Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bilanț sumbru COVID: La fiecare 17 ieşeni ajunşi la spital, unul dintre ei a murit

GALERIE
COVID primul-caz-coronavirus-spital-iasi
  • COVID primul-caz-coronavirus-spital-iasi
- +

La nouă luni de la internarea primului pacient cu Covid-19 la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase, „Ziarul de Iaşi” publică bilanţul trist al pandemiei. În tot acest timp, nu mai puţin de 4.000 de pacienţi pozitivi au ajuns la spital, 500 din ei fiind din afara judeţulu. Per total, rata de vindecare a fost de 85-87%, în timp ce mortalitatea a ajuns la 5,8%. Practic, la fiecare 17 ieşeni care au ajuns cu Covid 19 la spital, unul a murit. Cum a evoluat în acest timp simptomatologia bolii? Ce aspecte surprinzătoare au apărut în privinţa copiilor pozitivi?

Un bilanţ făcut la nouă luni de zile de la debutul pandemiei chiar de Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, arată că la Iaşi au fost trataţi peste 4.000 de pacienţi, dintre care 500 au provenit din alte judeţe. Medicul ieşean aflat în prima linie a frontului anti-Covid a mai susţinut că la Iaşi au venit să se trateze ciar şi pacienţi din alte centre medicale mari, precum Cluj şi Bucureşti, la cerere, deşi existau paturi disponibile şi în spitalele de unde au venit persoanele respective.

Medic: „Pare că a fost foarte puţin, pentru că am trăit într-un ritm infernal”

„Au trecut nouă luni de când am îngrijit primul pacient la Iaşi cu infecţie cu noul coronavirus. E mult pentru o lume întreagă să ducă pe umeri această povară, dar pare că a fost foarte puţin, pentru că am trăit într-un ritm infernal. Trebuie să spun cu o oarecare mândrie că am avut cereri din alte centre universitare să vină să se interneze la Iaşi. I-am îngrijit bine şi au plecat mulţumiţi acasă”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ. În cele nouă luni de zile, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au fost pacienţi cu vârste începând de la o lună la 90 de ani, rata de vindecare a variat între 85%-87%, mortalitatea între 5,2 şi 5,8%, iar diferenţa de cazuri care nu sunt cuprinse în raportare o reprezintă cei care au avut alte patologii urgente şi au fost transferaţi către spitale de specialitate. „În ceea ce priveşte profilul clinic al acestei infecţii, el s-a modificat în timp. În prezent spitalizăm numai forme medii şi formele medii cu potenţial de agravare. Aşa cum am subliniat de multe ori, numărul locurilor din zona de confirmaţi care au nevoie de oxigen reprezintă, de fapt, adevărata problemă”, a mai precizat dr. Carmen Dorobăţ.

În ceea ce priveşte copiii, au fost puţin peste 100 de pacienţi internaţi, dar niciunul nu a avut o formă severă. Dar, explică medicul, au fost la copii simptome aparte, care nu sunt neapărat des întâlnite la adulţi: au fost mai puţine cazurile de debut al bolii cu febră; de cele mai multe ori apărea o tuse, câteodată s-a remarcat şi lipsa poftei de mâncare, dar au predominat probleme digestive: greaţă, vărsături, diaree. În unele cazuri au fost şi manifestări cutanate - pete mici şi roşii pe piele, care însă nu erau însoţite de mâncărimi.

Cifre tot mai sumbre de la o zi la alta

În ultimele 24 de ore, la Iaşi s-au înregistrat 387 de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 18.863 în ultimele 9 luni de zile. Dintre persoanele confirmate pozitiv, conform datelor DSP Iaşi, 5.291 au fost externate, cu 67 mai mult faţă de ziua precedentă. S-au înregistrat şi trei decese noi în ultima zi, numărul total al celor care au pierdut lupta cu boala fiind de 323 în Iaşi. Raportarea de la ora 14.00 de ieri a DSP Iaşi arăta faptul că existau 2 paturi destinate pacienţilor cu forme severe de COVID-19 libere la ATI, unul la Spitalul Municipal Paşcani şi unul la Spitalul de Recuperare, în timp ce în spitalele suport COVID-19 sunt libere 150 de paturi, cele mai multe, 58, la Spitalul CF Paşcani.

Conform datelor centralizate la nivelul DSP, un număr de 5.004 de persoane se află în izolare, iar 3.128 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Dintre cele 387 de cazuri de COVID-19, 12 s-au înregistrat în două focare noi - 8 la un agent economic din Iaşi şi patru la pacienţi internaţi la Institutul Regional de Oncologie. Totodată, s-au depistat cazuri suplimentare în şapte alte focare, unităţi medicale sau de îngrijire, în total 41 de cazuri. Ceea ce înseamnă că, pentru ultimele 24 de ore, DSP a raportat 334 de cazuri de COVID-19 răspândite prin transmitere comunitară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri