Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Blindate şi modele de conduită

GALERIE
dirdala
  • dirdala
- +

Conflictul diplomatic acut izbucnit acum câteva zile între Arabia Saudită şi Canada este un eveniment îngrijorător, iar efectele sale ar putea depăşi sfera relaţiei bilaterale între două state - fie ele şi importante - din sistemul internaţional contemporan.

După cum se ştie, ministrul de externe canadian, Crystia Freeland, şi-a exprimat joia trecută, pe Twitter, îngrijorarea faţă de recentele arestări ale unor militanţi pentru drepturile omului (inclusiv pentru drepturile femeii) în regatul saudit, iar a doua zi a apărut o postare similară de pe contul oficial al ministerului de externe, cerându-se eliberarea lor imediată. Printre persoanele arestate se află şi Samar Badawi, sora lui Raif Badawi, un cunoscut blogger contestatar al regimului despotic-teocratic de la Riyadh. Acesta din urmă se află în închisoare (după un pseudo-proces) din anul 2013, pentru acuzaţii incluzând „apostazia“, dar soţia şi copiii săi se află în Canada şi au primit recent cetăţenia acestei ţări.

Autorităţile de la Riyadh au respins amestecul străin în treburile interne, l-au declarat persona non grata pe ambasadorul canadian şi au anunţat o serie de măsuri dure în relaţia cu Ottawa, între care suspendarea tuturor „noilor“ tranzacţii în materie de comerţ şi investiţii, a zborurilor companiei aeriene de stat către Canada sau retragerea bursierilor saudiţi din universităţile şi şcolile canadiene. Evident că Ottawa a reacţionat, reafirmând angajamentul faţă de respectarea drepturilor omului pe plan internaţional, dar evitând să adopte imediat represalii în baza reciprocităţii, aşa cum se obişnuieşte în cazuri de acest gen. Nu este exclus ca lucrurile să evolueze, apărând elemente noi chiar în intervalul dintre finalizarea acestui text şi intrarea sa în atenţia cititorilor.

Blocând „noile“ tranzacţii, saudiţii nu pun capăt acordului în valoare de 15 miliarde dolari americani, în baza căruia urmează să achiziţioneze vehicule blindate uşoare fabricate în Canada. Fără a specula pe marginea unor eventuale clauze financiare - necunoscute autorului acestui text - care ar putea implica anumite costuri pentru partea care renunţă la contract, este clar că premierul canadian Justin Trudeau, liderul Partidului Liberal, se află sub o mare presiune politică. Acordul a fost aprobat în 2014 de un guvern conservator, condus de Stephen Harper, şi a fost intens criticat de mulţi politicieni liberali (la acea vreme, în opoziţie), precum şi de mulţi exponenţi ai societăţii civile. Faptul că, în 2016, în presa internaţională ajungeau imagini ce dovedeau folosirea de către armata saudită a unor vehicule blindate uşoare în reprimarea protestelor minorităţii şiite - deşi ulterior s-a confirmat că ele nu erau de producţie canadiană - nu a făcut decât să accentueze reacţiile negative: noile achiziţii ar putea fi utilizate, ipotetic, împotriva civililor.

Ajuns la putere, Justin Trudeau nu a putut decât să menţină acordul, pentru că daunele economice - bani, locuri de muncă, efecte economice pe orizontală - s-ar fi tradus în consecinţe sociale şi electorale periculoase. Poziţia premierului canadian a fost de la bun început dificilă, dar acum el riscă să-şi diminueze şi mai mult credibilitatea dacă nu îl anulează (cu costurile aferente). Linia progresistă, ecologistă şi feministă a guvernului de la Ottawa e greu de susţinut dacă vrei să faci afaceri bune cu Arabia Saudită.

Retragerea forţată a miilor de bursieri saudiţi - cel de-al patrulea „contingent“ străin, din punct de vedere numeric, în sistemul universitar canadian - ar urma să aibă efecte financiare semnificative asupra instituţiilor de vârf. Poate neintenţionat, poate deliberat, Riyadhul loveşte în cel mai prestigios bastion al liberalismului cosmopolit dintr-o societate occidentală: universitatea. Chiar dacă majoritatea bursierilor urmau specializări mai puţin problematice din acest punct de vedere, precum medicina sau ingineria, regatul conservator doreşte, probabil, să-şi ferească viitoarele elite de tentaţiile unui mediu prea diferit de ceea ce vor găsi acasă, după absolvire.

Modelul dorit de regim pentru tineret este unul conservator-patriotic, iar pentru aceasta se fac eforturi de organizare şi mobilizare deloc specifice unei autocraţii tradiţionaliste precum Arabia Saudită. Este linia favorizată de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, căruia acum i s-a oferit şansa de a o complementa, răstindu-se fără riscuri la o putere occidentală importantă. E drept, una faţă de care regatul nu manifestă cine ştie ce interes şi care este oarecum vulnerabilă din perspectivă comericală. Confruntat cu destule probleme pe plan intern şi extern şi dornic să-şi consolideze imaginea de reformist atribuită de presa internaţională (mereu indulgentă), prinţul nu vrea ca măsurile de liberalizare din ultima vreme să fie interpretate drept semne de slăbiciune.

Şarja la adresa Canadei, încurajată probabil şi de actualul deficit de solidaritate din clubul occidental, nu este doar o expresie a enervării regimului saudit atunci când reformele sale sunt dovedite a fi doar un alt machiaj pentru acelaşi obraz. Ea poate fi un exemplu şi un model pentru alte autocraţii ambiţioase, mai ales dacă de partea cealaltă se află guverne ce doresc să le vândă nu (doar) tehnică militară, ci (şi) modele de conduită. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri