anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"

GALERIE
cutremur_Turcia
 • cutremur_Turcia
- +

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria a continuat să crească miercuri, ajungând la peste 11.700 de morţi, iar şansele de supravieţuire scad tot mai mult după două zile de la dezastru. În acelaşi timp, criticile tot mai mari în legătură cu reacţia autorităţilor l-au obligat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să recunoască deficienţele în răspunsul guvernului. Pe de altă parte, creşte furia populară şi în legătură cu standardele de construcţie.

Vorbind în provincia Hatay, aproape de epicentrul cutremurelor, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri că numărul persoanelor din Turcia al căror deces este confirmat a crescut la 9.057. Oficialii sirieni şi o organizaţie din nord-vestul Siriei, din zona aflată sub controlul rebelilor, au declarat că numărul morţilor din Siria a ajuns la 2.662, ceea ce ridică bilanţul combinat la 11.719 de decese. De asemenea, sunt aproape 50.000 de răniţi în Turcia şi 5.000 în Siria.

Se aşteaptă însă ca numărul morţilor din ambele ţări să crească în continuare. Sutele de clădiri prăbuşite în oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în locuinţele lor atunci când cutremurul a lovit, în zorii zilei.

În Turcia, este cel mai grav bilanţ de la cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade din 1999, care a ucis 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. În 1939, 33.000 de persoane au murit în urma unui cutremur în provincia Erzincan, în estul ţării. Mulţi din zona dezastrului au dormit în maşini sau pe străzi, sub pături, temându-se să se întoarcă în clădirile mult şubrezite.

Salvatorii au lucrat în ultimele două zile în condiţii de frig năprasnic, după ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni în zori sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, urmat de replici puternice. Vremea rea complică eforturile de salvare în Turcia, iar în Siria situaţia este şi mai complicată din cauza conflictului civil. Or, primele 72 de ore sunt cruciale pentru găsirea supravieţuitorilor, spun specialiştii.

Autorităţile turce au difuzat o înregistrare video cu supravieţuitori salvaţi, printre care o tânără în pijamale şi un bărbat mai în vârstă acoperit de praf, scos dintre dărâmături cu o ţigară rămasă neaprinsă, prinsă între degete.

Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, seismul a ucis oameni până în sud, la Hama, la 250 km de epicentru.

În Siria, 23 de milioane de persoane sunt "potenţial în pericol, inclusiv cinci milioane de persoane vulnerabile", a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ajutoarele ajung cu mare greutate, iar în Jandairis, o zonă controlată de rebeli, aproape toate clădirile au fost grav avariate . "Sunt cam 400 - 500 de persoane prinse sub fiecare clădire prăbuşită, cu doar 10 oameni care încearcă să-i scoată. Şi nu există maşini", a relatat un localnic.

Unii dintre cei ucişi în Turcia erau refugiaţi din războiul din Siria. Sacii cu cadavrele lor au ajuns la graniţă în taxiuri, în dube dărăpănate şi în grămezi, pe camioane cu platformă, pentru a fi duşi la locurile de odihnă finală în ţara lor de origine.

UNDE ESTE STATUL?

Salvatorii încă mai scot unii oameni în viaţă, în timp ce pe alţii îi găsesc morţi. Însă mulţi turci s-au plâns de lipsa de echipament, de profesionalism şi de sprijin pentru a-i salva pe cei blocaţi - uneori chiar dacă se aud strigătele lor de ajutor de sub grămezile de moloz.

În provincia Hatay din sudul Turciei, care a fost puternic afectată de cutremur, mai mulţi copii şi adolescenţi au fost scoşi dintre dărâmăturile unei clădiri - singurele momente de bucurie într-o atmosferă tot mai sumbră şi mai disperată. În această provincie unde acţionează şi salvatorii români, oraşul Antakya (vechea Antiohia) zace în ruine, înecat într-un nor gros de praf de la excavatoarele care caută printre dărâmături, relatează agenţiile internaţionale de presă. "Antakya este terminată", spun locuitorii. Cât vezi cu ochii, clădirile sunt total sau parţial prăbuşite. Chiar şi cele care mai sunt încă în picioare sunt cu crăpături urâte şi nimeni nu îndrăzneşte să rămână acolo. Zeci de cadavre, unele acoperite cu pături şi cearşafuri, iar altele în saci mortuari, erau aliniate pe jos în faţa unui spital, relatează Reuters.

În epicentrul cutremurului, în Kahramanmaraş, un oraş cu peste un milion de locuitori devastat de cutremur şi acoperit de zăpadă, ajutoarele nu ajunseseră încă marţi dimineaţa. "Unde este statul? Unde este? (...) Au trecut două zile şi nu am văzut pe nimeni (...) Copiii au îngheţat de frig", spune furios Ali, care încă mai spera să-şi vadă în viaţă fratele şi nepotul, blocaţi în ruinele locuinţei lor.

La Adiyaman, un alt oraş din sudul Turciei, în unele dintre zonele afectate nu există încă salvatori sau utilaje, a constatat un corespondent AFP. Voluntarii fac tot ce pot, dar furia creşte în rândul populaţiei.

Reţelele sociale din Turcia sunt inundate de mesaje ale oamenilor care se plâng de lipsa eforturilor de salvare şi de căutare a victimelor în zonele lor, în special în regiunea Hatay.

IMPACTUL ASUPRA ALEGERILOR

Preşedintele Erdogan, care a declarat stare de urgenţă în 10 provincii şi a trimis trupe pentru a ajuta, a sosit miercuri în Kahramanmaraş pentru a vedea pagubele şi eforturile de salvare şi acordare a ajutoarelor. Vorbind cu reporterii, cu vuietul sirenelor ambulanţelor pe fundal, Erdogan a declarat că au existat probleme cu drumurile şi aeroporturile. Dar "suntem mai bine astăzi", a spus el.

Pe fondul furiei celor care au rămas fără locuinţe şi care sunt frustraţi de sosirea lentă a echipelor de salvare, preşedintele Tayyip Recep Erdogan a fost nevoit să recunoască, totuşi, că au existat probleme cu răspunsul iniţial al guvernului la cutremurul devastator. 

Erdogan, care are alegeri în luna mai, a declarat, cu ocazia unei vizite în zona dezastrului, că operaţiunile funcţionează acum normal şi a promis că nimeni nu va rămâne fără adăpost.

"Bineînţeles că există deficienţe, este imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru", a justificat preşedintele, care a vizitat provincia Hatay, aflată la graniţa cu Siria.

"Vom fi mai buni mâine şi mai târziu. Încă mai avem unele probleme cu combustibilul, dar le vom depăşi şi pe acestea", a transmis el. Ulterior, el a condamnat criticile la adresa răspunsului guvernului. "Acesta este un moment pentru unitate, solidaritate. Într-o perioadă ca aceasta, nu pot accepta ca oamenii să desfăşoare campanii negative în interes politic", a declarat Erdogan.

"Unele persoane necinstite şi dezonorante au publicat declaraţii false, cum ar fi "nu am văzut niciun soldat sau poliţist" ", a adăugat el. De altfel, la cutremurul de luni, poliţia turcă a arestat mai multe persoane pentru postări "provocatoare" pe internet.

Serviciul Twitter a fost inaccesibil miercuri, iar compania Netblocks, care monitorizează traficul pe internet, a declarat că accesul la reţeaua socială a fost restricţionat "prin intermediul mai multor furnizori de servicii de internet din Turcia". Unii au suspectat că este o mişcare a autorităţilor pentru a contracara criticile apărute pe internet. Turcia are un istoric al unor astfel de practici, de a restricţiona comunicaţiile, în cazul unor situaţii de dezastru, a precizat Netblocks.

