VIDEO UPDATE (29.11- ora 09:25) La Iași, 40 de oameni vor verifica peste 350 de mii de buletine de vot
Decizia Curții Constituționale de a renumăra voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale până vineri la ora 14:00 a stârnit controverse, fiind considerată imposibil de pus în aplicare în termenul stabilit.
UPDATE (29.11) ORA 09:25
Primul transport a plecat spre Prefectură. Al doilea transport va fi mai mic.
Este vorba de sacii cu buletine de vot din cele 783 de secții de votare din județ, fiecare având separat buletinele valabile, cele anulate, respectiv cele neîntrebuințate.
UPDATE (29.11) ORA 09:00
De aici vor pleca sacii cu buletine de vot pentru numărare spre Prefectură (BEJ), cu un autobuz electric.
UPDATE ORA 22:00
La Iași, 40 de oameni vor verifica peste 350 de mii de buletine de votBiroul Electoral Județean constituit pentru alegerile prezidențiale s-a întrunit joi seară în urma Deciziei Biroului Electoral Central nr. 205 D din 28 noiembrie 2024.
„În vederea unei bune organizări a procedurii de renumărare a voturilor, în condiții de deplină transparență și legalitate, BEJ nr. 24 Iași, împreună cu personalul tehnic auxiliar și statisticienii puși la dispoziție de Direcția de Statistică Județeană Iași și Autoritatea Electorală Permanentă Direcția județeană Iași, aproximativ 40 de persoane, care vor lucra în ture, vor efectua aceste operațiuni în spațiul de lucru al BEJ, pus la dispoziție de Prefectura Iași”, a transmis BEJ Iași.
Practic, conform deciziei BEC menționate, urmează să fie renumărate voturile valabile exprimate, respectiv un număr de 342.798, și cele 8.417 voturi nule înregistrate la nivelul secțiilor de votare de pe raza județului.
Rezultatul renumărării voturilor va fi comunicat Biroului Electoral Central, precum și mijloacelor mass-media, la finalul procesului, precizează cei de la Biroul Electoral Județean.
UPDATE ORA 20:45
BEC a dat o decizie privind renumărarea buletinelor de vot, operațiune care trebuie să se încheie marți. Biroul Electoral Județean pentru alegerile prezidențiale stabilește la rândul lui detaliile procedurii și va emite un comunicat de presă.
Știre inițială (28.11)
În ciuda intenției de a respecta decizia, dificultățile organizatorice sunt evidente. Potrivit legii, buletinele de vot sunt păstrate timp de șase luni în arhiva Tribunalelor, iar o procedură de renumărare a celor peste 9 milioane de voturi valabil exprimate implică un proces extrem de complex și de lungă durată.
Un fost președinte al Biroului Electoral Județean a explicat că, odată ce voturile sunt amestecate cu cele nule și depuse în saci, nu mai există posibilitatea de a le separa. De asemenea, numărarea nu se face automat, ci manual, de către membrii birourilor electorale, care au fost deja demobilizați. În plus, mulți dintre aceștia au încasat deja indemnizațiile, iar activitatea lor oficială s-a încheiat.
Renumărarea voturilor va necesita mobilizarea unui număr mare de persoane, dar, având în vedere că multe comisii electorale au fost deja desființate, este aproape imposibil să le solicităm membrilor să revină la muncă. De asemenea, voturile din diaspora sunt în drum spre țară, ceea ce complică și mai mult procesul. De exemplu, în 2009, renumărarea a durat trei zile pentru doar 138.000 de voturi nule, în timp ce acum vorbim de milioane de buletine.
Prin urmare, deși tehnic ar fi posibilă o renumărare, aceasta va fi o procedură extrem de laborioasă, iar termenul impus de CCR nu poate fi respectat.
Sursa: g4media.ro
Publicitate și alte recomandări video