Bilanţ tragic pentru Iaşi: În fiecare zi, în Iaşi mor 23 de firme şi se nasc doar 15
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bilanţ tragic pentru Iaşi: În fiecare zi, în Iaşi mor 23 de firme şi se nasc doar 15

GALERIE
Sediul-ONRC
  • Sediul-ONRC
- +

Numărul ieşenilor care au ales să îşi deschidă o afacere anul trecut este cu 10% mai mic faţă de anul anterior.

Situaţie alarmantă pentru economia locală. La Iaşi, în medie, în fiecare zi a anului trecut, au dispărut din „peisaj” 23 firme. În schimb, doar 15 societăţi le-au luat ulterior locul, fiind înfiinţate zilnic, tot în medie, potrivit calculelor „Ziarului de Iaşi” pe baza datelor pe 2016 centralizate de Oficiul Naţional al Registrul Comerţului (ONRC).

Cine este pe primul loc
 
Iaşul ocupă locul trei într-un top neoficial al judeţelor cu cele mai multe cazuri de firme radiate anul trecut. Municipiul Bucureşti, cu 20.357 de cazuri, şi judeţul Cluj, cu 6.054 de firme radiate, ocupă primele două poziţii la nivelul întregii ţări. În 2016, 4.693 firme din judeţul Iaşi au fost radiate din evidenţele Registrului Comerţului, număr cu 14,11% mai mare faţă de cel consemnat în intervalul ianuarie-decembrie 2015.Tot anul trecut, în judeţul Iaşi, 567 de agenţi economici şi-au suspendat activitatea, cu 5% mai mult faţă de datele pe anul 2015. Incidenţa cazurilor de firme care au fost dizolvate în judeţ a fost mai mare cu 6,13 procente comparativ cu situaţia pe 2015: 734 de firme au fost dizolvate în urmă cu doi ani, faţă de 779 de cazuri, câte erau în evidenţe la 31 decembrie 2016.
 
Locul trei la insolvenţe
 
Potrivit ONRC, numărul dosarelor cu firme intrate în insolvenţă, deschise în anul trecut la Tribunalul Sindic din Iaşi, a crescut cu aproape 12 procente comparativ cu situaţia din ianuarie-decembrie 2015. Circa 520 de firme din judeţ au intrat în insolvenţă pe parcursul anului trecut, „stoc” care plasează judeţul în fruntea clasamentului naţional, pe locul trei, după Bucureşti şi Bihor. La nivelul întregii ţări, numărul de firme intrate în insolvenţă a scăzut cu aproape 19 procente, raportat la situaţia din 2015.
 
Interesul pentru afaceri este în scădere
 
Potrivit centralizării efectuate de Registrul Comerţului, numărul persoanelor care au realizat demersuri pentru deschiderea de noi firme în judeţ a scăzut cu mai bine de 10 procente în decurs de un an. 3.875 de persoane au înfiinţat firme în 2016 la Iaşi faţă de 4.313 în 2015. Majoritatea covârşitoare a celor care au deschis noi unităţi economice, în procent de 69%, au ales să înregistreze societăţi cu răspundere limitată. Alţi 471 de antreprenori au deschis întreprinderi individuale în 2016, iar 675 de noi persoane figurează în evidenţele pe judeţ cu statutul de persoană fizică autorizată. 45 de întreprinderi familiale noi au fost înregistrate în 2016 şi o singură societate pe acţiuni.
 
 
    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.