Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI

Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului

GALERIE
avocatul_poporului
  • avocatul_poporului
- +

Activitatea Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului la nivelul anului trecut sub aspect statistic s-a concretizat în următoarele:

Au fost acordate 450 de audiențe și înregistrate un număr de 294 de petiții, din care 131 au fost constituite în urma audiențelor, restul fiind constituite prin alte mijloace de comunicare.

De asemenea, au fost dispuse un număr de 83 de sesizări din oficiu și au fost efectuate 29 de anchete la autorități publice, care au vizat următoarele drepturi constituționale: protecția copiilor și a tinerilor (art. 49), dreptul la ocrotirea sănătății (art.34), dreptul la un mediu sănătos (art. 35), dreptul la viață și la integritate fizică și psihică (art.22), protecția persoanelor cu handicap (art. 50), egalitate în drepturi (art. 16), dreptul la muncă și protecția socială a muncii (art.41) și dreptul la un nivel de trai decent (art. 47).

În urma anchetelor desfășurate sau eventual a petițiilor formulate, în situația în care urmare a demersurilor efectuate la autoritățile implicate situația a impus, au fost formulate de către Avocatul Poporului 7 recomandări. Autoritățile cărora le-au fost formulate aceste recomandări au fost: Spitalul Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad; Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui; Primăria comunei Banca, jud. Vaslui; Primaria comunei Voinești, Jud. Iași; Primăria comunei Cozmești, jud. Vaslui; Casa Județeană de Pensii Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași. Din aceste recomandări, 6 au fost însușite de autorități și una este în curs de comunicare a răspunsului la recomandarea formulată.

Aspectele sesizate de petenți au vizat: tergiversarea întocmirii documentației prealabile emiterii titlurilor de proprietate; rectificarea unor erori din titlurilor de proprietate; neimplicarea autorităților locale în sancționarea unor societăți comerciale, care desfășurau activități comerciale fără autorizație de funcționare și aviz, tulburând exercitarea dreptului de proprietate al vecinilor și nerespectând regulile privind protecția mediului și buna vecinătate; acordarea de locuințe sociale din fondul locativ de stat ori erau nemulțumiți de cele atribuite în folosință; nerespectarea unor drepturi a beneficiarilor unor legi speciale (ex. Legea 189/2000, Decretul -lege nr. 118/1990, Legea nr. 44/1994); imposibilitatea obținerii unor adeverințe, care să ateste încadrarea în grupele I sau II de muncă de la foștii angajatori (societățile fiind în procedură de insolvență, radiate) sau neluarea acestora în calcul de către casele județene de pensii la stabilirea drepturilor de pensie sau recalcularea acestora; nemulțumiri legate  de schimbarea gradului de handicap de către Comisia de reevaluare; problema accesibilității în instituții și unități medicale a rampelor destinate persoanelor cu handicap locomotor; plata parțială a indemnizației pentru copilul cu handicap din lipsa fondurilor; problema neangajării asistenților personali pentru persoane cu handicap datorită lipsei fondurilor, fiind preferată acordarea indemnizației lunare; nemulțumiri legate de modul de repartizare a cheltuielilor comune de  către asociațiile de proprietari, respectiv obligativitatea participării tuturor locatarilor la cheltuielile  necesare pentru administrarea spațiilor comune din condominiu; nerespectarea modalității de colectare și transport a deșeurilor fapt, care a determinat apariția unor focare de infecție; solicitări privind obținerea unor informații referitoare la modul de soluționare a unor dosare sau sesizări; necomunicarea în termen a unui răspuns din partea autorităților publice etc.

Totodată, pentru promovarea rolului  și competențelor Avocatului Copilului, structură distinctă din cadrul Instituției Avocatul Poporului și înființată prin Legea nr.9/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, pe parcursul întregului an au fost întreprinse mai multe acțiuni de promovare în unități de învățământ atât pe raza județului Iași cât și pe raza jud. Vaslui. Au fost purtate discuții cu copii din școli și licee, context în care li s-au explicat ce drepturi au, căror autorități se pot adresa în caz de încălcare a acestor drepturi și le-au fost date exemple în care  minori au fost victime a unor abuzuri: (ex. violență fizică și psihică din partea părinților, tutorelui sau reprezentantului legal, exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau altă formă abuz emoțional sau formă de violență, prevăzută și sancționată de legislația internă și internațională la care România este parte).

Cele mai multe sesizări au fost din județul Iași și Vaslui, județe, de altfel, aflate în aria biroului nostru de competență, dar și din alte județe ale țării precum Neamț, Botoșani, Ilfov, Bihor sau din străinătate: Grecia sau Republica Moldova.

Consilier, Paula Iekel

Coordonator Biroul Teritorial Iaşi – Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri