Bilanţul privind câştigurile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Bilanţul privind câştigurile

GALERIE
87867-1
 • 87867-1
- +

Pentru mulţi dintre noi, domeniul finanţelor, platformei de tranzacționare, câştigurilor pare a fi o nebuloasă greu de elucidat. Astăzi, însă ne propunem să desluşim şi să interpretăm un bilanţ contabil. Pentru început trebuie să subliniem faptul că acesta este instrumentul financiar ce sintetizează toată activitatea unei societăţi prin evidenţierea a ceea ce deţine şi datorează entitatea pentru cei interesaţi de cunoaşterea şi evaluarea firmei. Bilanțul contabil se întocmește conform legislației din România la sfârșitul fiecărui an de către toate societățile și sub formă de raportare semestrială.

Bilanţul contabil conţine câteva secţiuni:

 • Bilanț prescurtat
 • Contul de profit și pierdere
 • Date informative
 • Situația activelor imobilizate
 • Situația amortizãrii activelor imobilizate
 • Situația ajustãrilor pentru depreciere

Când privim un bilanț, un cont de profit și pierdere, etc., acestea nu ne furnizează decât cifre care pentru majoritatea celor care nu au cunoștințe de contabilitate nu reprezintă nimic sau nu înțeleg la ce folosesc acele sume de bani.

De aceea consider că pentru cei care se află în această situație, citind acest articol le va fi foarte util pentru a înțelege la ce ajută acele cifre și cum le pot utiliza. Cifrele, informațiile, prezentate în bilanț pot fi folosite pentru indicarea situației societății prin utilizarea lor în calculul unor indicatori.

Bilanţul contabil este sursa principală de informaţii pentru utilizatorii interni şi externi ai întreprinderii. Doar în baza bilanţului contabil se apreciază valoarea şi structura patrimoniului întreprinderii, gradul de îndatorare a întreprinderii, capacitatea de plată, coeficienţii de lichiditate, rezultatul financiar şi mulţi alţi indicatori necesari pentru luarea de decizii manageriale. Informaţia din bilanţul contabil se foloseşte pe larg de către băncile comerciale şi organele fiscale.

Există multe rapoarte economice din întreaga lume. În fiecare zi poți auzi despre noi date publicate și despre impactul acestora asupra piețelor financiare. Asta nu înseamnă, totuși, că o publicare este la fel de importantă ca alta.

Întocmirea rapoartelor financiare constituie principala etapă de finalizare a procesului contabil. Rapoartele financiare reprezintă totalitate sistematizată de indicatori ce caracterizează situaţia patrimonială şi financiară, existenta şi fluxul capitalului propriu şi al mijloacelor băneşti ale entităţii pe o perioadă de gestiune.

Scopul rapoartelor financiare îl constituie prezentarea unei informaţii accesibile investitorilor şi creditorilor reali şi potenţiali: privind situaţia financiară a întreprinderii indicatorii activităţii acesteia şi fluxul mijloacelor băneşti, privind resursele economice şi datoriile întreprinderii, componenţa activelor şi a surselor de formare a acestora, precum şi modificările lor, fiind necesare unui cerc larg de utilizatori în luarea deciziilor economice.

În baza informaţiei rapoartelor financiare se calculează o serie de indicatori de apreciere a structurii patrimoniului şi surselor de finanţare, rentabilităţii economice şi financiare, productivităţii muncii, vitezei de rotaţie a activelor şi datoriilor, lichidităţii etc., care servesc pentru analiza economico-financiară a întreprinderii. Prin compararea acestor indicatori în dinamică se poate de apreciat cum au evoluat aceştia pe parcursul a cîtorva ani, precum şi de efectuat previziuni cu privire la evoluţia lor în viitor.

Bilanțul contabil este cea mai completa si exacta sursa de caracterizare a activitatii trecute, dar si de elaborare a prognozelor pentru intreprindere. Reprezintă un procedeu de grupare a mijloacelor economice a entitatii pe tipuri si surse de formare a acestora in expresie baneasca la o data determinata.

Acesta serveşte la reflectarea poziţiei financiare a entitatii, oferind informatii despre capacitatea acesteia de a genera fluxuri viitoare de numerar, precum si despre necesitatile de creditare viitoare si capacitatea de onorare a acestora. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.