anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

BIROUL DE MEDIERE: "Nu putem compara o activitate comercială cu o joacă"

GALERIE
serbare carius oraselul copiilor Foto crisana.ro
 • serbare carius oraselul copiilor Foto crisana.ro
- +

Nu lipsa de timp, ci convingerile îi fac pe adulţi să greşească faţă de copiii lor.

De multe ori, părinţii sunt preocupaţi de responsabilităţile lor cotidiene şi uită să se mai gândească la sensibilităţile pe care le manifestă proprii lor  copii, atunci când aceştia au nevoie de încurajare şi apreciere. În desele situaţii când au de lucru amândoi, părinţii dau telefoane la prieteni, la bunici (dacă aceştia sunt sănătoşi şi locuiesc în acelaşi oraş) pentru ca măcar unul dintre ei să-i înlocuiască, atunci când trebuie să fie prezenţi la o serbare, competiţie sportivă, la activităţile copiilor din afara şcolii. Tuturor ni s-a întâmplat asta măcar o dată. Copilul, însă, este motivat tocmai de prezenţa părinţilor lui în public.  

La telefon, doamna D. mă roagă să ne întâlnim pentru a-i explica în ce mod poate să aplaneze un conflict care se manifestă mocnit, între ei, ca  părinţi şi copiii lor: o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani. Aceştia răspund pe ton de ceartă la orice solicitare a adulţilor, sunt apatici, plictisiţi.  În timp ce vorbeam cu doamna D., mobilul ei a sunat de vreo trei ori şi de fiecare dată ea a discutat cu clientul sau furnizorul, scuzându-se faţă de mine, dar dându-le şi lor, informaţiile pe care le cereau. Am întrebat-o dacă ar fi să-mi răspundă, ce este mai important pentru ea: spectacolul fetiţei, împreună cu colegii ei de la trupa de teatru sau… primirea mărfii la magazinul lor, când soţul ei este plecat din localitate?!  

- Ştiu că vă dezamăgesc, dar magazinul acesta îmi consumă energia, nervii şi timpul. Veniturile noastre provin din această activitate. Dacă suntem în Iaşi, ne străduim să fie măcar unul dintre noi cu copiii. Totuşi, nu putem compara o activitate comercială cu o joacă. Am zâmbit trist. Nu lipsa de timp, ci convingerile îi fac pe adulţi să greşească faţă de copiii lor. Hai să privim lucrurile altfel: Activitatea pe care o desfăşuraţi  dumneavoastră este la fel de serioasă ca şi o manifestare artistică, în care copilul face efortul să vorbească în public, să interpreteze după indicaţii un rol şi încearcă să-i vadă mulţumiţi pe părinţii lor. Până în jurul vârstei de 12 ani, pentru copil este definitorie aprecierea părinţilor lui, astfel îşi construieşte încrederea în sine, în valoarea calităţilor lui, dar şi abordarea eşecului. Cu cât părinţii sunt mai atenţi la nevoia copilului de a fi încurajat, de a nu lua un eşec în tragic, ba mai mult, părintele însuşi admite cu sinceritate că şi el a greşit în repetate rânduri, cu atât mai mult copilul se simte apreciat şi, mai ales, se simte iubit. Un copil iubit are mai multă siguranţă când îşi asumă o responsabilitate şi este încrezător în forţele lui. Tonul tăios sau răstit al părintelui lasă răni adânci. 

Dorothy L. Nolte: ”Când copiii trăiesc cu încurajare, învaţă să fie încrezători. Când copiii trăiesc cu laudă, învaţă să aprecieze. Când copiii trăiesc în îngăduinţă, învaţă să se placă pe ei înşişi. Când copiii trăiesc în acceptare, învaţă să găsească iubirea în lume. Când copiii trăiesc în apreciere, învaţă să aibă un scop”.Dacă nu se simt cei mai importanţi, dacă nu-i încurajaţi când au iniţiative utile, dacă nu petreceţi timp cu ei, copiii nu vă vor cunoaşte când sunteţi relaxaţi, frumoşi şi veseli, văd doar partea încruntată şi stresantă a adulţilor şi este foarte posibil să se resemneze cu banii pe care li-i daţi, cu o ocazie sau alta.     

Pentru întâlnirea viitoare vă rog să vă notaţi de fiecare dată când îi ameninţaţi, le răspundeţi cu neglijenţă sau răstit. Să notaţi şi când îi încurajaţi, le apreciaţi eforturile. În perioada aceasta, nu mai rezolvaţi temele cu ei, doar arătaţi-le cum să se organizeze (timp, informare, atenţie). O să-i vedeţi la ce capitol stau bine şi la care trebuie să mai lucraţi. Aşa vă puteţi supraveghea şi dumneavoastră atitudinea.        

Mediator Roxana Cozma,
www.mediatoriautorizatiiasi.ro 
Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.