Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Biserica „Sfânta Vineri“ din Alexandru cel Bun a scăpat de demolare. S-a făcut un schimb "sfânt"

GALERIE
biserica sf vineri1
  • biserica sf vineri1
- +

Proprietarii terenului pe care se află lăcaşul din dreptul pasarelei pietonale au obţinut încă din 2009 sentinţă definitivă de retrocedare. La schimb, Primăria oferă proprietarilor un teren din zona Moara de Foc, lângă viitorul pasaj aerian O. Băncilă

Municipalitatea va face un schimb de terenuri pentru a evita demolarea unei biserici şi a unei grădiniţe. Consilierii locali vor dezbate, marţi, un proiect de hotărâre prin care o suprafaţă de 1.429 mp va fi cedată către patru ieşeni în schimbul unui teren de 1.912 mp din cartierul Alexandru cel Bun. Schimbul este necesar întrucât două edificii, Parohia „Sf. Vineri şi Sf. Alexandru“ şi Grădiniţa nr. 21, au fost ridicate parţial pe terenul din Alexandru cel Bun, situat imediat după ce treci pasarela pietonală de la Gară, deşi suprafaţa se află în proprietate privată. Încă din anul 2009, proprietarii Constantin Iancu, Florian Tutui, Marian Tutui şi Cristian Filimon au obţinut în instanţă terenul pe care îl deţineau în baza titlului de proprietate emis în 1992. Judecătorii au decis atunci şi demolarea construcţiilor ridicate ilegal.

În 2013, Primăria a propus două terenuri la schimb, ambele situate pe şoseaua Moara de Foc, în apropierea pasajului Octav Băncilă. După realizarea expertizelor, municipalitatea a comunicat proprietarilor că le oferă o suprafaţă de 1.429 mp, teren care are o valoare aproape identică (344.000 euro) cu cel din şos. Naţională, nr. 70. „Schimbul de terenuri se justifică prin faptul că ambele instituţii sunt de o incontestabilă utilitate publică, atât Biserica Sf. Vineri şi Sf. Alexandru cu împrejmuirile, pentru enoriaşii de rit ortodox din zonă, cât şi Grădinţa nr. 21 Iaşi, în condiţiile deficitului de locuri, în vederea asigurării, în spaţiul actual împrejmuit, a unor mai bune condiţii procesului educaţional“, se arată în nota de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre.

Oficialii municipalităţii îşi asumă „eroarea materială“ realizată în 1990, când a dat undă verde Prefecturii Iaşi pentru atribuirea terenului din Alexandru cel Bun către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. „Având în vedere că o parte din eroarea materială produsă prin suprapunerea parţială a celor două terenuri din şos. Naţională nr. 70 aparţine municipalităţii, care trebuia să facă o verificare mai atentă prin compartimentele de specialitate, aceasta îşi asumă plata tuturor cheltuielilor ocazionate de schimbul de terenuri“, se mai precizează în proiectul de hotărâre.
Parohia a primit autorizaţia de construire în 1996, iar grădiniţa nr. 21 în 2001. După ridicarea construcţiilor, s-a constat că lăcaşul de cult a ocupat o suprafaţă de 963 mp, iar grădiniţa o suprafaţă de 586 mp din terenul care se afla în proprietate privată.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri