Binefacerile progresului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Binefacerile progresului

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Această reconfortantă istorie ar putea părea unora cam încâlcită. Să nu-şi facă probleme: se vor obişnui cu noile realităţi şi cu schimbările accelerate în materie de moravuri. Aşa cum spune undeva Caragiale: „progresul o dată urnit, ori într-un sens, ori într-altul, nu poate fi oprit de nimeni, de nimic!”

Într-un articol pe care l-am publicat în iunie 2002, relatam câteva cazuri ce arătau că emanciparea societăţii în materie de sexualitate a făcut paşi decisivi. Aminteam astfel de două americance, Sharon şi Candace, lesbiene şi surde, care se hotărâseră să aibă un copil. Dorinţă firească pentru un cuplu, numai că Sharon şi Candace voiau ca şi copilul lor să fie surd, în ideea - probabil - ca familia lor să fie cât mai unită. Au ales soluţia inseminării artificiale şi s-au adresat, pentru obţinerea spermei, unui vechi şi bun prieten, atins de surditate congenitală. În ianuarie 2002, Sharon a născut un băieţel, căruia i s-a dat numele Gauvin şi care s-a dovedit la înălţimea speranţelor părinţilor: era complet surd de urechea stângă şi auzea foarte, foarte slab cu urechea dreaptă.

Povestea mai prezenta un detaliu, nu lipsit de interes: cele două fiinţe al căror cămin era acum luminat de zâmbetul bebeluşului, Sharon şi Candace, sunt terapeute, specialiste în sănătatea mintală.

Iată însă că, după aproape două decenii, aflăm din presă despre cazuri şi mai spectaculoase.

Cotidianul Daily Mirror salută, entuziast, „cea mai modernă familie din Regatul Unit”. Site-ul Causeur, cunoscut pentru atitudinea sa non-conformistă şi incorectă politic, preia textul, condimentându-l cu ironii bine ţintite. Aşadar: Reuben, 39 de ani, era femeie înainte de a deveni (?) bărbat, ceea ce nu l-a împiedicat să-şi păstreze uterul (de aici şi semnul de întrebare pe care l-am pus după „a deveni”). În urmă cu şase ani, Reuben a dorit să cunoască bucuria de a avea un copil. Dorinţă, din nou, cât se poate de firească. A încetat să mai ia testosteron şi a început un tratament împotriva sterilităţii care s-a dovedit eficient (medicina, ştim bine, a progresat enorm). Ei bine, Reuben a decis să rămână - cum să spun? - gravid (sau, dacă preferaţi, însărcinat).

Era exclus să-i ceară tovarăşei sale de viaţă, Jay, să poarte sarcina, întrucât Jay este o femeie non-binară (non-binar = nici bărbat, nici femeie; voi da, acolo unde e cazul, câteva explicaţii minimale, cu scuzele de rigoare că simplific o problematica mult mai complexă). Şi cum Reuben şi Jay se iubesc foarte mult, nici vorbă să facă apel la un banal donator de spermă. Au căutat, în consecinţă, o persoană cu care să aibă reale şi profunde afinităţi. Şi au găsit-o pe Facebook.

Persoana era o femeie trans (transsexual = persoană care se identifică cu celălalt gen sau, pe româneşte, cu celălalt sex). Fiind o femeie trans, adică un bărbat care se consideră femeie, ea era încă în stare să producă spermă. Cu multă gentileţe, ea (el?) a acceptat să fie donatoare (donator?). Povestea e cu happy end: Reuben a născut un copilaş adorabil. În culmea fericirii, Reuben şi Jay îşi doresc şi alţi copii. Ba chiar Jay, femeia non-binară, s-a oferit să poarte următoarea sarcină, cuplul urmând doar să decidă cine va fi fericitul (fericita?) donator (donatoare?).

Această reconfortantă istorie ar putea părea unora cam încâlcită. Să nu-şi facă probleme: se vor obişnui cu noile realităţi şi cu schimbările accelerate în materie de moravuri. Aşa cum spune undeva Caragiale: „progresul o dată urnit, ori într-un sens, ori într-altul, nu poate fi oprit de nimeni, de nimic!”

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.