcani şi unul la Spitalul de Recuperare, în timp ce în spitalele suport COVID-19 sunt libere 150 de paturi, cele mai multe, 58, la Spitalul CF Paşcani.

Conform datelor centralizate la nivelul DSP, un număr de 5.004 de persoane se află în izolare, iar 3.128 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Dintre cele 387 de cazuri de COVID-19, 12 s-au înregistrat în două focare noi - 8 la un agent economic din Iaşi şi patru la pacienţi internaţi la Institutul Regional de Oncologie. Totodată, s-au depistat cazuri suplimentare în şapte alte focare, unităţi medicale sau de îngrijire, în total 41 de cazuri. Ceea ce înseamnă că, pentru ultimele 24 de ore, DSP a raportat 334 de cazuri de COVID-19 răspândite prin transmitere comunitară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.