anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Birocraţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului îşi fac de lucru: nu vor teste COVID în farmacii

GALERIE
teste covid
 • teste covid
- +

Colegiul Farmaciştilor din România reacţionează după ce, zilele trecute, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România a atras atenţia asupra faptului că testele rapide care detectează virusul COVID-19 şi care sunt comercializate în farmaciile din ţară ar trebui folosite doar de personalul medical calificat, atât la prelevarea probei, cât şi la interpretarea rezultatelor. 

„Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei şi interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. Atragem atenţia că aceste teste nu sunt de autotestare. Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piaţă, cu implicarea unui organism notificat care evaluează conformitatea acestor produse”, au precizat cei de la ANMDM într-un anunţ. La rândul lor, reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România, spun că această interpretare nu poate fi acceptată şi „nu foloseşte nimănui”, mai ales că se face referire la farmacii, însă nu se precizează nimic despre comercializarea în sistem online de către agenţi economici care nu au nicio legătură cu sistemul medical.

„Interzicerea comercializării prin farmacii a testelor rapide pentru diagnosticul COVID-19, precum şi a celor utilizate în evaluarea stării imunologice a pacienţilor suspecţi prin determinarea calitativă a prezenţei anticorpilor IgM/IgG împotriva SARS-CoV-2, dar acceptarea distribuirii lor către populaţie prin intermediul comerţului on-line de către agenţi economici greu de identificat, fără nicio pregătire de specialitate şi fără nicio garanţie că utilizatorul testului se va bucura de o minimă informaţie medicală ori de utilizare a testului respectiv, reprezintă o situaţie de risc major ce trebuie atent şi rapid evaluată şi analizată de Ministerul Sănătăţii în calitate de organ de specialitate ala dminsitraţiei centrale de stat, în subordinea căruia funcţionează şi ANMDM”, au precizat reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România. De asemenea, spun că se vor adresa Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii referitor la situaţia prezentată şi la riscurile identificate în vederea obţinerii unor clarificări. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.