Cu toate acestea, dezastrul va reprezenta o provocare pentru Erdogan în alegerile din luna mai, care se anunţau oricum a fi cea mai grea luptă electorală din cele două decenii de mandat. Orice percepţie că guvernul nu reuşeşte să gestioneze dezastrul în mod corespunzător i-ar putea afecta perspectivele lui Erdogan. Pe de altă parte, spun analiştii, s-ar putea întâmpla şi fenomenul invers: el ar putea să obţină sprijinul populaţiei în jurul răspunsului la criză şi să îşi consolideze astfel poziţia.

IMAGINI APOCALIPTICE

Cutremurul a pus la pământ mii de clădiri, inclusiv spitale, şcoli şi blocuri de locuinţe, a rănit zeci de mii de persoane şi a lăsat nenumăraţi oameni fără adăpost. Străzi întregi din Kahramanmaraş, în apropiere de epicentru, au fost reduse la grămezi de moloz, au arătat imaginile filmate cu drona. Coloane de fum care se ridicau de la incendii în tot oraşul. Sute de corturi au fost instalate ca adăpost într-o sală de sport. Jurnaliştii Reuters au văzut aproximativ 50 de cadavre învelite în pături pe podeaua unei săli de sport.

Ajutorul internaţional a început să sosească de marţi, zeci de ţări oferindu-şi serviciile pentru Ankara, inclusiv cele din Uniunea Europeană şi din Golf, Statele Unite, China şi chiar Ucraina, care trimite 87 de salvatori în ciuda invaziei ruseşti. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că o conferinţă a donatorilor va avea loc în martie la Bruxelles.

FURIA FAŢĂ DE STANDARDELE DE CONSTRUCŢIE CREŞTE ÎN TURCIA

În Turcia creşte, pe de altă parte, furia că aplicarea deficitară a reglementărilor în domeniul construcţiilor a contribuit la prăbuşirea multor clădiri în cutremurele de luni, ceea ce a dus la creşterea numărului de morţi, relatează BBC. Reglementările privind construcţiile au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare în Turcia, cel mai recent în 2018.

De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane.

Dar "amnistiile periodice în materie de construcţii", care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul unei taxe, au contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur din sudul Turciei au primit "amnistie" de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.

Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite mai recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni şi ce declaraţii au fost făcute iniţial de companiile de construcţii cu privire la conformitatea lor la riscul seismic. Astfel, una dintre clădirile din Malatya a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost "finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele". În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost "de primă clasă".

SITUAŢIE COMPLICATĂ DE RĂZBOI ÎN SIRIA

În Siria, eforturile de ajutorare sunt complicate de un conflict care a divizat naţiunea şi i-a distrus infrastructura. Echipele de salvare au avut dificultăţi în a ajunge în unele dintre cele mai afectate zone, fiind reţinute de drumurile distruse, de vremea nefavorabilă şi de lipsa de echipamente grele. Unele zone au rămas fără combustibil şi electricitate.

În zonele rebele din Siria, Căştile Albe (voluntari ai protecţiei civile) au implorat comunitatea internaţională să trimită ajutoare. "Oamenii mor în fiecare secundă sub dărâmături", a declarat pentru AFP purtătorul lor de cuvânt Mohammad al-Shebli.

La Alep, în zona guvernamentală, soldaţii ruşi au salvat marţi seară un bărbat dintre dărâmături, a anunţat Ministerul rus al Apărării. În total, 42 de persoane au fost salvate de la cutremur de către trupele ruseşti, iar peste 300 au fost implicate în eforturile de salvare, potrivit armatei ruse.

"Lăsaţi politica deoparte şi lăsaţi-ne să ne facem munca umanitară", a pledat coordonatorul ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, într-un interviu acordat AFP. "Nu ne putem permite să aşteptăm şi să negociem. Dacă vom aştepta să negociem, va fi deja prea târziu", a adăugat el.

Ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite a recunoscut că guvernul sirian se confruntă cu o "lipsă de capacităţi şi de echipamente", dar a pus acest lucru pe seama celor peste zece ani de război civil din ţara sa şi a sancţiunilor occidentale.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.