anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Bilanțul activității Biroului teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului

GALERIE
avocatul_poporului
 • avocatul_poporului
- +

Activitatea Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului la nivelul anului 2022 sub aspect statistic s-a concretizat în următoarele:

 

Au fost înregistrate un număr de 328 petiții, din care au fost deschise cca 200 de dosare, s-au acordat 299 audiențe, s-au înregistrat 274 de apeluri telefonice prin serviciul dispecerat, s-au desfășurat 33 de activități de mediatizare/colaborare cu alte autorități, s-a sesizat din oficiu în 112 cazuri, a efectuat 25 de anchete și a formulat 13 Recomandări către autorități.

Principalele drepturi constituționale care au făcut obiectul sesizărilor din oficiu au fost: protecția copiilor și a tinerilor (art.49), dreptul la un nivel de trai decent (art.47), dreptul la ocrotirea sănătății (art.34), dreptul la un mediu sănătos (art. 35), dreptul la viață și la integritate fizică și psihică (art.22), dreptul la muncă și protecția socială a muncii (art.41), protecția persoanelor cu handicap (art. 50), egalitatea în drepturi (art. 16) și dreptul la învățătură (art. 32).

În contextul sesizărilor din oficiu, în cazul în care urmare demersurilor sau anchetelor efectuate la autoritățile implicate situația a impus, au fost formulate de către Avocatul Poporului 13 recomandări. Autoritățile cărora le-au fost adresate aceste recomandări au fost: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, Școala Gimnazială ”Anastasie Panu” Huși, județul Vaslui, Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos, județul Iași, Primăria comunei Golăiești, județul Iași, Primăria comunei Cozmești, județul Vaslui, Primăria comunei Ciocani, județul Vaslui, Școala Gimnazială ”Teodor Medeleanu” Ciocani, județul Vaslui, Școala Gimnazială ”Ionel Teodoreanu” Iași, Primăria comunei Perieni, județul Vaslui, Primăria comunei Stănilești, județul Vaslui, Primăria comunei Solești, județul Vaslui, Primăria comunei Iana, județul Vaslui, Primăria comunei Arsura, județul Vaslui, Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana, județul Iași și Colegiul Tehnic ”I.C. Ștefănescu” Iași.

Din problematica adusă în atenția biroului nostru la nivelul anului trecut menționăm câteva exemple: tergiversarea rectificării titlurilor de proprietate și înaintarea documentației către O.C.P.I de către Comisiile locale de fond funciar; tergiversarea emiterii unui nou titlu de proprietate; dreptul la vizită al aparținătorilor și modificarea protocoalelor care privesc accesul și informarea acestora cu privire la vizite, categorii de pacienți care pot fi vizitați și furnizarea de pachete acestora cu respectarea regulilor privind răspândirea Sars-Cov2; recalcularea pensiei pentru limită de vârstă; problematica accesibilității persoanelor cu dizabilități locomotorii la căile de acces, neadaptate conform prevederilor legale în domeniu; problematica accesibilității la serviciul public de canalizare; dificultățile cu care se confruntă elevii din învățământul preuniversitar, în ceea ce privește asigurarea gratuității la servicii publice de transport local; neacordarea integrală de către angajator a concediului de odihnă aferent perioadei de incapacitate temporară de muncă în care s-a aflat salariatul; întârzierea eliberării adeverințelor care atestă statutul de prizonier de război, deportat sau condamnat pe motive politice; întârzierea eliberării certificatelor de atestare a edificării construcțiilor; deficiențele de comunicare dintre cadrele medicale și pacienți; neluarea în calcul a unor documente eliberate de Arhivele Naționale care atestă activitatea desfășurată în grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă; întârzieri în eliberarea de documente de la C.N.S.A.S; modalitatea defectuoasă de intervenție a unui echipaj de poliție în urma sesizării unei persoane cu privire la săvârșirea unor acte de violență; deficiențe în procedura de obținere a dovezii calității de asigurat și modalitatea ștergerii din lista de asigurați înscriși din inițiativa medicului de familie; fapte de agresiune fizică și sexuală săvârșite de un angajat asupra beneficiarilor unei locuințe protejate; nemulțumirea față de respingerea pensiei anticipate întrucât nu s-au valorificat perioadele înscrise în carnetul de muncă, dar lipsește data contractului de muncă; deschidere procedurii de adopție a unui copil, pentru care se instituise măsura de protecție a plasamentului, fără a exista un consimțământ din partea ambilor părinți firești; acordare sprijin locuințe sociale; dificultăți în obținerea autorizațiilor de construire; nerespectarea condițiilor de detenție conform prevederilor legale; neasigurarea regimului de hrană diferențiat etc.

Din totalul de 328 petiții și 112 de sesizări din oficiu, 15 petiții și respectiv 69 sesizări din oficiu au vizat problematica respectării dreptului constituțional privind protecția copiilor și a tinerilor (art. 49). Au fost avute în atenție cazuri în care minorii au fost victime ale unor abuzuri (ex. violență fizică și psihică, exploatare sexuală, exploatare prin muncă, altă formă abuz emoțional sau formă de violență, prevăzute și sancționate de legislația internă și internațională la care România este parte).

Dintre cele mai importante aspecte care au vizat problematica drepturilor copiilor exemplificăm următoarele: respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește instituirea unei măsuri de protecție specială supraveghere specializată sau plasament, în favoarea minorului care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală și care nu răspunde penal; luarea măsurilor legale de către serviciul public de asistență socială organizat la nivelul mai multor localități pentru: depistarea precoce a situațiilor de risc în care se pot afla copiii din comunitate, cu precădere prin implicarea membrilor Consiliului Comunitar Consultativ și cu instituțiile publice și private locale care, prin natura profesiei, intră în contact cu copilul (școala, poliția, biserica, medicul de familie); eficientizarea monitorizării copiilor din comunitate aflați în situație de risc, prin întocmirea documentației prevăzute de lege; identificarea și monitorizarea efectivă a tuturor copiilor de pe raza unității administrativ-teritoriale cu părintele unic susținător sau cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate; respectarea dispozițiilor legale de către unitățile de învățământ în cazurile în care se interacționează cu elevi cu dizabilități, care nu au fost deja încadrați în grad de handicap, astfel încât aceștia să beneficieze de diagnostic precoce și intervenție timpurie; respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește interzicerea în unitățile de învățământ a măsurilor care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, interzicerea participării la cursuri; anonimizarea pe portalul instanțelor de judecată a numelui persoanelor vătămate minore în dosarele penale având ca obiect infracțiuni contra libertății și integrității sexuale etc.

Cele mai multe petiții și sesizări din oficiu au fost din județul Iași și Vaslui, județe, de altfel, aflate în aria de competență a Biroului Teritorial Iași, însă au fost soluționate și petiții din alte județe ale țării: Arad, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Argeș, Cluj, Sălaj și Brașov, precum și din afara țării: Cipru, Italia, Moldova și Ucraina.

consilier, Carla Cozma

Biroul Teritorial Iași – Instituția Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.