Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

BIROUL DE MEDIERE: "Nu putem compara o activitate comercială cu o joacă"

GALERIE
serbare carius oraselul copiilor Foto crisana.ro
  • serbare carius oraselul copiilor Foto crisana.ro
- +

Nu lipsa de timp, ci convingerile îi fac pe adulţi să greşească faţă de copiii lor.

De multe ori, părinţii sunt preocupaţi de responsabilităţile lor cotidiene şi uită să se mai gândească la sensibilităţile pe care le manifestă proprii lor  copii, atunci când aceştia au nevoie de încurajare şi apreciere. În desele situaţii când au de lucru amândoi, părinţii dau telefoane la prieteni, la bunici (dacă aceştia sunt sănătoşi şi locuiesc în acelaşi oraş) pentru ca măcar unul dintre ei să-i înlocuiască, atunci când trebuie să fie prezenţi la o serbare, competiţie sportivă, la activităţile copiilor din afara şcolii. Tuturor ni s-a întâmplat asta măcar o dată. Copilul, însă, este motivat tocmai de prezenţa părinţilor lui în public.  

La telefon, doamna D. mă roagă să ne întâlnim pentru a-i explica în ce mod poate să aplaneze un conflict care se manifestă mocnit, între ei, ca  părinţi şi copiii lor: o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani. Aceştia răspund pe ton de ceartă la orice solicitare a adulţilor, sunt apatici, plictisiţi.  În timp ce vorbeam cu doamna D., mobilul ei a sunat de vreo trei ori şi de fiecare dată ea a discutat cu clientul sau furnizorul, scuzându-se faţă de mine, dar dându-le şi lor, informaţiile pe care le cereau. Am întrebat-o dacă ar fi să-mi răspundă, ce este mai important pentru ea: spectacolul fetiţei, împreună cu colegii ei de la trupa de teatru sau… primirea mărfii la magazinul lor, când soţul ei este plecat din localitate?!  

- Ştiu că vă dezamăgesc, dar magazinul acesta îmi consumă energia, nervii şi timpul. Veniturile noastre provin din această activitate. Dacă suntem în Iaşi, ne străduim să fie măcar unul dintre noi cu copiii. Totuşi, nu putem compara o activitate comercială cu o joacă. Am zâmbit trist. Nu lipsa de timp, ci convingerile îi fac pe adulţi să greşească faţă de copiii lor. Hai să privim lucrurile altfel: Activitatea pe care o desfăşuraţi  dumneavoastră este la fel de serioasă ca şi o manifestare artistică, în care copilul face efortul să vorbească în public, să interpreteze după indicaţii un rol şi încearcă să-i vadă mulţumiţi pe părinţii lor. Până în jurul vârstei de 12 ani, pentru copil este definitorie aprecierea părinţilor lui, astfel îşi construieşte încrederea în sine, în valoarea calităţilor lui, dar şi abordarea eşecului. Cu cât părinţii sunt mai atenţi la nevoia copilului de a fi încurajat, de a nu lua un eşec în tragic, ba mai mult, părintele însuşi admite cu sinceritate că şi el a greşit în repetate rânduri, cu atât mai mult copilul se simte apreciat şi, mai ales, se simte iubit. Un copil iubit are mai multă siguranţă când îşi asumă o responsabilitate şi este încrezător în forţele lui. Tonul tăios sau răstit al părintelui lasă răni adânci. 

Dorothy L. Nolte: ”Când copiii trăiesc cu încurajare, învaţă să fie încrezători. Când copiii trăiesc cu laudă, învaţă să aprecieze. Când copiii trăiesc în îngăduinţă, învaţă să se placă pe ei înşişi. Când copiii trăiesc în acceptare, învaţă să găsească iubirea în lume. Când copiii trăiesc în apreciere, învaţă să aibă un scop”.Dacă nu se simt cei mai importanţi, dacă nu-i încurajaţi când au iniţiative utile, dacă nu petreceţi timp cu ei, copiii nu vă vor cunoaşte când sunteţi relaxaţi, frumoşi şi veseli, văd doar partea încruntată şi stresantă a adulţilor şi este foarte posibil să se resemneze cu banii pe care li-i daţi, cu o ocazie sau alta.     

Pentru întâlnirea viitoare vă rog să vă notaţi de fiecare dată când îi ameninţaţi, le răspundeţi cu neglijenţă sau răstit. Să notaţi şi când îi încurajaţi, le apreciaţi eforturile. În perioada aceasta, nu mai rezolvaţi temele cu ei, doar arătaţi-le cum să se organizeze (timp, informare, atenţie). O să-i vedeţi la ce capitol stau bine şi la care trebuie să mai lucraţi. Aşa vă puteţi supraveghea şi dumneavoastră atitudinea.        

Mediator Roxana Cozma,
www.mediatoriautorizatiiasi.ro 
Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri