Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului

GALERIE
avocatul-poporului
  • avocatul-poporului
- +

Activitatea Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului la nivelul anului 2020 sub aspect statistic s-a concretizat în următoarele:

Au fost înregistrate un număr de 305 petiții și acordate 108 audiențe până la nivelul lunii martie, ulterior datorită contextului epidemiologic, fiind declarată starea de urgență și starea de alertă, acordarea audiențelor a fost suspendată. Cu toate acestea, petenții au fost informați asupra modalităților în care se pot adresa instituției noastre și au formulate petiții pe care le-au transmis prin e-mail, poștă, fax sau au fost preluate prin serviciul nostru de dispecerat.

De asemenea, au fost dispuse un număr de 70 de sesizări din oficiu și au fost efectuate  8 anchete la autorități publice. Acestea au vizat încălcarea următoarelor drepturi constituționale: protecția copiilor și a tinerilor (art. 49), dreptul la ocrotirea sănătății (art.34), dreptul la viață și la integritate fizică și psihică (art.22), dreptul la muncă și protecția socială a muncii (art.41), protecția persoanelor cu handicap (art. 50), dreptul de proprietate privată, egalitatea în drepturi (art. 16), dreptul la un nivel de trai decent (art. 47), dreptul la învățătură, dreptul la informație (art. 31).

În contextul sesizărilor din oficiu sau a petițiilor formulate, în cazul în care urmare demersurilor efectuate la autoritățile implicate situația a impus, au fost formulate de către Avocatul Poporului 5 recomandări. Autoritățile cărora le-au fost adresate aceste recomandări au fost: Inspectoratul Școlar Județean Vaslui; Primăriei comunei Pogana, jud. Vaslui; Primăria comunei Grajduri, jud. Iași și Primăria comunei Tăcuta, jud. Vaslui; Școala Gimnazială „Sf. Andrei„ comuna Tăcuta, Jud Vaslui; Școala Gimnazială nr. 1, sat Gara Banca, jud. Vaslui și Primăria comunei Banca, jud. Vaslui. Conținutul acestor recomandări poate fi găsit pe site-ul oficial al instituției.

Din problematica adusă în atenția biroului nostru subliniem câteva exemple: tergiversarea întocmirii documentației prealabile emiterii titlurilor de proprietate; rectificarea unor erori din titlurilor de proprietate; obligativitatea acordării zilelor libere în temeiul prevederilor Legii nr.19/2020; neacordarea diferențelor salariale, conform prevederilor Legii nr. 85/2016 privind diferențele salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011; neangajarea asistenților personali pentru persoane cu handicap datorită lipsei fondurilor de către unitățile administrativ teritoriale; respectarea dreptului la învățătură, prevenirea absenteismului și riscului abandonului școlar; obligativitatea efectuării testelor de identificare a prezenței virusului SARS-CoV2 de către unitățile spitalicești în mod gratuit la internare; nemulțumiri legate de organizarea licitației în vederea închirierii locurilor de parcare libere din zona de reședință; acordarea drepturilor minorului, instituite de H.G. nr. 564/2017 privind modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar; nemulțumiri legate de termenul lung pentru verificarea îndeplinirii condițiilor necesare redobândirii cetățeniei române potrivit art. 10 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, de către Autoritatea Natională pentru Cetățenie; nemulțumiri legate de disconfortul creat de punctele de colectare a deșeurilor cu spațiu de depozitare insuficient, amplasate în spatele blocului; refuzul autorității fiscale locale de a încasa plata impozitului anual, motivat de neplata taxei de salubrizare, în contextul în care contribuabilul locuiește împreună cu familia în străinătate, iar la imobilul în cauză nu locuiește nicio persoană; nevalorificarea de către casele județene de pensii a adeverințelor eliberate de fostul angajator, care atestă încadrarea în grupele I și II de muncă; limitarea în contextul actual pandemic a locurilor pentru persoane adulte cu handicap din centrele rezidențiale aflate în subordinea DGASPC; excluderea de la acordarea primei de stat de 25% la data încheierii contractului de economisire-creditare cu BCR – Banca pentru locuințe S.A (2014), a persoanelor ce depășesc limita de vârstă de 65 de ani; solicitări privind obținerea unor informații raportat la diverse acte normative; necomunicarea în termen a unui răspuns din partea autorităților publice etc.

Din totalul de 305 petiții și 70 de sesizări din oficiu, 9 petiții și respectiv 34 sesizări din oficiu au vizat problematica respectării dreptului constituțional privind protecția copiilor și a tinerilor (art. 49). Au fost avute în atenție cazuri în care minorii au fost victime a unor abuzuri (ex. violență fizică și psihică din partea părinților, tutorelui sau reprezentantului legal, exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau altă formă abuz emoțional sau formă de violență, prevăzută și sancționată de legislația internă și internațională la care România este parte).

Cele mai multe petiții și sesizări din oficiu au fost din județul Iași și Vaslui, județe, de altfel, aflate în aria biroului nostru de competență, dar au fost soluționate și petiții din alte județe ale țării precum Neamț, Suceava, Botoșani, Vâlcea, Cluj, Buzău sau din străinătate: Italia sau Republica Moldova.

Consilier, Paula Iekel
Biroul Teritorial Iaşi
Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.