Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Blestemul sutimilor la Evaluarea Naţională. Nedreptăţi la notarea finală a elevilor ieşeni

GALERIE
note
  • note
- +

„Ziarul de Iaşi“ trage public un semnal de alarmă la adresa Ministerului Educaţiei, cel care la evaluarea naţională a elaborat un regulament de notare ce creează nedreptăţi strigătoare la cer unor copii. Modul discriminatoriu în care se pot modifica notele în urma contestaţiilor duce la situaţii de-a dreptul absurde şi nedrepte

În urma rezultatelor contestaţiilor de la evaluarea naţională de anul acesta, unii dintre elevi au avut de câştigat, însă foarte mulţi au avut de pierdut. Elevilor cu note mai modeste li se poate schimba chiar şi destinul, deoarece, din cauză că au cu câteva sutimi mai puţin, nu intră la un liceu la care au visat şi unde pot face faţă cu brio. Toate acestea din cauza regulilor, acuzate ca fiind absurde, de acordare a măririlor, reguli care par a fi pentru unii mumă, pentru alţii ciumă, deoarece îi nedreptăţesc în mare parte.

Prima situaţie absurdă

Prima regulă este aceea ca la notele sub 9,50 la acest examen să nu se scadă ori să se mărescă la contestaţie decât dacă diferenţa între nota de la examen şi cea de la contestaţii este mai mare de 50 de sutimi. Cea de-a doua regulă este ca la notele iniţiale de peste 9,50 să se mărească şi să se scadă la sutime. Astfel, un elev care a luat 9,15 la examen, iar după contestaţii a primit 9,60, el rămâne cu nota 9,15, deoarece diferenţa nu este de minim 50 de sutimi.

Pe de altă parte, un elev care are iniţial 9,50, iar la contestaţii primeşte 9,55, el primeşte acele 5 sutimi în plus. Deloc convenabil pentru primul, dacă este să ne gândim că primul a obţinut cu 45 de sutimi în plus, şi nu i se măreşte nota, iar al doilea cu doar 5 sutimi în plus, şi i se măreşte, în condiţiile în care la admitere contează fiecare sutimă de la media finală. Este de altfel şi incorect, dacă e să ne gândim că nota de la contestaţie este mai fidelă. Asta pentru că, în final, se ajunge ca o lucrare mai bună să fie notată mai slab, şi invers: o lucrare mai slabă să fie noată mai bine.

A doua situaţie absurdă

Încă şi mai trist este pentru cei care au obţinut 9,50 ori peste, au făcut contestaţie, iar la aceasta au luat mai puţin. Acestora li s-a scăzut nota chiar şi cu o sutime, chiar dacă nu au avut o diferenţă de 50 de sutimi. Lucru care nu se întâmplă în cazul unui elev care a avut din prima 9.49, iar diferenţa faţă de contestaţie, unde a primit mai puţin să spunem, este mai mică de 50 de sutimi . De exemplu, dacă un elev a luat 9.60, iar în urma contestaţiei a obţinut 9.30, acesta rămâne cu o notă finală de 9.30, adică o adevărată pierdere, cât diferenţa de la un liceu bun şi unul de mâna a doua, uneori.

Dacă ar fi avut însă 9,45 iniţial, adică sub 9,50, nu i s-ar fi scăzut nimic, pentru că diferenţa nu este de minim 50 de sutimi, pentru a i se modifica nota. Din acest motiv, în rândul părinţilor au apărut nemulţumiri mari, mai ales la copiii care s-au trezit pe nedrept cu note mai mici în final, sau care au luat 40 sau 45 de sutimi în plus şi nu au beneficiat de mărire.

Ce spun oficialii

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că nu au ce face în astfel de cazuri, deoarece metodologia îngrădeşte strict. „Subiectiv, nu sunt de acord. Mi-aş dori să existe o posibilitate de a regla ceea ce s-a greşit, în condiţiile în care medodologia te îngrădeşte. Nu ai cum să modifici, nici cum să sancţionezi pe nimeni. Noi putem comenta la mod general, pentru că metodologia este ceva ce aplici şi apoi descoperi că mai există nereguli. Nu avem ce face, trebuie să o aplicăm. Uman vorbind, acum când contează mediile mari şi se intră cu medii foarte mari la liceele bune, contează fiecare sutimă. Nu ai niciun fel de pârghie, este o eroare suportabilă“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.

Analizând lista cu rezultatele de la contestaţii, îl găsim şi pe cel mai norocos dintre absolvenţii de gimnaziu. Mircea Stelea de la Colegiul „Racoviţă“ a făcut contestaţii la amebele discipline. Acesta a luat iniţial 7,60 la română şi 8,65 la matematică. Ştiind că a făcut de mai mult, acesta a contestat amebele note, rezultatul fiind unul spectaculos. Acesta a obţinut nota 9 la română şi 9,35 la matematică, fiind cea mai mare diferenţă de note înregistrată în judeţul nostru, şi cea mai mare mărire. La română, acestuia i s-a mărit nota cu un punct şi 40 de sutimi, iar la matematică cu 65 de sutimi. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Teodora Balanovici, de la Colegiul Naţional, care a luat la română 7.10, iar după contestaţie a obţinut nota 9, cu o mărire de un punct şi 10 sutimi. Tot peste un punct a obţinut şi Dragoş Vizitiu, de la „Racoviţă“, care a luat la română 7.75, iar la contestaţii a aprimit 8,80.

Argumentul ministerului

Aceştia sunt însă elevii norocoşi, care au avut parte de măriri substanţiale deoarece făcuseră mai mult. Cea mai mare scădere de notă s-a înregistrat la eleva Iuliana Tatiana, de la Şcoala Generală din Poieni, care iniţial obţinuse la română nota 9, iar după contestaţii i s-a scăzut nota la 8,50. Aceasta obţinuse la prima corectură notă mare şi la matematică, 9,85. Ghinionul ei a fost faptul că nu s-a mulţumit cu nota 9 la prima probă. Alt elev ghinionist a fost şi Mălina Brânză, de la Liceul „Miron Costin“. Aceasta a luat 9,60 la română, iar după contestaţii i s-a scăzut la 9,30, în timp ce elevei Claudia Sotin de la Şcoala „Ion Creangă“, care a luat 9,15 iniţial şi 8,70 la contestaţii, nu i s-a scăzut nimic, deoarece nu a atins cei 50 de sutimi diferenţă. Mălinei, chiar dacă nu a atins nici ea acele 50 de sutimi, i s-a scăzut doar pentru că luase la prima corectură peste 9,50. Un lucru în mod evident nedrept, ţinând cont de faptul că marja de eroare de 50 de sutimi este una relativ mare. Argumentul Ministerului Educaţiei, că acest prag descurajează contestările în masă ale notelor, este, aşadar, unul viabil sau nu?

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri