Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

BIROUL DE MEDIERE: ”Înţeleg că nu ai experienţa unei alte angajări, dar ţine minte că este în avantajul tău să ştii ce prevede fişa postului tău"

GALERIE
paper-write
  • paper-write
- +

Discut cu un tânăr - Lorin, care caută o rezolvare rapidă pentru conflictul creat la serviciu. 

Lorin (numele şi datele nu sunt reale, pentru a păstra confidenţialitatea) este angajat la o mică firmă care desfăşoară o activitate de nişă. Personalul este compus din câteva persoane cu experienţă în domeniu şi mai mulţi tineri absolvenţi de facultate şi de liceu, care au făcut ore de practică şi au învăţat rapid să lucreze cu maşinile performante, folosite în producţia de serie. Cum comenzile trebuie să fie executate în cel mai scurt timp, de multe ori se lucrează în trei schimburi. 

Lorin îmi explică ce responsabilităţi are pe parcursul schimbului de noapte, când lucrează doar doi angajaţi care acoperă toată activitatea. Înţeleg că un coleg programase aparatul principal, pentru producţia de noapte, iar Lorin urma să supravegheze procesul, să facă mici corecturi de poziţionare şi să aşeze produsele finite. Pentru câteva minute, însă, el a lipsit din hala de producţie şi când s-a întors, câteva produse erau topite, în timp ce aparatul scotea un fum gros. Conform indicaţiilor în astfel de cazuri, el a deconectat aparatul de la sursa de curent electric. După ancheta internă, s-au evaluat pagubele şi i s-au imputat lui Lorin cheltuielile cu reparaţiile aparatului, iar acestea se ridicau la o sumă uriaşă pentru veniturile lui.

Prima întrebare care mi-a venit în minte a fost: ”aşa scrie în contractul tău cu firma?!” ”Nu-mi aduc aminte. Mi s-a făcut instructajul de protecţia muncii şi am semnat pentru asta.” ”Înţeleg că nu ai experienţa unei alte angajări, fiind foarte tânăr, dar ţine minte că este în avantajul tău să ştii ce prevede fişa postului tău, drepturile şi obligaţiile în activitatea cotidiană şi situaţiile de accident etc. Acum nu mai eşti înscris într-o formă de învăţământ, în care legea te protejează, pentru a-ţi veni în ajutor să-ţi definitivezi studiile. Când eşti absolvent se presupune că eşti pregătit să faci faţă pieţei muncii şi relaţiilor angajator-angajat. Dar lucrurile nu sunt simple şi nu se învaţă la şcoală...” 

Pentru Lorin soluţia medierii părea mult mai accesibilă decât adresarea în instanţă, dar eu i-am explicat că în prima etapă ar trebui să-şi revadă cu atenţie contractul şi apoi eu pot să încep demersurile de mediere. I-am spus: ”Te rog, păstrează-ţi calmul, multe conflicte se pot aplana cu înţelepciune. Poţi să o iei pe mama ta, ca singura rudă pe care o ai, şi cere-ţi contractul, deşi mie mi se pare ciudat că nu ţi-au dat şi ţie un exemplar. Obiectivul 1 este acela de a şti care sunt prevederile acestuia.” 

Mama lui Lorin mi-a relatat întâlnirea ei cu patronul firmei. Femeia a trebuit  să insiste pentru a primi contractul fiului ei şi a avut surpriza ca acesta să nu fie semnat de administrator şi nici datat/ înregistrat. Astfel a aflat că fiul ei era angajat ”la negru” de la început, aproape un an. Această descoperire schimba raportul de responsabilitate între angajat şi angajator. Mama băiatului a înţeles că patronul firmei voise să-l intimideze pe Lorin privind plata pagubelor materiale produse în schimbul lui, când de fapt, el fusese exploatat ca mână de lucru, fără a-i fi plătite contribuţiile la stat, ceea ce era mult mai grav. 

Devenise o problemă de conştiinţă a mamei băiatului. Ea trebuia acum să decidă dacă era util un proces în instanţă (cu banii şi stresul pe care le presupune) pentru ca astfel de abuzuri să fie descurajate.    

Mediator Roxana Cozma,
www.mediatoriautorizatiiasi.ro 
Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri