Birocraţie aberantă: Judecătorii anulează o amendă imensă dată pentru o neregulă minoră
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Birocraţie aberantă: Judecătorii anulează o amendă imensă dată pentru o neregulă minoră

GALERIE
amenda ITM
  • amenda ITM
- +

Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat unei întreprinderi individuale o amendă soră cu falimentul pentru o neregulă minoră. Amenda, în valoare de 20.000 de lei, a fost dată pentru lipsa unei semnături pe un contract de muncă. Culmea, semnătura care lipsea era chiar cea a angajatului. Faptul s-a petrecut în urmă cu un an, cazul aflându-se acum pe rolul Tribunalului.

În urma unui control efectuat în februarie 2020, inspectorii ITM au constatat că angajatorul o primise la muncă pe I.C. pe 13 decembrie 2019, fără să-i fi încheiat în formă scrisă un contract individual de muncă. În plus, angajatorului i s-a reproşat că nu ţine evidenţa orelor de muncă prestate de salariaţi. În apărare, întreprinderea individuală a explicat că întocmise contractul de muncă, înregistrându-l în registrul electronic de evidenţă pe 12 decembrie. Contractul i-a fost înmânat lui I.C., dar aceasta a amânat semnarea. În plus, după numai o săptămână de lucru, I.C. a anunţat că nu se mai prezintă la locul de muncă, contractul rămânând astfel nesemnat. Practic, la momentul controlului efectuat de inspectorii ITM, persoana invocată în procesul verbal de contravenţie nu mai lucra acolo de aproape două luni.

Magistraţii Judecătoriei, chemaţi să se pronunţe asupra cazului, au apreciat că, ulterior controlului, angajatorul a îndeplinit toate cerinţele de formă impuse de ITM. În plus, întreprinderea individuală nu apărea în evidenţele ANAF cu obligaţii fiscale sau sume de rambursat, fiind deci un contribuabil de bună-credinţă. Ca urmare, judecătorii au anulat amenda aplicată de ITM, transformând-o într-un simplu avertisment. În justificarea anulării amenzii, magistraţii Judecătoriei ieşene au invocat şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care impune existenţa unei proporţii rezonabile între fapta comisă şi consecinţele legale ale acesteia. ITM nu a fost însă de acord cu sentinţa, atacând-o în faţa Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.