anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Birouri de arhitectură incluse în istoria arhitecturii contemporane, despre care studenţii învaţă la facultate, prezente, joi, în premieră, la Iaşi

GALERIE
EXPO---Un-Iasi-pentru-viitor
 • EXPO---Un-Iasi-pentru-viitor
- +

Clădirea futuristă a sediului Apple din Cupertino, California, proiectată în formă de inel; Tianjin Binhai Library - una dintre cele mai futuristice biblioteci din lume; complexul Galaxy Soho din Beijing - cu forme organice inspirate de cursurile de apă, dunele de nisip și peisajele din împrejurimi; Mercedes-Benz Museum din Stuttgart - obiectiv arhitectural contemporan de neratat. Toate acestea sunt clădiri de referinţă pentru arhitectura contemporană mondială, apreciate de cunoscători în domeniu, dar şi de iubitorii de frumos. Casele de arhitectură Foster + Partners, MVRVD, UNStudio şi Zaha Hadid Architects sunt prezente, săptămâna aceasta, în Iaşi, la un eveniment extrem de important pentru specialişti, dar şi pentru viitorul oraşului. 

Reprezentanţi ai acestor birouri de arhitectură din topurile mondiale îşi vor prezenta soluţiile pentru o nouă dezvoltare în zona Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii, aceasta fiind etapa finală a concursului internaţional de arhitectură derulat de compania IULIUS. Demersul reprezintă o dublă premieră pentru ţara noastră: este pentru prima oară când se desfășoară un concurs internațional de specialitate cu invitați de top ai arhitecturii mondiale şi pentru prima oară când aceste patru case de arhitectură proiectează în cadrul unei competiţii din România.

Specialiştii şi publicul larg sunt invitaţi să asiste la prezentarea viziunii arhitecților celor patru birouri despre noua dezvoltare, dar și despre orașele viitorului, în cadrul conferinței „Cities of the Future”, organizată în parteneriat cu New Iaşi Architecture (NIA), club de dezbatere și informare asupra spațiului construit din Iași, şi SHARE Architects, joi, 30 iunie, de la ora 9:00, în Sala Voievozilor din Palatul Culturii. De asemenea, soluțiile propuse vor fi expuse publicului, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022, la Palatul Culturii din Iași. 

Concursul este coordonat de un juriu format din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu, specializați în aspecte de patrimoniu, urbanism, arhitectură contemporană și valorificarea spațiului public. 

Demersul de invitare a unor mari birouri de arhitectură la nivel mondial a apărut ca urmare a dezbaterilor publice din 2019 și a consultărilor cu specialiștii din toate domeniile conexe, precum și a comunității locale, din care a reieșit nevoia conturării unei teme mai complexe, care să faciliteze o rezolvare cât mai larg acceptată pentru o zonă importantă din punct de vedere istoric și arhitectural. „Îndrăznesc să spun că acest moment poate fi unul foarte important pentru Iași, chiar de turnură. Poate fi un moment de redobândire a unei anumite dimensiuni pierdute sau chiar niciodată avute în ultimele decenii. Bineînțeles, mă refer la arhitectură, parte din cultura specifică a unui mare oraș care se autodefinește și este perceput ca fiind unul cultural. Oricât de mult ne dorim ca arhitectura nouă să fie locală, produsă de avangardele noastre, nu putem nega impactul pe care îl poate avea o lucrare de maestru, un experiment cultural de fuziune, un import de perspectivă, cunoaștere și adaptare la condițiile locului. Dacă stăm bine să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat mereu în istorie, vedem că, de cele mai multe ori, momentele cheie, de turnură stilistică, de salt conceptual, au fost marcate de astfel de importuri și fuziuni”, spune Dr. arh. Şerban Ţigănaş, preşedintele echipei organizatorice care a pregătit criteriile şi cadrul concursului. Decan al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, vicepreşedinte şi fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş este unul dintre promotorii cu succes ai concursului de arhitectură în România, având o vastă experiență în jurii pentru concursuri și premii, atât în țară cât și în străinătate. „Au fost invitate birouri de arhitectură extraordinare, despre care studenţii noştri învaţă la facultate, care sunt prezente în istoria arhitecturii contemporane cu realizări extraordinare”.

