
Blestemul de peste 20 de ani al Spitalului Regional continuă: nu poate fi semnat contractul pentru construirea unității

Licitația pentru construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași a intrat în prelungiri. Contestația depusă de turcii de la CCN a fost admisă: contractul nu poate fi semnat cu câștigătorul procedurii.
„Admite contestația și dispune remedierea”, este rezoluția pe scurt dispusă luni de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Informația apare pe portalul CNSC, dar decizia forului pe fond încă nu este publică. Astfel, la acest moment, nu sunt clare măsurile dispuse de CNSC dar, de regulă, decizii în acest sens vizează reevaluarea ofertelor. Turcii au solicitat anularea raportului privind stabilirea câștigătorului și continuarea procedurii cu declararea ofertei CCN drept „conformă și acceptabilă”.
Ce nereguli au invocat turcii
În decembrie 2024, ZDI a anunțat în exclusivitate faptul că Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS) a stabilit constructorul SRU, fiind vorba despre o asociere formată de unele dintre cele mai importante firme din România: Bog’Art, Construcții Erbașu, Con-A Operations, Concelex și Conest. Ulterior, în ianuarie 2025, ZDI a relatat despre contestația depusă de către unul dintre participanții la procedură: o asociere de firme conduse de grupul turc CCN. Câteva zile mai târziu, ANDIS a confirmat că licitația este blocată în contextul depunerii unei contestații.
Așa cum ZDI a relatat la acea vreme, contestatarul, grupul turc CCN, ar fi câștigat contractul dacă nu ar fi fost descalificat de la procedură: a avut cea mai bună ofertă financiară, iar pe parte tehnică a obținut același punctaj cu asocierea desemnată câștigătoare. Într-o sesizare de 42 de pagini, grupul turc a acuzat autoritatea contractantă că descalificarea a fost ilegală și nejustificată. Comisia de evaluare a ANDIS a stabilit câștigătoare asocierea condusă de firma Bog’Art cu o ofertă de 1,78 miliarde lei, în condițiile în care oferta CCN a fost de 1,7 miliarde lei.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În contestație, grupul turc a arătat că „în mod eronat” Comisia de evaluare a ANDIS a invocat că prețul ofertat a fost unul „neobișnuit de scăzut”. Astfel, CCN a invocat legislația achizițiilor publice și a precizat că prețul poate să fie considerat neobișnuit de scăzut doar dacă valoarea este sub 80% din cea estimată a contractului. În schimb, prețul ofertat de CCN a reprezentat 93% din valoarea estimată.
- Citește și: EXCLUSIV Cea mai mare licitație publică din istoria Iașului: avem contestația! Ce ilegalități acuză turcii?
ANDIS a solicitat clarificări privind prețul ofertat la CCN, dar răspunsurile oferite de turci au fost considerate „neconcludente” și, astfel, oferta a fost respinsă.
Printre altele, turcii au subliniat în contestație că ANDIS a solicitat, în principal, clarificări privind prețul doar în cazul a 15 articole dintre cele 25.820 ale contractului, articole care, din punct de vedere al complexității și valorii relative, nu ar fi avut un impact semnificativ asupra întregului proiect. În speță, era vorba despre două mașini de spălat, filtre de aer (consumabile), tubulatură, sistemul de tavan și îmbrăcămite a podelei, oțel-beton („pentru care comisia a considerat prețul corect”), două echipamente medicale („care nu fac parte din categoria medicale grele”), trei corpuri de iluminat și balustrastră.
O altă direcție „atacată” de CCN în contestație vizează faptul că, în loc să solicite clarificări direct ofertantului, Comisia a căutat prețuri și informații pe site-ul furnizorilor CCN.
Până la acest moment, oficialii ANDIS nu au comentat contestația depusă de turci, iar explicațiile depuse de autoritatea contractantă la CNSC nu sunt publice.
Decizia CNSC poate fi atacată în instanță de părțile implicate în procedură, în funcție și de măsurile pe care le va adopta ANDIS în ideea respectării hotărârii CNSC.
Publicitate și alte recomandări video