anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Blesteme asupra Diavolului. Ce spun preoţii ieşeni despre citirea Moliftelor Sf. Vasile

GALERIE
molifte
 • molifte
- +

În Biserica Ortodoxă Română s-a încetăţenit, cel puţin imediat după 1990, ca în noaptea de Anul Nou sau a doua zi, pe 1 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Vasile, preoţii să citească Moliftele Sf. Vasile cel Mare, nişte blesteme aprige asupra Diavolului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţa de lucru din 16-17 februarie 2011, sub preşedinţia Preafericitului Patriarh Daniel, a luat însă hotărârea ca acestea să se citească doar în anumite condiţii, precizând totodată că „în cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori“. În urma hotărârii, practica a încetat în cele mai multe parohii, însă tot mai există biserici în care moliftele se citesc ca până acum. Cei mai mulţi preoţi privesc însă moliftele cu frică şi nu le citesc cu uşurinţă.

Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, care conţin blesteme aprige asupra Diavolului, cunoscute şi cu numele de „exorcisme“, sunt unele dintre cele mai înfricoşătoare rugăciuni ale Bisericii. Acestea se citesc doar de către preot, cu o pregătire specială înainte, cu post, cu rugăciune şi spovedanie şi doar atunci când este nevoie. Dincolo de motivul oficial al Sinodului Bisericii, acela că începutul de an trebuie primit cu bucurie, practica citirii moliftelor a fost oprită şi pentru că în anumite biserici se transformase într-un adevărat spectacol, fie anumiţi preoţi le citeau pentru a avea o anumită aură mistică în ochii credincioşilor, fie credincioşii participau din dorinţa de a vedea persoane despre care se crede că sunt demonizate şi reacţionau violent la aceste rugăciuni.

„Pentru a se evita excesele străine de duhul credinţei şi al bunei-cuviinţe pastorale, precum şi practicile dăunătoare unităţii liturgice, săvârşite cu ostentaţie sau din motive pecuniare, Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor“, se arată în Hotărârea nr. 630 din 17 februarie 2011 a Sfântului Sinod.

Cum se citesc de fapt aceste rugăciuni

PS Nichifor, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a primit titlul de doctor în teologie cu lucrarea „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale“, menţiona într-un interviu acordat pentru TVR faptul că „Moliftele Sfântului Vasile nu sunt rugăciuni bune la toată trebuinţa, nu se citesc oricând. Există o polaritate şi în Biserică: unii care citesc cu uşuritate, fără să fie conştienţi de ceea ce îşi asumă, neînţelegând greutatea lor şi destinaţia lor. Iar alţii care se tem să le citească chiar şi atunci când citirea lor se impune. De fapt, nu simpla lor citire, ci angajarea într-o luptă a preotului“, subliniind faptul că aceste exorcisme nu trebuie citite cu uşurinţă şi nici de faţă cu toată lumea.

„Demonul scos poate să intre într-un gură-cască care participă acolo fără să aibă ce căuta. La exorcisme trebuie să fie cel posedat şi aparţinătorii, cum sunt cei 4 care purtau pe slăbănog, preotul, preoţii şi atât. Cel mult un paraclisier“, explică PS Nichifor.

Episcopul vicar face o analogie şi între rugăciunile Sfântului Ilie, cele pentru venirea ploilor, şi moliftele Sfântului Vasile. Acesta menţionează că aşa cum rugăciunile Sfântului Ilie nu se citesc de ziua Sfântului Ilie în cazul în care sunt ploi şi inundaţii, la fel şi moliftele nu se citesc dacă nu este strictă nevoie.

„Sfântul Ilie are rugăciuni pentru venirea ploilor, rugăciuni care sunt binevenite atunci când este secetă, dar dacă în ziua sfântului avem ploi abundente şi pericol de inundaţii, un preot cu discernământ va mai citi el acele rugăciuni?“, întreabă retoric PS Nichifor, subliniind că rugăciunile nu pot fi scoase din contextul lor.

Cum privesc preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor aceste rugăciuni

În urma discuţiilor cu mai mulţi preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor, aceştia au menţionat faptul că au un respect deosebit pentru aceste rugăciuni şi nu sunt dispuşi să le citească decât cu o pregătire specială.

„Este nevoie de post negru, de câteva zile de pregătire, de spovedanie şi de binecuvântarea duhovnicului. Atunci când începi să citeşti rugăciunile începi de fapt o luptă cu Diavolul şi e uşor să cazi. Chiar şi când le citeşti pregătit fiind pentru un demonizat, poţi cădea în păcatul mândriei, poţi să cazi pradă fricii sau multe alte moduri de a pierde lupta“, explică un preot care nu a dorit însă să îi fie divulgat numele. 

Un alt preot de mir (preot paroh) explică faptul că practica citirii acestor molifte nu este binevenită în parohii pentru că mulţi dintre preoţi nu pot ţine post aşa cum se cuvine în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Suntem şi noi oameni şi mai ciocnim un pahar cu familia înainte de asfinţit în ziua de 31 decembrie, este masa din zilele de Crăciun cu familia. Nu e uşor nici de ţinut post negru când cei dragi se pregătesc de noaptea de Revelion. Nu poţi să le ceri copiilor sau celor dragi veniţi în vizită să păstreze un aer solemn, să nu mănânce sau să nu glumească şi atunci este greu să te pregăteşti cum se cuvine pentru citirea moliftelor“, afirmă un alt preot din judeţul Iaşi, care subliniază, de asemenea, că nu sunt rugăciuni care se citesc de faţă cu toţi credincioşii.

„Cel mai bine este să fie doar preotul şi cel căruia i se citesc, alături de dascăl şi poate alături de câţiva membri ai familiei, iar toţi cei prezenţi trebuie să înţeleagă greutatea acestor rugăciuni“, mai adaugă preotul.

Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, întăreşte cele spuse de către preoţii contactaţi de Ziarul de Iaşi şi le recomandă şi credincioşilor să nu solicite citirea acestor rugăciuni.

„Este bine să conştientizăm că în Biserică nu se lucrează magic, ci harul conlucrează cu voinţa omului, care trebuie să aibă o anumită disponibilitate şi să se pregătească pe cât îi stă în putinţă pentru a putea fi receptiv faţă de ajutorul lui Dumnezeu. Aşa cum preotul are o rânduială şi o pregătire speciale pentru a putea sluji Sfânta Liturghie, tot aşa trebuie să se pregătească şi în cazul săvârşirii altor Sfinte Taine sau ierurgii. Iar citirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare implică o pregătire şi o aşezare duhovnicească foarte serioase: post negru, nevoinţă, smerenie...“, explică Constantin Sturzu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor avertizează faptul că citirea acestor rugăciuni sunt de fapt o angajare în lupta cu Diavolul, iar acest aspect nu trebuie privit cu uşurinţă.

„Diavolul, izgonit cu puterea lui Dumnezeu prin aceste molitfe (rugăciuni), se va folosi de orice slăbiciune pentru a ataca apoi pe preotul care le citeşte. De aceea, el trebuie să fie foarte conştient de războiul pe care şi-l asumă. La fel este şi în cazul credinciosului căruia i se citesc aceste rugăciuni. Sigur, aici sunt şi acele situaţii excepţionale în care cineva suferă de posesie demonică şi nu mai este stăpân pe voinţa sa“, explică pr. Constantin Sturzu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X