Dr. arh. Mihai Drişcu, profesor universitar la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași şi membru al juriului, completează: „Sir Norman Foster şi regretata Zaha Hadid sunt la mijlocul clasamentului celor mai buni 10 arhitecţi din toate timpurile, iar UNStudio şi MVRDV sunt două dintre cele mai cunoscute pe plan mondial, cu lucrări uluitoare, prin diversitatea şi noutatea lor”. 

Care au fost criteriile furnizate concurenților și cum a fost integrată opinia comunității?

Provocările concursului sunt numeroase, de la poziţia sitului, în centrul zero al oraşului, până la vecinătatea cu numeroase clădiri de patrimoniu. „Un prim punct de dificultate este că se situează la răscrucea unor conuri de vizibilitate, care leagă faimoasele mănăstiri ale Iaşului de pe coline, ca şi alte puncte de înălţime, cu principalele repere din centru, în vecinătatea cărora se află. Ca atare, este traversat şi secţionat de aceste conuri de vizibilitate, care ar trebui păstrate şi puse în valoare. A doua provocare este modul în care se va insera noua propunere în imaginea generală a locului, pentru că trebuie să se raporteze la un număr de clădiri impresionante, cu foarte mare personalitate şi importante pentru imaginea Iaşului. O altă provocare este că se află în capătul de perspectivă a axei Centrului Civic, care nu a fost niciodată terminat, astfel că acest proiect vine să încheie un demers care a fost început, dar niciodată încheiat”, spune Dr. arh. Matei Bogoescu, membru al juriului şi vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România.

Criteriile de concurs au fost formulate în urma dezbaterilor şi consultărilor publice care s-au făcut pe tema acestui amplasament în 2019 şi, ulterior, în 2021, prin intermediul consultării publice online „Iaşi pentru viitor”. „Atunci am cules numeroase opinii din partea comisiilor de cultură, de urbanism, deci a specialiştilor, dar şi din partea comunităţii, care vede, în mod just, acest loc ca pe o zonă familiară şi extrem de importantă pentru trecut. Le-am filtrat şi le-am integrat în tema de concurs. Un exemplu ar fi raportarea la Biserica Trei Ierarhi, apoi relaţia de scară şi de poziţie cu Palatul Culturii, care este simbolul Iaşului şi se află la capătul axei importante, care străbate din Copou şi până în Piaţa Palatului Culturii centrul oraşului. Se dorea un echilibru între acesta şi noua propunere, precum şi un dialog armonios între propuneri şi existent”, a completat arhitectul Matei Bogoescu.

Cât de dificil este să aduci în dialog arhitectura contemporană cu patrimoniul existent?

Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, istoric, cercetător gr. I şi şef de departament la Academia Română, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași, este de părere că ceea ce îşi propun concurenţii reprezintă o mare provocare, dat fiind amplasamentul sitului în zona istorică a Iaşului, într-un spaţiu dominat de 221 de monumente istorice, 15 şantiere arheologice, dintre care trei în desfăşurare. „Această provocare este de a îmbina tradiţia cu progresul, de a realiza o clădire semnificativă, simbol pentru secolul în care trăim, în aşa fel încât, monumentele istorice care se află în preajma acestei viitoare construcţii, la rândul lor să nu îşi piardă din strălucire, ba mai mult, să adauge capital simbolic acestei noi dezvoltări”. 

Noul edificiu va continua șirul de lucrări monumentale, de referință istorică și arhitecturală din centrul orașului, printr-o viziune contemporană, respectând contextul istoric de patrimoniu și particularitățile topografice ale sitului, va integra și pune în valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumină pe amplasament, oferind o soluție contemporană sustenabilă care să anticipeze și să genereze transformarea necesară a spațiilor publice din proximitate.

„Cele patru firme înscrise în concurs reprezintă patru dintre direcţiile cele mai importante ale arhitecturii mondiale”

Referindu-se la aşteptările pe care le are de la acest concurs, Augustin Ioan, arhitect, profesor la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București și membru al juriului concursului de arhitectură, consideră că: „Iașii au ceea ce alte orașe din România nu au: starchitecture îi spunem astăzi. Este vorba de o lucrare de Gustave Eiffel (Grand Hotel Traian). Se dorește ca, în urma concursului internațional de arhitectură cu invitați aflat în desfășurare, să primească și un ansamblu de semnătură prestigioasă și să dea tonul unei înnoiri radicale a modului în care se proiectează și se construiește în țară. Evident, nu trebuie să fie o clădire foarte înaltă sau una care să pună în umbră clădirile de patrimoniu, dar nici plicticoasă, ci să fie un viitor obiect de patrimoniu. Nu trebuie să concureze cu Palatul Culturii, ci să fie într-un dialog”.

Prin această abordare, Iașul are șansa de a se poziționa pe harta arhitecturii moderne, crede un alt membru al juriului, Dragoș Ciolacu: „Există un interes major pentru arhitectura contemporană în rândul opțiunilor turistice, egal cu interesul pentru patrimoniul istoric și, chiar dacă ne raportăm doar la acest aspect, Iașul câștigă un atu important dincolo de celelalte argumente”. Dragoș Ciolacu este arhitect, conferențiar doctor la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și la Școala Doctorală de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. „Așteptările mele au o notă de egoism, deoarece îmi doresc să fiu contemporan cu o realizare arhitecturală care să marcheze următorul secol, așa cum o fac clădirile din proximitatea amplasamentului. Mai exact, așteptările noastre trebuie să se rezume la o operă a viitorului palpabil, care să schimbe paradigma noțiunii de modern. Ceea ce face compania Iulius prin această investiție este să achiziționeze o lucrare de patrimoniu recent, în folosul comunității”.

Ce înseamnă acest concurs pentru Iași și pentru România?

Gândindu-se la reacția comunității în fața viitoarelor propuneri care privesc edificarea unui ansamblu arhitectural în zona Sf. Andrei, arhitectul Augustin Ioan îi îndeamnă pe ieşeni să: „Daţi şansa acestui obiect să se adauge şi să împrospăteze, pentru că sigur cu acest ansamblu de semnătură, Iaşul taie coada şi se aşează în faţă. Această şansă readuce în discuţie un tip de pact care s-a făcut şi nu s-a respectat. Anume: Iaşul, capitala culturală a României. E un câştig, pe care oraşul îl poate avea şi care va schimba relaţia nu tocmai fericită pe care spaţiul public o are cu dezvoltarea imobiliară. Oraşul are şansa de a ieşi din toropeală, iar România câştigă arhitectură mondială”.

Arhitectul Matei Bogoescu: „De multe ori ne lipeseşte încrederea că putem cu adevărat contribui semnificativ la istoria locului în care trăim. Avem impresia că cele mai bune exemple de ce s-ar putea face s-au epuizat sau aparţin trecutului şi că generaţia noastră, prezentul, nu poate oferi ceva la fel de bun, ceva care să asigure o continuitate. Ne dorim ca soluţiile să demonstreze că poate exista o continuitate în Iaşi la nivelul tranziţiei discursului arhitectural din trecut, prin prezent, spre viitor. Ne aşteptăm la un nou model de a produce arhitectură pentru România, la scară mare, dar şi pentru Iaşi, în mod particular. Totodată, ne aşteptăm la o foarte bună soluţie la nivel urbanistic, care să răspundă provocărilor, să reuşească să devină un atractor şi să închege, într-un mod fericit, diferitele zone ale oraşului, să aibă capacitatea să devină un punct de reper în Iaşi, contemporan, şi să respecte cele mai înalte stantarde din punct de vedere al sustenabilităţii”. 

Cele patru soluții propuse de Foster + Partners, MVRVD, UNStudio şi Zaha Hadid Architects vor fi expuse în Holul Principal al Palatului Culturii, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022, programul de vizitare fiind de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00, accesul fiind liber. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.