Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Biserica, statul, libertatea de exprimare şi recâştigarea autonomiei

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Statul român recunoaşte cultelor religioase următoarele roluri: spiritual, educaţional, socio-caritabil, cultural, precum şi pe acelea de partener social şi de factor al păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1).

Statul nu recunoaşte nicăieri cultelor religioase un eventual rol de partener direct sau indirect de legiferare. Cu alte cuvinte, statul nu recunoaşte cultelor religioase dreptul de a interveni într-o formă sau alta în procesul de legiferare.

Mai simplu spus, cultele nu au dreptul de a iniţia propuneri legislative, de a susţine sau de a se opune unor astfel de propuneri, sau de a susţine sau de a se opune unor propuneri de amendare a Constituţiei.

Orice astfel de acţiuni exced cu mult sfera legitimă de manifestare a cultelor religioase.

În plus, tot potrivit legii cultele religioase sunt autonome în raport cu statul. Ele ăşi desfăşoară activitatea potrivit propriilor statute sau coduri canonice, asupra cărora statul nu intervine (Legea 489/2006, art. 8, alin. 1).

Dacă cultele religioase sunt autonome în raport cu statul, asta înseamnă, evident, că şi statul e autonom în raport cu respectivele culte. El îşi desfăşoară activitatea potrivit Constituţiei şi a legilor, asupra cărora cultele nu pot interveni.

Orice intervenţie din partea cultelor asupra Constituţiei sau a legilor statului echivalează cu o încălcare a autonomiei acestuia în raport cu cultele religioase.

Din toate astea rezultă limpede că acţiunile diferitelor culte religioase de la noi de susţinere a unei iniţiative de modificare a Constituţiei au avut loc cu încălcarea flagrantă a legii. Iar încălcarea legii poate avea inclusiv consecinţe penale, de vreme ce abuzul de funcţie şi uzurparea de funcţii sunt infracţiuni.

Desigur, dreptul la libertatea de conştiinţă şi cel la libertatea de exprimare nu pot fi restrânse abuziv (de altfel, dreptul la libertatea de conştiinţă nu poate fi restrâns în niciun fel, el este un drept absolut). Dar aceste drepturi aparţin cetăţenilor în calitatea lor de cetăţeni, nu în calitate de, să spunem, funcţionari ai diferitelor culte religioase.

Asta înseamnă că un funcţionar al unui cult religios (preot, pastor, ierarh etc.) are, aidoma tuturor celorlalţi cetăţeni, dreptul la libertatea de conştiinţă şi cel la libertatea de exprimare.

Dar asta doar în măsura în care nu se exprimă în calitate de funţionar al cultului, ci exclusiv în calitate de fiinţă umană.

Foarte simplu spus, un preot, un pastor, un episcop, un cardinal, un rabin, un mitropolit, un patriarh, un purtător de cuvânt al patriarhiei ş.a.m.d. are tot dreptul să fi susţinut referendumul CpF. Dar nu în calitate de preot sau pastor ş.a.m.d., nu în lăcaşul de cult, nu în timpul slujbelor religioase - şi cu precizarea explicită că punctul de vedere pe care îl exprimă este unul personal, care nu atrage nicio răspundere pentru cultul pe care altfel îl reprezintă.

Altfel cultul respectiv se face vinovat de încălcarea legii, iar reprezentanţii/funcţionarii lui pot fi traşi la răspundere, inclusiv penală.

Ca să rezum, cultele religioase nu au voie să intervină pe Constituţie şi pe legi, la fel cum statul nu are voie să intervină pe statutele şi codurile canonice ale cultelor religioase. Despre asta e vorba când vorbim de autonomie. Dacă un cult religios (BOR, să spunem) alege să încalce regula autonomiei cu argumente religioase, să se aştepte atunci ca şi statul să intervină în statutele lui cu argumente laice.

BOR-ului i-ar plăcea, de exemplu, dacă statul i-ar impune hirotonisirea femeilor ca preoţi sub motivul egalităţii între bărbaţi şi femei (un principiu constituţional)? Dacă da, să continue pe drumul pe care-a pornit. Dacă nu, să revină la regula autonomiei. Independent de asta însă, toţi preoţii şi ierarhii care în mod făţiş au încălcat legea prin poziţionare explicită în favoarea unei modificări a Constituţiei ar trebui să plătească. Inclusiv penal.

Pentru claritate:  eu vorbesc exclusiv de funcţionarii cultelor religioase. În virtutea legii care statuează autonomia cultelor în raport cu statul şi a statului în raport cu cultele religioase, funcţionarii respectivelor culte nu au dreptul de a interveni în niciun fel în chestiuni care privesc modificarea legilor sau a Constituţiei (decât exclusiv în nume personal, ca cetăţeni, fără să implice în niciun fel cultul religios din care fac parte şi cu atât mai puţin funcţia îndeplinită în cadrul respectivului cult). Că funcţionarii cultelor religioase nu fac asta de obicei nu e deloc un argument în favoarea ideei că trebuie să le tolerăm transgresiunea. Ba chiar dimpotrivă, aş zice.

 

Aviz amatorilor.

 

PS Dacă politicienii noştri nu ar fi aşa cum sunt, adică laşi, proşti şi ipocriţi, ar spune şi ei lucrurile astea. Şi nu s-ar mai teme în niciun fel de şantajul pe care cultele religioase îl exercită asupra lor (ameninţându-i cu campanii negative şi cu susţinerea oponentului).

Funcţionarii cultelor religioase nu au nici rol de agenţi electorali. De fiecare dată când îşi arogă rolul ăsta şi şantajează politicieni, încalcă legea şi pot fi traşi la răspundere, inclusiv penală.

Cred că e timpul, totuşi, să cerem respectarea legii şi să recucerim autonomia spaţiului public şi a statului în raport cu cultele religioase.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri