Birocrația care sufocă – Cum a fost pierdută o investiție de interes public? Relocarea liniilor de înaltă tensiune a durat doi ani și jumătate
Primăria Iași a ratat un proiect pentru execuția unei pasarele peste drumul european. Construirea era asumată de un investitor privat, iar singurul lucru pe care trebuia să-l facă municipalitatea era să-l sprijine pe acesta în obținerea autorizației și devierea unor rețele de utilități. Dar, Primăriei i-au trebuit 2 ani și 6 luni să emită avizul. Între timp, valoarea pasarelei s-a dublat, iar investitorul a renunțat la proiect.
Într-un punct de vedere trimis ZDI, Primăria spune că și-a îndeplinit, prin structurile de specialitate, „obligațiile asumate conform contractului”, dar una dintre obligații „a fost mai laborioasă”. În același timp, reprezentanții instituției spun că Primăria a preluat inițiativa, iar pasarela ar urma să fie făcută cu fonduri de la bugetul local.
La proiect s-a renunțat încă din 2022, dar abia acum s-a aflat
Investiția a fost asumată de către Asociația de Sprijin Comunitar pentru un Viitor Mai Bun, iar pasarela trebuia construită în zona ansamblului de birouri IDEO, la ieșirea din oraș prin Păcurari, astfel încât să asigure o trecere în siguranță a pietonilor peste drumul european și, în același timp, o fluidizare a traficului. Organizația a informat Primăria încă din luna noiembrie 2022 că renunță la investiție, dar încetarea acordului de parteneriat între cele două părți va fi aprobată de către Consiliul Local Iași abia în ședința ordinară care va avea loc săptămâna viitoare, pe 20 mai.
Citiți și: O primă pasarelă pe şoseaua Păcurari. Unde va fi construită
În adresa trimisă de asociație către municipalitate în toamna anului 2022 se preciza că, la momentul inițierii proiectului (2019), proiectarea și execuția pasarelei avea o valoare de aproape 190.000 euro, fără TVA.
„Formalitățile de obținere a autorizației de construire au durat aproximativ 2 ani și 6 luni, fiind emisă la data de 13.12.2021. După emiterea actului, Asociația a solicitat o nouă ofertă de preț pentru execuția pasarelei, valoarea comunicată la începutul anului 2022 de către constructor fiind de 327.670 euro (generată de creșterea accelerată a prețurilor în domeniul construcțiilor) la un nivel aproape dublu față de estimarea noastră inițială și peste posibilitățile noastre financiare”, se arată în adresa asociației datată 7 noiembrie 2022.
Investitorul a adăugat că, având în vedere creșterea substanțială a necesarului de fonduri, se află în imposibilitate de a mai finanța și executa pasarela. În baza acelei adrese, din noiembrie 2022, CL Iași va avea, săptămâna viitoare, în dezbatere, un proiect prin care se va aproba încetarea acordului de parteneriat.
Potrivit acordului, aprobat de CL în iulie 2019, Primăria avea obligația de a sprijini investitorul în obținerea avizelor urbanistice (certificatul de urbanism și autorizația), în condițiile în care municipalitatea are calitatea de administrator al domeniului public pe care urma să fie realizată pasarela și, în final, această instituție era beneficiarul investiției. În același timp, municipalitatea trebuia să achite taxele aferente eliberării actelor urbanisitice, alături de facilitarea și sprijinirea investitorului în demersurile sale privind realizarea pasarelei.
Cum răspunde Primăria
Municipalitatea a arătat, într-un punct de vedere trimis ZDI, că, prin structurile de specialitate, și-a îndeplinit obligațiile asumate, inclusiv cele care au survenit după momentul semnării acordului.
„Primăria Municipiului Iaşi, prin structurile de specialitate, au îndeplinit obligaţiile asumate conform contractului şi anume: obţinerea şi plata avizelor necesare materializării proiectului şi devierea reţelelor de utilităţi din zona respectivă. Această ultimă cerinţă a fost mai laborioasă deoarece utilităţile care trebuiau relocate nu sunt în administrarea municipalităţii ieşene şi a necesitat un schimb de corespondenţă şi intervenţia propriu-zisă pentru relocarea acestora. Este vorba de reţele electrice de mare tensiune, intervenţia de relocare fiind plătită de către municipalitate”, a precizat Primăria.
Astfel, potrivit oficialilor instituției, autorizația de construire pentru execuția pasarelei a fost emisă în decembrie 2021, după ce a fost finalizată relocarea utilităților.
„Cu toate acestea, ştiută fiind importanţa acestui proiect, Primăria Municipiului Iaşi a alocat în bugetul pentru anul 2024 sumele necesare pentru realizarea acestui pasaj suprateran şi şi-a asumat materializarea lui. Astfel, în perioada următoare, va fi lansată procedura de achiziţie privind proiectarea pasarelei, aceasta având alocată un buget de 50.000 lei, cu tot cu TVA”, a mai susținut Primăria.
Publicitate și alte recomandări video