anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Bistrița-Năsăud: 28 de oi omorâte după un nou atac al urșilor, în zona Dealu Negru

GALERIE
oi
 • oi
- +

O stână de oi a fost atacată de urși în zona Dealu Negru, din Bistrița-Năsăud, unde există cea mai mare concentrație de urși bruni din Europa, scrie Mediafax. Este al treilea atac din ultima lună, până acum urșii rănind și doi bărbați. De această dată, animalele au ucis 28 de oi.

Un număr de 28 de oi aflate la o stână din comuna Cetate, județul Bistrița-Năsăud, au fost omorâte, în noaptea de marți spre miercuri, de trei urși care au atacat stâna.

Cu toate că locul unde erau mioarele a fost împrejmuit cu plasă și gard electric, urșii au reușit să ajungă la oi.

Primăria Cetate a sesizat, miercuri, autoritățile și urmează ca, joi, o comisie de evaluare a pagubei să ajungă în zonă pentru a constata pierderile.

“O comisie va merge mâine (joi - n.r.) la fața locului să evalueze situația. Au mai existat probleme în zonă, chiar la proprietarul acestei stâne de oi. În ultima perioadă de timp au avut atacuri: doi berbeci, câteva ovine au fost atacate de urs. Comisia va constata pagubele semnalate, se verifică și condițiile în care s-a produs paguba, dacă proprietarul animalelor și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în lege, dacă administratorul fondului și-a îndeplinit obligaţiile lui. Se face o analiză atentă și serioasă a situației şi apoi se decide dacă statul trebuie să plătească despăgubiri sau gestionarul fondului de vânătoare sau poate fi și a treia situație - în care proprietarul nu este îndreptățit să primească despăgubiri pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile și atunci nu beneficiază de despăgubiri”, a declarat pentru Mediafax șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud Daniel Pop.

Reprezentanții Asociaţiei Cinegetică Ursul Brun, cei care sunt gesionarii fondului de vânătoare Dealu Negru, spun că în zonă ar fi cinci urşi agresivi, care nu se tem și atacă și oameni și animale.

Vânătorii au cerut aprobarea pentru împușcarea urșilor agresivi însă până acum s-a primit derogare doar pentru vânarea unui sigur exemplar. Dacă vor primi aprobare de la Ministerul Mediului, vânătorii vor începe să caute ursul agresiv.

În Bistrița-Năsăud există cea mai mare concentrație de urși bruni din Europa, efectivul acestora fiind de patru ori peste cel optim. O evaluare făcută anul acesta de Agenția Protecția Mediului Bistrița-Năsăud arăta că în pădurile din Bistrița-Năsăud există 634 de urși în timp ce efectivul optim este de 156 și că în 2018 numărul urșilor a crescut cu 63 de exemplare față de numărul din 2017.

Ultimul atac al urșilor în zona Dealu Negru este al treilea din ultima lună. În 17 noiembrie, un vânător a fost muşcat de cap de un urs, iar în urmă cu o săptămână urșii au atacat aceeași stâna, rănindu-l pe un cioban care ieșise să apere mioarele.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.