Biserica Vlădiceni, conflict total cu Primăria Tomeşti. Miza - o imensă sumă de bani şi 10 hectare de teren
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Biserica Vlădiceni, conflict total cu Primăria Tomeşti. Miza - o imensă sumă de bani şi 10 hectare de teren

GALERIE
biserica-vladiceni
  • biserica-vladiceni
- +

Procesul a dat prilej judecătorilor să ţină un adevărat curs de drept civil, daune cominatorii şi daune interese.

Reprezentanţii unei parohii din Tomeşti au ales calea greşită pentru a executa primăria comunei. Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din satul Vlădiceni a chemat în instanţă primăria din Tomeşti, cerând obligarea acesteia la plata a 207.000 lei, cu titlu de „daune compensatorii rezultate din transformarea daunelor cominatorii de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere“ la care primăria fusese obligată printr-o sentinţă din 2013. Solicitarea bisericii a prilejuit magistra­ţilor Tribunalului susţinerea unui curs de drept civil.

Povestea, de acum 8 ani

În urmă cu 8 ani, parohia oţinuse obligarea comisiei locale de fond funciar Tomeşti la întocmirea documentaţiei necesare emiterii unui titlu de proprietate pe o suprafaţă de 10,77 ha. Fiecare zi de întârziere ar fi reprezentat pentru primărie o „amendă“ de 100 de lei cu titlu de daune cominatorii. Sentinţa nu a fost însă pusă în aplicare, motiv pentru care parohia s-a adresat din nou judecătorilor. În apărare, primăria comunei a invocat mai multe excepii, vizând inadmisibilitatea acţiunii, tardivitatea acesteia şi prescripţia dreptului de a obţine executarea silită.

Conform legii, excepţiile invocate într-o cauză sunt analizate înainte de fondul acesteia. Dacă procedurile aferente unei acţiuni nu sunt îndeplinite, ea va fi respinsă fără ca judecătorii să mai ana­lizeze cine are dreptate. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au luat în calcul în primul rând dacă acţiunea putea fi admisă.

„Între noţiunea de daune cominatorii şi cea de daune interese, moratorii sau compensatorii, există o diferenţiere netă şi indiscutabilă“, şi-au început judecătorii analiza.

Astfel, daunele cominatorii au rolul de a-l obliga pe debitor să-şi îndeplinească obligaţia, prin ameninţarea pe care o reprezintă din punct de vedere financiar, cum ar fi „amenda“ pentru neîntocmirea documentaţiei pentru titlul de proprietate. Daunele compensatorii reprezintă însă despăgubiri în bani menite să repare un prejudiciu rezultat din neîndeplinirea obligaţiei, ca de exemplu, despăgubirea unui pasager al cărui zbor cu avionul a fost anulat.

Pentru punerea în executare a unei hotărâri de obligare la daune cominatorii, cum a fost sentinţa dată în 2013 în favoarea parohiei, este necesară obţinerea unui titlu executoriu. Sentinţa însăşi era un astfel de titlu. Singurul lucru pe care îl avea parohia de făcut, au apreciat judecătorii, era să procedeze la punerea în executare a sentinţei.

„Instanţa, constatând ca reclamantul nu a urmat procedura prealabilă a punerii in executare a titlului executoriu, va reţine caracterul inadmisibil al prezentei cereri de chemare în judecată, urmând sa admită excepţia inadmisibilităţii si sa respingă cererea, fără a mai soluţiona celelalte excepţii“, şi-au motivat magistraţii Tribunalului decizia de a respinge acţiunea fără a mai discuta fondul acesteia.

Parohia mai avea la dispoziţie calea apelului, pe care l-a şi declarat. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.