Birocratie electorala

joi, 24 aprilie 2008, 19:12
4 MIN
 Birocratie electorala

Saptamina trecuta am primit un plic frumos cu stema Municipiului Iasi. Deschizindu-l, am dat de trei coli de hirtie: o „Decizie de impunere", o „Instiintare de plata" si o scrisoare semnata de primarul urbei, Gheorghe Nichita. Uitindu-ma pe primele doua, am ramas lejer nedumerit: ce naiba, mi-am zis, impozitul pe apartament l-am platit in totalitate pe 7 martie, iar pe 18 am platit si taxa pentru viza anuala a autorizatiei de desfasurare de activitati economice?!

Marti, avind treaba in oras, am trecut si pe la una din casieriile Directiei Economice si Finante Publice Locale (D.E.F.P.L.), dornic de lamurire. Cind am aratat la ghiseu cele doua hirtii si cele doua chitante de plata, functionara nici nu s-a mai uitat pe ele: „Foarte bine, daca ati platit. Daca ati platit, nu mai aveti nici o treaba". „Bine, bine", zic, „dar de ce-am mai primit aceasta instiintare, daca eu am platit acum o luna?". „Toata lumea a primit, nu s-a stiut cine a platit si cine nu, nu vedeti, instiintarea-i datata din 31.01.2008?". Intr-adevar, „amanuntul" acesta-mi scapase.

Care va sa zica, la finele lunii ianuarie s-au calculat deciziile de impunere si s-au redactat instiintarile de plata. Apoi pauza. O pauza de doua luni si jumatate, ca, in cele din urma, sa se trimita la tot ieseanul platitor de impozite si/sau taxe niste instiintari de plata care, putem presupune, macar in jumatate de cazuri nu mai erau actuale! Pentru ca sint convins ca, asemenea mie, multi ieseni si-au platit din timp darile catre municipalitate, fie si numai pentru a scapa de-o grija si de-a beneficia, in plus, de bonificatia de 5%.

Si atunci? De ce aceasta risipa din bani publici (macar de s-ar fi trimis si-n anii din urma astfel de instiintari, dar nefiind ani electorali…)? Explicatia este una singura: instiintarile in cauza n-au fost trimise la vremea lor din cauza scrisorii dlui primar. Pentru ca aceasta scrisoare, daca ar fi insotit decizia de impunere si instiintarea de plata la inceputul lui februarie, intre timp ar fi fost de mult uitata, nu? Iar efectul ei electoral ar fi fost minimal. Nu de alta, dar scrisoarea nu poate fi considerata altfel decit electorala, cita vreme dl Nichita ne prezinta in 10 puncte „realizarea prioritatilor stabilite pentru 2007" si in alte 10 puncte prioritatile stabilite de Primaria Iasi spre realizare pentru 2008.

Sincer sa fiu, daca n-as fi fost contrariat de o instiintare primita o luna dupa ce mi-am achitat darile datorate municipalitatii, nu m-as mai fi uitat pe scrisoarea in cauza. Dar acum, ca am fost pus pe drumuri (si banuiesc ca au mai fost destui alti cetateni care au trecut pe la D.E.F.P.L. ca sa ceara lamuriri), ajuns acasa, am luat scrisoarea si-am citit-o cu atentie.

Si inca de la primul punct al „realizarilor" pe 2007 am dat de una iesita din comun: „demararea lucrarilor de asfaltare completa a 75 de strazi din municipiul Iasi, pe o lungime de 28,6 km"! Hm. Nu stiam ca demararea unei lucrari este sinonima cu realizarea acesteia!

Trec peste alte cifre care, vazute asa, pe hirtie (deci scoase din context), nu spun mare lucru, si ajung la alta „realizare" care bate la ochi:" „finantarea a 3 spitale si a 37 lacase de cult din municipiul Iasi"! Poftim? Asta ce mai vrea sa-nsemne? Si nu ma refer aici la cele 3 (trei) spitale, ci la cele 37 (treizeci si sapte) de lacase de cult! Cum adica finanteaza Primaria Iasi lacase de cult?? Iar daca o face, fie-mi iertata intrebarea: despre ce culte e vorba? Sau a gafat cineva, te pomenesti ca-i vorba de lacase de cultura? Pina una, alta, in scrisoare asta scrie: „37 lacase de cult din muncipiul Iasi" si punct.

Trecind pe verso, aflam ca „in 2007, la Iasi s-au inregistrat peste 800 milioane de euro investitii private executate (de ex. Kaufland, Carrefour, Selgros, Practiker), in curs de executie (de ex. ansamblul Palas, Era, Greenpark etc.) sau avizate (diverse proiecte imobiliare)". Observati ceva? Exemplele date (cele care inseamna investitii serioase) sint fie hipermarketuri care vizeaza consumul (nu zic nu, in principiu e bine c-au venit la Iasi toate acestea), fie proiecte imobiliare – si nici o firma producatoare, vreun producator de ceva, acolo (tehnologie!, masini, subansamble, ca sa nu zic Nokia sau ceva pe-acolo)! Hm. Nu cred ca-i bine, domnule primar. Prea multe investitii vizeaza consumul, prea putine productia!

Cit despre prioritatile stabilite pentru 2008, nu mai insist – ramine de vazut ce se va alege din ele, dar mai ales ramine de vazut cine va fi ales. S-ar putea sa aiba, cel putin in parte, alte prioritati. Poate doar atit: asezarea la loc de frunte (punctul 1) a „promovarii municipiului Iasi in tara si in strainatate" pare ceva laudabil doar pina ce ajungi la a citi „prin programul «Iasi – 600 ani de atestare documentara»". Program care pe cit de precar si pompieristic a fost pregatit, pe tot atit de ineficient se va dovedi.

P.S. Poza am facut-o vinerea trecuta, pe bulevardul Socola. As numi-o "Butoiul electoral".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii